Sport
14.01.2023. 12:05
Zoran Šećerov

Košarka

Uzroci i posledice "slučaja Kampaco“

kampaco, 13. 1. 2023.
Izvor: EPA / ERIK S. LESSER

Sad je u "slučaju Kampaco“ sve jasno. Kazna koju je Evroliga izrekla Crvenoj zvezdi (zabrana registrovanja novih igrača i trenera do 28. februara, novčana kazna od 25.000 evra izrečena je dodatno) nije nikakva osvetnička igra zakletih neprijatelja "crveno-belih“ ili udar evropskih moćnika na klub zbog angažovanja argentinskog asa Fakunda Kampaca. Istina je na sasvim drugoj strani.

Kao krucijalni dokaz može da posluži i to da je u konkretnom slučaju presudan datum bio 1. decembar 2022. kada je Evroliga zapravo pokrenula postupak protiv "crveno-belih“, a tada slavni Argentinac nije bio opcija tima sa Malog Kalemegdana.

Nije suvišno podsetiti, a bitno je za priču, da je i u nekim prošlim vremenima Crvena zvezda takođe zbog sličnih prekršaja bila na udaru Evrolige.

Beogradski klub kažnjen je dva navrata. Poslednji put pre pet godina zato što je prekršio član 3. Pravilnika o finansijskom fer-pleju. "Crveno-belima“ je tada izrečena kazna od 15.000 evra i zabrana da registruje igrače za sezonu 2017/18. od 14. novembra do 12. decembra.

U prošlim vremenima na udaru finansijskog fer-pleja našli su se i neki drugi evroligaši. Kazne su izrečene Galatasaraju, Himkiju, Uniksu... Na udaru je nekoliko puta bio i moskovski CSKA, takođe i grčki Olimpijakos. Zašto se ovo naglašava? Jedino i samo zbog toga što je Evroliga i na ovaj način potvrdila da ista pravila važe za svih 18 klubova u takmičenju i da se utvrđene norme ne mogu menjati „samo da bi bilo izbegnuto da jedan dobar igrač ispašta“, što je u želji da se kazna ublaži jedan od aduta "crveno-belih“ u "slučaju Kampaco“.

Davno proklamovano pravilo Evrolige je da svaki klub pre početka takmičenja mora da dostavi precizan budžet, odnosno očekivane prihode i rashode. Priloženu dokumentaciju Finansijska služba Evrolige analizira i na kraju daje saglasnost da li klub može da se takmiči ili ne.

Šta sve analiza podrazumeva? Pre svega da li klub ima dugovanja iz prethodnih godina, odnosno koliki prihod očekuje u sezoni i iz kojih izvora. I, naravno, koliki su rashodi. Sve ovo ne radi se slučajno. Praksa je potvrdila da se na ovaj način klub onemogućava da dođe u situaciju da potpiše igrače koje posle ne može da plati.

"Svaka četiri meseca potpisujete deklaraciju Evroligi, u toj deklaraciji vi stavite da li dugujete ili ne dugujete igračima. Crvena zvezda je rekla da ne duguje iz prostog razloga što su napravljeni neki dogovori da do kraja jula prošle godine izmirimo sve naše obaveze prema igračima i trenerima. Mi smo poslali deklaraciju, potpisali. Nažalost, nismo izmirili obaveze do kraja jula“, bio je iskren Nebojša Čović.

Zvezda, međutim, nikom nije ostala dužna. Na kraju, istina sa zakašnjenjem, isplaćeni su Adams, Holins, Volters i svi drugi ako ih je na tom spisku bilo. Takođe i trener Dejan Radonjić koji je i 2017. imao sličan zahtev kada se preselio u minhenski Bajern.

kampaco, 13. 1. 2023.
Izvor: EFE / FERNANDO BIZERRA

U aktuelnoj priči Beograđani su uprkos tome što nikom ništa ne duguju napravili nekoliko prekršaja. Bar tako tvrde Evroliga i njena nezavisna tela. U obrazloženju presude, bez želje da se okolnost eliminacije dugova uvaži kao olakšavajuća okolnost, upire se prstom u činjenicu da je Zvezda pre svega "ozbiljno prekršila pravila fer-pleja“, kao i da je Komisiji za kontrolu i menadžment letos dostavila neistinite i neprecizne podatke.

Ono što je dodatno uticalo na visinu apsolutno drastične kazne, u Evroligi do sada nikad izrečene, jeste konstatacija posle izvršene analize da su „crveno-beli“ zloupotrebili situaciju i na početku sezone dogovorili saradnju sa nekoliko igrača koje ne bi mogli da angažuju da su u Evroligu dostavljene tačne informacije.

U prevodu, danas prvotimac "crveno-belih“ ne bi bio ni Luka Vildoza, takođe Argentinac, pošto je za Zvezdu potpisao sredinom oktobra, dakle u trenutku kada je sezona već počela. Zvaničnici Evrolige, valjda da bi oprali savest što su pored kluba drastično kaznili i jednog sjajnog košarkaša, takođe nisu propustili da naglase da "slučaj Kampaca“ uopšte ne bi ni postojao da je njihova komisija imala validnu dokumentaciju.

Malo je nedostajalo da se na istu udicu zakači i Italijan Ahile Polonara koga je Zvezda takođe na kraju prošle godine najavila kao novo veliko pojačanje. Italijan se, valjda svestan da bi mogao da doživi sudbinu Kampaca, u poslednjem trenutku predomislio. Iako je bio na pragu Zvezde, dres Efesa zamenio je za zelenu majicu litvanskog Žalgirisa s kojim će 20. januara izaći na megdan Crvenoj zvezdi.

U Crvenoj zvezdi se uprkos svemu i dalje nadaju kako će se dogoditi čudo i da će argentinski as, definitivno najskuplji stranac u istoriji srpske košarke, dobiti pravo da na evroligaškim utakmicama mnogo pre 1. marta 2023. obuče crveno-beli dres. Argentinski košarkaš dobija podršku sa svih mogućih strana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Facu Campazzo (@facucampazzo)

"Kazna od 25.000 evra i zabrana registracije ne utiče toliko na klub koliko utiče na samo jednog igrača, koji ne može da se bavi svojim poslom bez ikakve lične krivice. ELPA smatra da je to moralo da se izbegne“, poruka je Evroligi iz sindikata košarkaša.

I jeste, ali… Posle svega Crvena zvezda ima dve sasvim opipljive opcije koje bi san o moćnom timu predvođen Kampacom pretvorile u javu. Jedna je, ukoliko misli ili može da dokaže da je u pravu i da kazna koju je dobila nije srazmerna delu koje je počinila, da se obrati Sudu za sportsku arbitražu u Lozani. Proces verovatno ne bi dugo trajao, ali je suštinsko pitanje koliko taj i takav način razmišljanja može da bude koristan za klub kakav je Crvena zvezda.

Druga opcija je da gospodin Maršal Glikman, kao izvršni direktor, iskoristi diskreciono pravo i amnestira Crvenu zvezdu što mu član 20. Disciplinskog pravilnika Evrolige omogućava. I u ovu mogućnost ne treba preterano verovati. Tim pre jer su, prema vestima iz Španije, mnogi klubovi iz Evrolige lobirali da Zvezda bude ovako oštro kažnjena.

"Ovo nas razočarava jer uvek želimo najbolje igrače na terenu. Frustrirajuće je ozbiljno kršenje Pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju od strane kluba, i to sprečava da se veliki igrači registruju do kraja februara. Naš stav je da moramo da obezbedimo da se svi timovi pridržavaju istih pravila i to je razlog zašto su nezavisna regulatorna tela izrekla takvu sankciju Crvenoj zvezdi“, izjavio je gospodin Glikman.

Još jedno njegovo zapažanje zaslužuje da se istakne.

"Drago nam je što su sve zaostale obaveze izmirene, ali je važno da Crvena zvezda ima istinsku posvećenost da poštuje sve propise i dalje, a verujem da je imaju, što nije teško zaključiti posle naših razgovora sa klubom.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Facu Campazzo (@facucampazzo)

Ko je gospodin Maršal Glikman? Amerikanac koji je u svet košarke zakoračio u Portlandu u kome je savladao azbuku biznisa košarke kao sporta. Od 2002. imao je funkciju konsultanta u Evroligi. Danas je njen izvršni direktor nameran da najatraktivnije i najprestižnije klupsko takmičenje Starog kontinenta, naravno ukoliko mu to Evropa dozvoli, pretvori u lošu kopiju evropske NBA lige.

Glikmanova buduća Evroliga imala bi umesto dosadašnjih 18 čak 24 tima podeljena na dve konferencije i proširila bi se do Bliskog istoka. Predviđeno je da se u toku sezone odigraju 34 utakmice, od kojih bi se 22 igrale protiv rivala iz iste konferencije, a 12 iz suparničke. Liga bi bila zatvorenog tipa, što znači da niko ne bi ispadao i naravno niko novi je ne bi popunjavao. Ovo je za evropsku košarku, i laiku je jasno, pogubna opcija.

Pored klubova sa A licencom "Evroligi 3.0“ bi se priključili timovi koji ostvare uspeh u Evrokupu i predstavnici elitnih evropskih liga poput ABA i VTA, odnosno klubova iz Francuske i Nemačke.

"Ovaj format je fantastičan. Evropsku košarku odveo bi vrlo brzo na viši nivo“, hraneći sopstveni ego izgovara gospodin Glikman.

Da li je baš tako? Glikman ide i korak dalje. Jedan od stalnih učesnika „Evrolige 3.0“ bio bi i klub iz Dubaija. Sasvim je moguće da bi to bio Al Nasr, trenutno najbolji klub lige UAE. Predviđeno je da igra u „istočnoj konferenciji“ zajedno sa timovima iz Srbije, Grčke, Turske, Rusije... Isti plan predviđa da u „zapadnoj konferenciji“ učestvuje i tim iz Londona. Navodno, reč je o ekipi Lajons čiji dres u više nego rekreativnoj ligi trenutno nose evropski veterani Zupčić i Kufosa, odnosno Amerikanac Tejlor.

Jasno je da ni Lajons, takođe ni Al Nasr, nemaju kvalitet za Evroligu, ali Glikman ne bi bio to što jeste da ne računa na moć novca. Siguran je, naime, da bi se našli sponzori koji bi u sve uložili desetine pa i stotine miliona evra što bi bilo dovoljno da i jedni i drugi naprave (kupe) respektabilne timove. Zluradi tvrde da u toj priči prepreka ne bi bio ni famozni „finansijski fer-plej“ jer Glikman u statutu „Evrolige 3.0“ tako nešto očigledno nije predvideo.

Košarkaški svet izvršnom direktoru Evrolige zamera da je u novom projektu najmanje mislio na košarkaše koje bi čekala još napornija sezona sa mnogo više utakmica plus preduga putovanja. Protivnici Glikmanove ideje kao primer navode da bi let od Dubaija do Sankt Peterburga trajao više od šest sati. Kad se svemu dodaju carinske formalnosti i transferi do i od aerodroma, sve bi se svelo na iscrpljujuću potrošnju vremena od desetak sati.

Oni koji podržavaju Glikmana i njegovu ideju podsećaju i da putovanja od Njujorka do Los Anđelesa traju otprilike isto i da to i ne bi bio neki problem. Međutim, kada NBA klubovi krenu na turneju po drugoj obali, oni onda odigraju desetak utakmica u raznim gradovima koji međusobno nisu preterano udaljeni. U "Evroligi 3.0“ svake nedelje neko drugi bi putovao u Dubai ili bi košarkaši Al Nasra leteli satima da igraju evroligaške utakmice širom kontinenta na kome ne žive i na kome njihov klub nije registrovan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Facu Campazzo (@facucampazzo)

Na drugoj strani, "zapadna konferencija“, u kojoj bi igrali klubovi iz Španije, Italije, Nemačke, Francuske, na kraju i Engleske, ne bi imala tih problema. Da li je i ovo slučajnost ili ustupak onima bez čije podrške "Evroliga 3.0“ ne bi moga da zaživi, tek će se saznati.

Glikmanova "Evroliga 3.0“ očigledno bi bila u funkciji novca. Razvoj evropske košarke u globalu ostao bi u drugom planu. Takođe i srpske, uprkos činjenici da Glikman u svom notesu sastave Crvene zvezde i Partizana vidi kao buduće učesnike i stalne članove „istočne konferencije“.

To je budućnost. U sadašnjosti Zvezdu muče druge muke. I nove pretnje kaznama od strane stroge i principijelne Evrolige. Jedna je izbegnuta greškom tužioca.

Ovog puta Zvezdi je zapretila Valensija. Iz ovog kluba u Evroligu je pre nekoliko dana stigla žalba zbog imena mladog Nikole Topića u protokolu utakmice Valensija – Crvena zvezda koju su, ne treba zaboraviti, Beograđani dobili na terenu. Ništa ne bi bilo sporno da gotovo istovremeno ABA liga nije saopštila da je talentovani 17-godišnjak novi košarkaš ekipe FMP.

Na svu sreću, dokument sa jasnim dokazom nije poslat u propisanom roku, 48 sati od završetka utakmice, tako da je Evroliga saopštila da neće pokrenuti bilo kakav postupak protiv Beograđana. Velikodušno, nema šta. Španci istina imaju priliku da se žale, ali naznaka da će se tako nešto i dogoditi za sada nema.

Zvezdu, međutim, ipak čeka nova kazna. Verovatno samo novčana. Takođe i zaslužena. Povod za sve je ubacivanje papirne čaše sa tribina na utakmici Crvena zvezda – Real. Čaša isfrustriranog navijača zbog odluke sudija je u svom letu pogodila sudiju. Sasvim dovoljno da Evroliga pokrene postupak i izrekne novu sankciju "crveno-belima“.

Nema sumnje da će sezona u toku u analima Crvene zvezde biti upisana kao apsolutno posebna. Preciznije, kao sezona u kojoj je Zvezda ličila na boksera koji prima udarce, ali na kraju i pobeđuje.

Čudo se dogodilo na početku novembra. U trenutku kada je bila poslednja na tabeli Evrolige Crvena zvezda je pred svojim navijačima, 7. novembra, doživela i frustrirajući poraz od Zadra (98:96) u ABA ligi. Trener Vladimir Jovanović dobio je otkaz. Kormilo je preuzeo Duško Ivanović. Od tog trenutka "crveno-beli“ su napravili niz od devet uzastopnih pobeda u svim takmičenjima, od čega pet u Evroligi. Redom su padali Alba, Makabi, Virtus, Partizan i Žalgiris. Priča u Evroligi se nastavila u varijanti jedan za jedan. Zvezda je kod kuće izgubila od Milana, u gostima je pobedila Olimpijakos. Zatim se dogodio poraz u "Pioniru“ od Barselone, a onda i pobeda protiv Valensije u gostima. Kao gost u Beogradu je slavio i Real... Zvezda trenutno na tabeli Evrolige ima poziciju koja nudi opipljivu priliku da evroligaško takmičenje uprkos svim nedaćama završi u TOP 8.

Mnogi bi već danas potpisali da će se to čudo na kraju i dogoditi da Ivanović, trener fascinantnog karaktera i božanstvene košarkaške intuicije, ima na raspolaganju sve igrače. Ali, nema. U duelu sa favorizovanim Madriđanima "crveno-beli“ nisu mogli da računaju na povređene Bentila, Vildozu, Marina, Ivanovića i "kažnjenog“ Kampaca.

Ipak, Zvezda se nije protiv Reala obrukala. Poraz je pretvorila u ličnu satisfakciju. Lazić, Marković, Nedović, Lazarević, Dobrić, Kuzmić, Ilić i Petrušev, uz minimalnu minutažu loše raspoloženog Holanda, sve do polovine treće četvrtine ozbiljno su mučili favorizovanog gosta. U jednom momentu čak su imali i prednost od šest poena da bi onda, najviše zbog umora, doživeli rezultatski sunovrat.

Da li bi sve bilo isto da su u sastavu "crveno-belih“ bili i oni koji nisu? Moguće je da bi i u toj varijanti Real izašao kao pobednik. Ali, sasvim je moguće i da ne bi. Pomenuta petorka ili neki iz nje nedostajali su Zvezdi i u duelu sa Monakom. Nedostajaće i u predstojećim januarsko-februarskim okršajima na evrosceni. Prvo protiv Žalgirisa (20. 1), zatim i redom u utakmicama sa Partizanom (27. 1), Virtusom (31. 1). Milanom (2. 2) Monakom (9. 2) i Albom (24. 2). A onda...

Sasvim je moguće da će u četiri poslednje utakmice Zvezda odlučivati o tome da li će evroligaška takmičenja završiti u TOP 8. Za susrete sa Bajernom u Minhenu (2. 3), Efesom u Beogradu (7. 3), Panatinaikosom u Atini (10. 3) i Barselonom u Barseloni (12. 3), Zvezda će biti kompletna. To znači da će trener Ivanović, čiji tim na evrosceni u gostima po nepisanom pravilu redom pobeđuje, imati na raspolaganju i Kampaca.

"Crveno-beli“ ovog košarkaša nisu angažovali s namerom da u sastavu imaju stranca više, već da bi svojim umećem doneo prevagu na terenu. Na mečevima ABA lige Kampaco dominira. Da će jednako moćan biti i u Evroligi, i opravdati uložena sredstva, nije teško naslutiti. Reč je o košarkašu sa zavidnim "si-vijem“.

Argentinac igra na poziciji beka (visok 1,80 m). Pre nego što je stigao u madridski Real u dresu Penjarola osvojio je četiri titule prvaka Argentine. U Realu je lanac trofeja dopunio sa dva trijumfa u Evroligi, tri titule prvaka Španije i trijumfom u Kupu kralja. Sa reprezentacijom Argentine osvojio je srebro na Svetskom prvenstvu 2019. godine.

U NBA nije imao sreće. Između ostalog, godinu dana bio je saigrač Nikole Jokića u Denveru, a zatim se preselio u Dalas u čijem dresu nije upeo da se nametne.

U Zvezdu je stigao na nagovor zemljaka Luke Vildoze i doživeo nedoživljeno.

"Vezane su mi ruke, ne mogu ništa da uradim, ne mogu da utičem na odluku da ne igram, ali se nadam da će se nešto promeniti i da će se nakon podrške koju su mi pokazali igrači, saigrači i navijači situacija preokrenuti“, govorio je nedavno o svojim mukama sjajni Argentinac.

Oglasila se i njegova menadžerska agencija smislenom konstatacijom da je odluka Evrolige suštinski najviše pogodila Fakunda Kampaca, pošto on neće moći da igra.

"Po našem skromnom mišljenju, kazna je trebalo da bude stroža prema onoj strani koja je prestup napravila, a ne da se stvara kolateralna šteta igraču, svetom segmentu naše igre i industrije. Ovom odlukom Evroliga je izgubila takođe i ono što je važno, igrače i sam sport. Mogu da kazne koliko god hoće neki klub, ali zabraniti košarkašu nivoa Kampaca da igra je odluka koja ne pomaže Evroligi“, kažu iz menadžerske agencije sjajnog Argentinca.

Sasvim je moguće da Evroliga preinači svoju kaznu, da je ublaži i da već od kaja januara omogući Zvezdi da registruje nove igrače. Kampaca podržavaju i mnoge ličnosti iz sveta košarke. On ne krije da ga sve to motiviše i da daje sve od sebe da kroz mečeve u ABA ligi ostane u ritmu za predstojeće evropske okršaje.

Da nije samo veliki igrač, već i sjajan karakter, potvrđuje i podatak da je od momenta kada je bilo jasno da neće skoro na evroligaški teren, od ne malog broja evroligaša dobio ponudu da pređe u njihove redove. O nečasnoj ponudi o svemu je časno i pošteno razgovarao i sa ljudima iz kluba koji su posle svega izdali javno saopštenje na ovu temu.

"KK Crvena zvezda Meridijanbet obaveštava javnost da plejmejker našeg tima Fakundo Kampaco ostaje u klubu, čime je pokazao ogromnu lojalnost prema Crvenoj zvezdi i pored ogromnog broja ponuda evroligaških klubova koje je dobio u prethodnih šest dana! Fakundo Kampaco je ovim gestom pokazao da je ne samo vrhunski košarkaš, već još bolji čovek koji je mogao da bira gde želi da ide, ali je odlučio da ostane član našeg kluba.“

Šteta što Crvena zvezda neće u sastavu imati Kampaca u derbiju sa Partizanom 27. januara. I bez njega biće to praznik košarke, sa njim na terenu bio bi verovatno spektakl. Šteta za košarku što u Evroligi imaju naočare sa tamnim staklima.

"Crveno-beli“ će, međutim, imati Kampaca na parketu u završnici Kupa Srbije. Ukoliko se u finalu sastanu večiti rivali, što je sasvim izvesno, biće to prilika da ljubitelji ove igre uživaju u atomskoj košarci.

Da li su za "slučaj Kampaco“ isključivi i jedini krivci ljudi iz rukovodstva "crveno-belih“? Moguće i da jesu, ali kada se sve sagleda kroz lupu objektivnosti, onda ispada da zapravo nisu. Činjenica je da srpski klubovi, pogotovo oni koji ugled srpske košarke brane na evrosceni, nemaju uprkos dobroj projekciji dovoljno sredstava da ostvare ciljeve.

Konkretno, Zvezdi je obećana finansijska pomoć. Da je na vreme pristigla, Zvezda letos ne bi bila u poziciji da odlaže isplatu dugova onima kojima je dugovala. Pokušaj da usmenim dogovorima kupi vreme završio se fijaskom.

Pomoć je na kraju stigla. Ali sa zakašnjenjem. Da se sve dogodilo u pravi čas, danas ne bi postojao "slučaj Kampaco“ i ne bi se ni dogodila bruka koja se dogodila. Takođe, i ljudi iz Zvezde ne bi bili u poziciji da dokazuju kako ne postoji ono što postoji.

Moguće je da u budućnosti Crvena zvezda neće imati ovu vrstu problema. Garancija lepšeg sutra sa dovoljno para u kasi mogao bi da bude ugovor sa kompanijom "Meridijan“.

Evroliga je kaznila Crvenu zvezdu, neće moći da registruje košarkaše za to takmičenje sve do 28. februara, a najveći problem je izostanak Fakunda Kampaca u nekim najbitnijim mečevima tog takmičenja koji će se odigrati u narednih 50 i kusur dana.

Ako uzmemo u obzir da i Luka Vildoza neće moći da pomogne ekipi u narednih mesec dana zbog povrede, jasno je da Zvezda mora da se nada čudu ne bi li završila u top 8 na kraju regularnog dela sezone.

Šta misle navijači o svemu?

Nisu oduševljeni činjenicom da Kampaco neće igrati Evroligu, mnogi pomišljaju i da će napustiti klub, odnosno da će raskinuti ugovor jer je došao za milione.

"KK Crvena zvezda Meridijanbet nastavlja svoju borbu da omogući Fakundu Kampacu da zaigra na utakmicama Evrolige pre izrečene kazne, takozvanog finansijskog panela, jer tu kaznu smatramo neopravdano visokom i štetnom za igrača, Crvenu zvezdu, pa i samu Evroligu!“

Kampaco dobija podršku sa svih strana. Saigrači su pred meč u Valensiji nosili majice sa natpisom "Free Facu“ (oslobodite Fakua), a na društvenim mrežama se javljaju brojne ličnosti iz sveta košarke.

"To mi mnogo znači. Sva ta ljubav koju mi pokazuju navijači, prijatelji, saigrači sa majicama koje su nosili, to me motiviše, zbog toga igram sa toliko energije, trudim se svakog dana da ostanem u ritmu i da jurim pobede.“

Da li će Crvena zvezda, što ona i njeni brojni navijači silno žele, igrati završnicu ovogodišnje Evrolige? Moguće je i da hoće. Na parketu je pokazala da zna i da puno može, uprkos svim nedaćama koje su je zadesile u sezoni koja polako ulazi u završnicu.

Blistavu takmičarsku seriju zapravo je osenčila kazna Evrolige izrečena srpskom klubu. Sve se dogodilo početkom godine kada je iz sedišta elitnog takmičenja stiglo i zvanično rešenje iz koga je javnost saznala da je beogradski klub "kažnjen zabranom registrovanja novih igrača i trenera do 28. februara 2023“ uz obavezu da Evroligi na ime prekršaja koji je počinjen još uplati 25.000 evra. Tako je zapravo otvoren "slučaj Kampaco“.

U Crvenoj zvezdi i dalje uveravaju javnost da Evroliga u "slučaju Kampaco“ umesto da uvažava snagu argumenata u zamenu nudi argument snage.

Takođe, i da su se u celu priču sa podosta elemenata jeftine demagogije uplele neke druge sile sve sa ciljem da klub sa Malog Kalemegdana stopiraju na evropskom putu uspeha.

Moguće da je i tako, ali nije. Utisak je zapravo da Crvena zvezda pokušava da dokaže da ne postoji ono što postoji. Ali, ovo je već domen filozofije za koji u onome što propisuje Evroliga, uprkos svemu ozbiljna organizacija u kojoj se precizno znaju pravila, jednostavno nema mesta. Ili klasičan "Ceterum censeo“. Reč je o izrazu koji je od pamtiveka u upotrebi za svako stanovište koje je neko spreman da tvrdoglavo i po svaku cenu zastupa bez obzira na sve.

Gde je Zvezda pogrešila i zašto je drastično kažnjena?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zvezda zgazila Borac na Kampacovom debiju iz snova (VIDEO)
1

ABA liga

25.12.2022. 17:10

Zvezda zgazila Borac na Kampacovom debiju iz snova (VIDEO)

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su na svom terenu ekipu Borca iz Čačka rezultatom 86:57 (23:13, 22:24, 20:8, 21:12), u utakmici 12. kola ABA lige.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve