Sport
29.01.2022. 11:33
R.E.

NBA

Jokićev januarski ples

Nikola Jokić
Izvor: Tanjug/AP / David Zalubowski

Nećemo pogrešiti ako kažemo da Nikola Jokić igra bolje nego prošle sezone kada je proglašen za MVP najjače lige na svetu.

Zbog toga i ne čudi što je srpski centar prvi na listi MVP kandidata za ovu sezonu. Iza njega su Adetokumbo i Embid, dok je Durant na četvrtom mestu. 

Jokić je sa druge do liderske pozicije došao pre svega sjajnim partijama u januaru mesecu. Ono što je Jokić činio na parketima širom NBA lige u tekućem mesecu jednako je magiji

Najbolji igrač Denvera je samo u januaru zabeležio čak šest tripl - dablova i tako došao do ukupno 69 tripl - dablova u karijeri. Jokić je takođe lider lige po broju upisanih tripl-dablova u sezoni... Za sada ih ima 12

 

Nakon utakmice protiv Detroita, koju je Denver dobio na krilima NIkole Jokića, aktuelni MVP najjače lige na svetu je postao prvi igrač u istoriji lige koji je u prvih 500 utakmica upisao više od 5.000 skokova i 3.000 asistencija

 

On je takođe 24. januara proglašen za najboljeg igrača Zapadne konferencije, beležeći u proseku 36,3 poena, 11,3 skoka, 10 asistencija po meču  i 2,3 ukradene lopte. Sve to uz neverovatnih 65 odsto preciznosti za dva poena i 40 odsto za tri poena... Da, da dobro ste pročitali.

Jokiću je ovo deseti put u karijeri da je proglašen za igraća nedelje u Zapadnoj konferenciji čime je izjednačio rekord legende franšize - Karmela Entonija. 

Utakmica koju će sigurno dugo pamtiti bila je ona protiv Los Anđeles Klipersa. Denver je posle produžetaka pobedio, a Jokić je zabeležio 49 poena (rekord sezone).

Upisao je i 14 skokova, 10 asistencija i tri ukradene lopte. Tako se pridružio Leriju Birdu i Raselu Vestbruku kao jedinim igračima koji su u istoriji NBA lige uspeli da upišu 49+ poena, 14+ skokova, 10+ asistencija i 3+ ukradene lopte na jednom meču. Takođe, postao je tek drugi centar od sezone 1970/71 sa tripl dablom uz 45 ili više postignutih poena. Kroz čitavu istoriju najjače lige sveta, zabeležena su samo tri efikasnija tripl dabla među centrima.

Ni njegov trener Majk Meloun nije ostao ravnodušan posle obakve partije. 

"Ako Nikola Jokić nije MVP, ko je onda? Taj momak može da te pobedi svojim dodavanjem, košem, skokom. Taj poslednji pas Aronu ne samo da dobija meč, već mu daje i njegovu 10. asistenciju ove večeri. Zato je Nikola, opet, za mene MVP. On će vam dati koš na svaki način. Tako je zabavno gledati ga. Kad se 'zapali', lupi se u grudi i vrišti, čoveče, volim to. Volim da vidim angažovanog, emotivnog Nikolu Jokića. A da bismo sada bili tu gde jesmo, očigledno je Nikola veliki, veliki deo toga."
 

Usledio je potom duel sa Memfisom, na kojem je Jokić upisao četvrti vezani tripl-dabl - 26 poena, 12 asistencija i 11 skokova.

Takođe, veliki broj asitencija koje beleži iz meča u meč, od trenutka kada je kročio na NBA parkete, pozicionirale su ga na treće mesto najboljih asistenata u istoriji Denvera.

Nikako ne bi trebalo zaboraviti da Jokić beleži istorijske brojke u trenutku kada je Denver desetkovan i sprski centar praktično sam vuče svoj tim ka plej-ofu. 

Nagrada za neverovatne partije stigla je nedavno kada je Nikola Jokić ponovo izabran za startera na All star utakmici. Biće to njegov četvrti All star meč u karijeri.  

Bravo, Nikola!

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve