IZ VUJOŠEVIĆEVOG UGLA: I Džordan je imao slabosti, ali mislim da ih Srbija ima manje od drugih

IZ VUJOŠEVIĆEVOG UGLA: I Džordan je imao slabosti, ali mislim da ih Srbija ima manje od drugih


Reprezentacija Srbije nastavila je svoj pobednički niz na Svetskom prvenstvu i posle utakmice sa Italijom.

Istu ekipu nije lako pobediti dva puta zaredom, a kamoli tri. Međutim, nakon uspešnih provera u pripremnim utakmicama, naša reprezentacija predvođena Aleksandrom Đorđevićem uspela je ponovo da savlada Italiju rezultatom 92:77.

Utakmica je sa sobom nosila veliki značaj jer je ovom pobedom reprezentacija Srbije praktično obezbedila četvrtfinale.

U razgovoru za Ekspres, proslavljeni trener Duško Vujošević izneo je svoje viđenje utakmice, koja iako je završena sa 15 poena razlike u korist reprezentacije Srbije, nije bila ni malo laka.

“Niko nije očekivao da će biti lako. Italija ima nekiliko odličnih individualaca, igrača u NBA ligi.. Ipak, bili smo dominantni pod košem. Dobre partije su pružili Raduljica, Bogdanović koji je bio najbolji, ali je i Jović imao odličnu utakmicu. I ostali su imali dobru utakmicu, koju su odigrali pametno. Nadam se da će i Bjelica da se vrati u punu formu nakon povrede, jer je jako važan za tim, kako zbog promene ritma, tako i zbog taktičkih opcija”, ističe Vujošević.

Italijani su celu utakmicu forsirali individualni kvalitet, napdajući pre svega preko Galinarija i Haketa, ali je reprezentacija Srbije timskom igrom uspevala da odbije sve napade i veći deo utakmice održavala rezultatsku prednost od 10 poena razlike. Najbolji u redovima naših momaka bio je Bogdan Bogdanović, koji je sa 31 poenom bio i najefikasniji. Još u ranoj fazi utakmice došao je do impresivnog procenta šuta za tri poena, šutirajući 4/5. Pored napada, imao je zapaženu rolu i u fazi odbrane. Međutim, ono što statistika ne pokazuje, jeste sigurnost i hladnokrvnost sa kojom preuzima bitne šuteve, bilo da se radi o početku ili kraju napada.

“On je igrač koji je rođeni košarkaš. Neobičan igrač sa atipičnom tehnikom šuta – takozvani šut sa impulsom. Izuzetno pametan igrač. Nisam očekivao da će napraviti ovo što jeste u NBA ligi. Svaka mu čast. On je neke košarkaške stvari znao i pre nego što ga je neko tome naučio. Nosio je to u svom DNK”, komentariše Vujošević igru Bogdana Bogdanovića.

Foto: FIBA

Foto: FIBA

Iako je, čini se, Bogdanović najkonstaniji, prvo ime reprezentacije je i dalje zvezda Denvera – Nikola Jokić. Vujošević smatra da su obojica toliko veliki igrači da “ne zaslužuju da se porede i da ne bi trebalo stvarati rivalitet među njima”.

Povezane vesti – Pretplaćeni na zlato

Bivši trener Partizana, prokomentarisao je i Nikolu Jokića koji je i protiv Italijana pružio zapaženu partiju, pre svega terajući protivničke igrače da kad god se nađe na terenu svu pažnju koncentrišu na njegovu kretnju.

“Mislim da je Jokić jako značajan. On je plejmejker na pozicije četiri i pet sa kojih gradi igru. Mora da bude udvajan, što automatski druge igrače čini boljim jer ostaju više sami”, ističe Vujošević, a potom se osvrnuo na njegov odnos prema reprezentaciji:

“Gospodski je postpupio. Možda nije bio zadovoljan reprezentativnim tretmanom u periodu dok je bio u Megi, ali je pokazao da je odličan čovek jer je prešao preko toga, bori se. Mislim da će sada, sve ono što donosi reprezentacija – važnost javnosti, ljubav i euforija posle uspeha biti nešto što će ga do kraja vezati za taj tim.”

Povezane vesti – OD TEPSIJE BUREKA DO KUĆE SLAVNIH: Jokić veća zvezda od Peđe i Divca 

 EPA-EFE/COSTFOTO CHINA OUT

EPA-EFE/COSTFOTO CHINA OUT

Devet pobeda u isto toliko odigranih pripremnih utakmica, kao i tri pobede na početku Svetskog prvenstva, samo po sebi postavlja pitanje – imamo li reprezentacija Srbije slabosti? Na isto Vujošević ima zanimljiv odgovor:

“I Džordan ih je imao, ali mislim da imamo manje slabosti od ostalih. U košarci se nikad ne zna šta će biti sutra. Međutim, mislim da smo dosadašnjom igrom uz SAD prvi favoriti. Ukoliko i dođe do tog finala, što neće biti ni malo lako. Ne možemo o Amerikancima suditi po utakmici sa Turskom. Veliki broj igrača im je otkazao. Meni je krivo zbog mog prijatelja Grega Popoviča, ali neka i oni malo vide kako je to kada savetuju igrače da ne nastupaju za reprezentaciju”, kaže za Ekspres Vujošević.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar