Sport
03.11.2023. 12:16
Beta

Kako vam se čine promene?

Dodela Zlatne lopte od sledeće godine neće biti ista

Lionel Mesi
Izvor: EPA / Mohammed Badra

Najprestižniju fudbalsku nagradu, Zlatnu loptu, od sledeće godine će zajednički dodeljivati Evropska fudbalska unija (Uefa) i Grupa Amauri, koja izdaje Frans fudbal i Ekip.

Uefa i Grupa Amauri, tvorac Zlatne lopte, potpisali su ugovor o partnerstvu za su-organizaciju dodele ove nagrade od sledeće godine.

Dogovor o saradnji je postignut sedam godina nakon što je okončano prethodno partnerstvo između francuskih organizatora i Međunarodne fudbalske federacije (Fifa).

Grupa Amauri će ostati većinski vlasnik Zlatne lopte i nastaviće da nadgleda glasanje, a biće dodate dve nove kategorije - za najboljeg muškog i ženskog trenera godine.

"Uefa i Grupa Amauri imaju za cilj da unaprede status i globalnu vidljivost nagrade, istovremeno podstičići osećaj zajedništva i saradnje unutar fudbalske zajednice", saopštila je Uefa.
 

Ceremonija dodela ove prestižne nagrade održavala se u Parizu, ali su iz Grupe Amauri danas najavili da postoji mogućnost da se ona ubuduće organizuje i u drugim evropskim prestonicama.

"To je susret dva najbolja brenda u fudbalu. S jedne strane Zlatna lopta, a s druge Uefa koja ima najbolje takmičenje na svetu. Tako da je imalo smisla da radimo nešto zajedno. Svi igrači sanjaju da osvoje Uefa takmičenje i Zlatnu loptu", rekao je prvi čovek Uefa Aleksander Čeferin.
 

Potpisan ugovor znači i da će Uefa ukinuti svoju nagradu za najboljeg igrača godine koja se dodeljuje u avgustu, ali će dodeliti nagrade za igrača sezone za svako od svojih klupskih takmičenja.

Poslednja Zlatna lopta dodeljena je u ponedeljak - osmi put otišla je u ruke Argentinca Lionela Mesija, dok je u ženskoj konkurenciji prvi put osvojila Aitana Bonmati.

Časopis Frans fudbal kreirao je Zlatnu loptu, koja je prvi put dodeljena 1956. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mbape misli da zaslužuje Zlatnu loptu
Mbape

PSŽ

20.06.2023. 14:34

Mbape misli da zaslužuje Zlatnu loptu

Francuski fudbaler Kilijan Mbape rekao je da misli da zaslužuje Zlatnu loptu, koja se dodeljuje najboljem igraču sveta, posle brojnih golova koje je postigao ove sezone.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve