Sport
26.01.2022. 07:05
R.E.

Anegdota o radnoj etici

Kobi Brajant između istine i mita

Kobi brajant
Izvor: EPA / LARRY W. SMITH

Čini se da se još uvek nismo navikli ni na to da ga ne gledamo kako pleše košarkaškim terenima, a kamoli na činjenicu da ga više nema. Koliko god neverovatno zvučalo, prošlo je dve godine od one tragične nesreće u kojoj nas je zauvek napustio Kobi Brajant.

Sport i košarka su nastavli dalje da teku, ali i dalje se oseća praznina, makar u prvim redovima kultnog "Stejlps centra", odakle je nakon što se penzionisao znao da gleda utakmice svojih Lejkersa.

Kobi Brajant
Izvor: EPA / WARREN TODA

Na to kakav je Kobi bio košarkaš ne treba trošiti reči. Na sreću, posle njega je ostalo toliko video materijala koji svedoče o kakvom se talentu radilo pa će o njemu u budućnosti slušati i one generacije koje nisu imale priliku da ga gledaju.

Međutim, Kobi je bio više od košarkaša. Bio je inspiracija, fenomen, čovek sa neverovatnim radnim navikama, mnogima klincima uzor....  bio je "Mamba". Brojne su anegdote iz Brajantovog života. Za mnoge inspirativn i lepe priče smo čuli tek nakon njegove smrti. Nama omiljena i ujedno najčuvenija priča o Kobi Brajantu i njegovoj radnoj etici i dan danas lebdi između mita i istine... Za one koji žele u nju da veruju može da bude inspirativna i na pravi način dočarava karakter pobednika.

Priča je nastala je u leto 2012, na pripremama američke reprezentacije za Olimpijske igre u Londonu, a podelio ju je jedan od kondicionih trenera reprezentacije SAD.

"Noć pre prvog treninga pamtim da sam gledao 'Kazablanku' prvi put i da je bilo oko pola četiri ujutru. Legao sam u krevet, polako se uspavljivao i odjednom sam čuo da mi zvoni mobilni telefon. Bio je to Kobi i nervozno sam se javio"

- "Hej, Robe, nadam se da te ne uznemiravam?", rekao mi je.

- "Hm, ne, šta ima Kobi?"

- "Samo sam se pitao da li bi mogao da mi pomogneš oko treninga, to je sve"

"Pogledao sam na sat i bilo je 4.15", pamti on.

Kondicioni trener je pristao da ode u salu i oko pet ujutru je bio u trening sali, gde ga je Kobi sačekao toliko znojav kao da se kupao u bazenu, napisao je Rob u svom blogu.

kobiBrajant
Izvor: EPA / LARRY W. SMITH

Prema njegovom svedočenju, Brajant je oko sat vremena radio vežbe u teretani, oko kojih je zapravo i želeo da se konsultuje sa njim. Pošto su završili sa tegovima, Kobi je rekao da će ostati još malo u sali, da bi radio na šutu.

Rob se za to vreme vratio u hotel i samo se srušio u krevet, zaspao i spavao do oko 11, kada je bilo vreme za prvi timski trening tog dana. Kada je stigao u dvoranu, video je da tadašnji selektor Amerikanaca Majk Kšiševski priča sa Durentom, Džejmsom i Entonijem, dok je na drugoj strani terena Kobi Brajant šutirao sam na koš.

Tada je prišao Kobiju i pitao ga da li je zadovoljan jutarnjim treningom, na šta mu je Brajant odgovorio pomalo iznenađeno: "Kojim treningom?"

- "Pa, radili smo na kondiciji, u teretani..."

- "A, bio je sjajan Robe, cenim tvoju pomoć".

Potom je ostao šokiran.

- "Pa, kada si završio?", pitao ga je trener.

- "Šta kada sam završio?", odgovorio je Kobi.

- "Kada si završio šutiranje? U koliko sati si otišao iz sale?"

- "Aha, evo upravo sada. Hteo sam da ubacim 800 koševa pre kraja".

Kobi brajant
Izvor: EPA / TANNEN MAURY

Priču o neverovatnom Kobijevom treningu na svom blogu je javno podelio trener koji se potpisao kao Robert i koji je izrazio želju da ostane anoniman. Zbog želje da ostane anoniman na celu priču je pala senka sumnje. Takođe, mnogima je bilo neverovatno da je Brajant započeo trening u četiri ujutru, a završio ga sedam sati kasnije... Međutim kasnije priče su potvrdile da Kobiju to uopšte nije bilo strano. Da je voleo da trenira kasno i to po nekoliko sati...

Da li je priča istinita ili ne, na kraju nije toliko ni važno. I bez nje Kobi Brajant je jedan od najboljih igrača u istoriji košarke i tu činjenicu ništa ne može da pokvari. Mitovi mu nisu bili potrebni da bi ga učinili većim košarkašem nego što je to bio. Zbog toga, ako nas pitate, mi u ovu priču verujemo. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve