Sport
30.11.2020. 14:57
Promo

Karlo Tomić: Pronašli smo zlatnu sredinu između gejminga i televizije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Karlo „Freak“ Tomić je čovek koji je 30 godina života posvetio gejmingu. Pamti vremena kada je Commodore 64 bio vrhunska naprava, kao i početke esporta kako u svetu, tako i na našim prostorima, a danas je poznati caster domaćih liga i član nove esport redakcije KUVO TV-a.

Upravo ovaj gejming kanal odnedavno je prisutan na medijskoj sceni u regiji. Zajedno sa sadržajima iz svih sfera gejming industrije, KUVO TV donosi i ono najvažnije za jačanje gejming zajednice – uživo prenose mečeva regionalnih liga, esport takmičenja i turnira.

Karlo je dobro poznat gejmerima u regiji, kao caster domaćih liga i analitičar esport takmičenja, ali i vrstan poznavalac tehnologije. U intervjuu nam je otkrio kako su gejming uklopili u klasični medij kao što je televizija i zašto na našim prostorima još nema veliki broj ostvarenih esportista.

Od gejminga kao hobija, preko esportiste, do castera, trebalo je mnogo godina, igranja i usavršavanja. Pretpostavljam da je sve počelo sa prvom igrom i konzolom na kojoj ste prvi put zaigrali. Sećate li se možda koja je prva igra koju ste igrali i na kojoj konzoli?

Obzirom da je to bilo jako davno, moraću da nagađam. Vjerujem da je u pitanju bio Commodore 64, a za konkretnu igru se uopšte ne sjećam. Igre su tada bile mahom bez naziva ili ako je naziv i postojao nije se pamtio ni deset dana, a kamoli 30 godina (smeh). Neke prve igre kojima znam nazive su vjerovatno bili Super Mario naslovi na SNES-u i Final Fight na arkadnim uređajima.

Kako vam je gejming iz hobija prerastao u zanimanje, prvo esport takmičara, a sada i castera?

Za gejming sam vezan od početka 90-ih. U nekom klinačkom dobu, to je bilo druženje po igraonicama i igranje na konzolama. Sve to dobija malo ozbiljniju formu prelaskom u novi milenijum. Tada se počinju igrati esport naslovi na PC-u i prave se prvi timovi po Banjaluci. U to doba sam i radio u jednoj od PC igraonica i samim tim bio u srži tih prvih organizovanih gejming koraka kod nas. Kasnije sam 7 godina proveo igrajući World of Tanks igru, na solidnom kompetitivnom nivou dok iz Wargaminga nisu odlučili da potpuno ugase esport sekciju igre, iz samo njima znanih razloga. Odnedavno sve više počinjem da pratim scenu na analitički i novinarski način, a mnogo više radim kao komentator, odnosno caster.

Postoji li i kakva je razlika između online prenosa esport mečeva i komentarisanja istih u TV formatu?

Iz mog ugla razlika je u načinu razmišljanja. Evo na primjer, ja sam kao klinac gledao emisiju Modul 8. Nisam imao izbora i to je bila jedina emisija o gejmingu. U emisiji su se takmičili u trkama i umjesto da odvezu stazu do kraja, igrali su na vremenske odrednice koje su mene nervirale, jer nisu ispravne.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Karlo „Freak“ Tomić

Gejmeri razmišljaju na veoma opušten način dok mediji, kao što je televizija, zahtijevaju veću formalnost. Zato i jesu u porastu streaming platforme, a u padu klasični mediji kao načini prenošenja informacija. Gejming i TV su puno puta do sada pokušali da nađu zajednički jezik i najčešće nisu uspijevali zbog nemogućnosti da se razumiju u tome šta je kome važno. Budućnost je sigurno u potpunom prihvaćanju gejminga kao takvog i na televiziji, što smo upravo na KUVO TV-u napravili. Spojili gejming i medije, pronalazeći zlatnu sredinu između opuštenijih gejming sadržaja i formalnijih televizijskih formata.

Po čemu se razlikuje naša i svjetska gejming scena? Postoji li razlika u odabiru igara, načinu igranja, organizovanju takmičenja?

Suštinski nema razlike, osim u organizaciji i količini novca uloženog u sve to. Praktično se iste igre igraju, na potpuno isti način. Međutim, razlika postoji jer u Danskoj npr. igrač već sa 18 godina prima platu i zarađuje od igranja u nekom od timova, te samim tim ima više vremena da se usavršava, dok god nas ne možeš da dođeš do dobrih ugovora jer je manje novca u opticaju i onda završavaš karijeru čim te „život opali po glavi“. Esportista kod nas još uvijek nije zanimanje od kojeg može da se živi. Onog momenta kada budemo imali gledanost, a samim tim i sponzore, možemo da pričamo o daljem prosperitetu. Esports Balkan League dugo godina gradi nešto što možemo zvati ozbiljnim esport takmičenjem sa timovima, sponzorima i ono najbitnije, igračima koji primaju platu.

Kako ti vidiš budućnost gejminga i sledeći korak koje bi nove generacije mogle napraviti?

Budućnost je već tu i mislim da nije uopšte pitanje šta će napraviti nove generacije, nego šta će ova sada generacija da napravi, za one koje tek dolaze. Nedostaju neke ozbiljnije organizacije koje će se na evropskom i svjetskom nivou brinuti o sistemima takmičenja, po uzoru na organizacije iz tradicionalnih sportova (FIFA, ATP, NBA i slično). Jedan korak u budućnost je upravo i KUVO TV. Iskusniji gejmeri i esport takmičari, poput članova redakcije KUVO TV-a, su oni koji bi trebalo da kroz organizacije takmičenja, pronalaženje sponzora i lično zalaganje, daju kompletnom esportu validnost i stabilnost. Da bi nove generacije mogle uživati u našim dostignućima, te da esportista, i na našim prostorima, bude zanimanje od kojeg može da se živi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve