Sport
14.06.2021. 19:50
Zoran Šećerov

Dostojan istorije

Košarka pre i posle Džokera

Nikola Jokić
Izvor: EPA / SHAWN THEW

Vest da je osvojio najprestižniju nagradu, da je MVP sezone, srpskog centra je zatekla u hotelu sa saigračima dan uoči druge utakmice polufinala Zapada sa Finiks Sansima. Uz osmeh na licu i nekoliko prigodnih reči, govor je završio rečenicom „sve vas volim“ posle čega su usledile ovacije saigrača apsolutnom geniju košarkaške igre.

Srbin Nikola Jokić najbolji je košarkaš na svetu, MVP sezone 2020/21. Sada i zvanično čovek iz istorije košarke u kojoj ostaje zapisano da je srpski as, posle Nemca Dirka Novickog i Grka Janisa Adetokumba, treći Evropljanin s ovom prestižnom nagradom u istoriji NBA lige. 

Ništa se ne događa slučajno. Stručnjaci kažu, a ljubitelji košarke su saglasni, da je Jokić jedno od najvećih, ako ne i najveće otkrovenje NBA poslednjih godina. Za one koji ga s neskrivenom radošću gledaju i uživaju u njegovoj interpretaciji ove čarobne igre, Somborac je u najmanju ruku košarkaš u modi koji i u sezoni na izmaku postiže više tripl-dablova nego što ima skokova. Na drugoj strani, mediji koji prate NBA košarkaška zbivanja i Jokića u NBA, ne birajući komplimente, uveravaju košarkašku planetu da momak iz daleke Srbije u najvećoj košarkaškoj ligi sveta samosvesno neguje sopstveni stil igre, ali i podsećaju da uprkos svemu neka od njegovih dostignuća nisu viđena godinama u NBA. Na primer, 30 poena, 15 skokova i 17 asistencija protiv Milvoki Baksa za samo 14,33 minuta. Bio je to, podsetili su, najbrži tripl-dabl ikada ostvaren… Ili šut bez promašaja, kao Vilt Čemberlen pre pola veka.

Ovih dana mediji su milion puta podsetili i na to da je košarkaški mag, centar Denvera Nikola Jokić odigrao neverovatnu NBA sezonu. Istovremeno su i uveravali kako je zahvaljujući najviše Jokiću tim iz Kolorada stigao, sasvim zasluženo, do polufinala Zapadne konferencije.

Nestvarno moćan

Uoči drugog meča, odigranog u noći između 9. i 10. juna, Srbin je i zvanično postao MVP. 

U istoriju je ušao jer su njegova igra i dostignuća na terenu uistinu dostojni istorije. Na spisku igrača sa najvećim prosecima poena u NBA doigravanju je i ime Nikole Jokića. Top 10 predvodi legendarni Majkl Džordan sa 33,45 poena po meču. Na poziciji 11 svih vremena je Jokić sa 26 poena. Da bi pojedinci shvatili koliko je ovaj podatak impresivan, nabrojaćemo samo neka imena onih koji su na listi iza Jokića. Predvodi ih veličanstveni Hakim Olajdžuvon sa 25,9 poena. Slede Demijan Lilard (25,72), Kobi Brajant (25,64), Bobi Petit (25,45), Dominik Vilkins (25,41), Dirk Novicki (25,26), Rik Beri (24,77), Karl Malon (24,67), Rasel Vestbruk (24,57) i svi preostali koji su ikada igrali u najjačoj ligi sveta.

U nizu sličnih statističkih podataka postoji i jedan koji Jokića čini nestvarno moćnim. Džastin Kubatko iz Odeljenja za statistiku NBA naglašava:

„Nikola Jokić je u prvoj rundi NBA plej-ofa 2021. imao prosečno 33 poena po meču, 10,5 skokova, 52,8 odsto uspešnosti šuta za dva poena, 42,9 odsto kada se radi o trojkama, a 91,7 odsto kada je reč o penalima. Takođe, on je postao prvi igrač u NBA istoriji koji je u jednoj plej-of seriji imao bar 30 poena i 10 skokova, a da su mu šuterski proseci bili veći od 50/40/90.“

Nikola Jokić, tvrde dobro obavešteni, već je nagrađen od Denver Nagetsa za velika ostvarenja i uspeh kluba u sezoni na izmaku. Pripao mu je bonus od čak pola miliona dolara. Ako je gledati po učinku, onda treba konstatovati kako se to dogodilo sasvim zasluženo jer je Jokić bio ubedljivo najbolji igrač tima. Popularni Džoker, nadimak mu je darovao saigrač iz Denvera Majk Miler, u prvoj rundi plej-ofa u proseku je beležio 33 poena, 10,5 skokova i 4,5 asistencije uz fantastičan procenat šuta. Jokić o novcu, nagradama i bonusima javno ne priča. I zašto bi. Po ugovoru koji je potpisao 2018. on prosečno zarađuje 29.542.010 dolara. I još kad se na sve to doda suma od bonusa.

Definitivno, Jokić je danas centralna ličnost ekipe, velika klupska zvezda na kojoj se, utisak je, gradi budućnost Denvera kao franšize. Oni koji su do juče u rosteru bili ispred njega danas rade za njega i u funkciji su njegove ideje. Momak sa do juče viškom stomaka, ali i talenta, koji pleni košarkaškom inteligencijom i nepredvidivim potezima što mame aplauze, danas je apsolutni lider tima.

Prestižna MVP nagrada najkorisnijem igraču lige dodeljuje se još od 1956. godine. U momentu kada je postao jedan od dobitnika Jokić je obezbedio za sebe ne samo mesto za sva vremena među nenadmašnim NBA zvezdama, već i poziciju ubedljivo najpotcenjenijeg draftovanog pika sa najvrednijim individualnim trofejom u svetu košarke. Korpulentni Somborac, podsećamo, 2014. godine izabran je u drugoj rundi drafta sa 41. pozicije. I još nešto. Jokić je prvi centar još od Šakila O’Nila kome je pripalo laskavo priznanje MVP lige.

O tome da bi Jokić mogao da bude MVP sezone američki i svetski mediji pišu i govore celo proleće. Novinari američkog CBS-a, bez strepnje da bi ih neko mogao optužiti za pristrasnost ili neprofesionalnost, s neskrivenim oduševljenjem su čak mesec dana pre zvanične odluke, verujući u boga i istinu, objavili da „trofej na sebi već ima ugravirano ime Nikole Jokića“. 

Zašto su bili toliko sigurni nije bilo teško odgonetnuti. Uporište su imali u egzaktnim pokazateljima. Statistika zapravo kazuje da je Jokić u sezoni na izmaku igrao maestralno gotovo svaku utakmicu. Radio je na najbolji mogući način sve što treba za svoj tim, rušio rekorde, pogađao trojke iz bloka, punio koš protivnika sa penala i neviđenim asistencijama činio one oko sebe boljima.

Činjenica je i to da je ove sezone Jokić uradio puno toga što pre nije. Zabeležio je četiri tripl-dabla u prvih šest utakmica. Protiv Hjustona je sa 18 asistencija ostvario rekord karijere. Postao je i deveti igrač u istoriji NBA po broju tripl-dablova. Jubilarni 50. ostvario je na utakmici protiv Milvoki Baksa (37 poena, 10 skokova, 11 asistencija). Protiv Jute je sa 47 koševa izjednačio rekord karijere da bi ga u duelu protiv Sakramenta sa 50 koševa nadmašio. Takođe je i dva puta uzastopno bio biran za najboljeg igrača nedelje u Zapadnoj konferenciji, ali i igrača meseca. Tako je postao prvi igrač Denvera kome je to još od Karmela Entonija pošlo za rukom. Započeo je sezonu ostvarivši dabl-dabl na 20 uzastopnih mečeva... 

Nikola Jokić
Izvor: EPA / ERIK S. LESSER

Postoji i još jedan statistički podatak kome su oni koji su glasali verovatno posvetili pažnju. U sezoni koja je u toku Jokićev šut, uključujući i trojke, prelazi 50% uspešnosti. Njegov saigrač Monte Moris kaže:

„Nisam video nikog ko ima takav osećaj za koš i ko sa tako neverovatnom lakoćom upošljava saigrače. Ludo je to gledati i veliko zadovoljstvo pored njega igrati.“

Prvi trening i suze

Posle svega Nikola Jokić je obezbedio mesto u istoriji NBA. U nekim budućim vremenima, sasvim je izvesno, najpopularnija košarkaška liga sveta deliće se na dane pre i posle ere Nikole Jokića. Džamal Mari, Jokićev saigrač, srpskog košarkaškog asa uz iskreno divljenje opisuje na sledeći način:

„Nema ničega što on ne može da uradi. On poentira, dodaje, vodi loptu. Ponekad i skače. I sve to radi maestralno.“

„On je poseban, autentičan, nesvakidašnji košarkaški as. Takođe je i košarkaš koji dokazuje da je moguće igrati lepu košarku, a da se mnogo ne skače“, uverava srpski trener Željko Lukajić.
 

Trener Nagetsa Majkl Malon, uz konstataciju da vešto krije istinu da mu je Jokić ljubimac među igračima, o momku iz Sombora kazuje:

„Svi u NBA znaju ko je Nikola i šta donosi u igri. On je jedan od najzabavnijih igrača sa kojima možete da igrate.“ 

Majkl Malon ima neobično objašnjenje zašto je Jokić takav kakav jeste.

„On je rastao s loptom u rukama kao bucmasti plej i zato danas tako suvereno njom vlada iako igra na poziciji centra.“

Kad je bio dečak, nije želeo da trenira košarku. Na prvi trening otišao je sa suzama u očima. A onda je somborski debeljuca, korak po korak, osvajao prvo košarkaške prostore vojvođanske ravnice a onda na kraju i košarkašku planetu. Preko Sombora, Novog Sada i beogradske Mega Vizure stigao je do Denvera da bi 2015. potpisao ugovor sa Nagetsima. 

Igrač stare škole

Prethodno je koketirao sa Barselonom. Katalonci su navodno bili jako zainteresovani, spremili su i ugovor da bi ih onda Jokić iznenadio tako što je uoči potpisivanja odigrao najgoru utakmicu u karijeri. Dovoljno da Katalonci odustanu. Istina, bilo je to vreme kada je Jokić sa 136 kilograma dnevno ispijao tri litra „koka-kole“.

Da Katalonci nisu odustali, Jokić ne bi stigao u Denver. Tiho i bez pompe. Međutim, već u februaru 2016. Jokić je u dresu NBA kluba briljirao. U meču sa Torontom postigao je 27 koševa uz 14 skokova u pobedi njegovog tima od 112:93. U istom mesecu, podsećaju statističari, bio je i učesnik Ol-star vikenda. Na utakmici „zvezda u usponu” Jokić je postigao 12 poena uz osam skokova i četiri asistencije.

Fascinantan podatak je i da je u svojoj prvoj NBA sezoni odigrao 80 utakmica za Denver. Starter je bio čak 55 puta. U proseku beležio je 10 poena i sedam skokova, uz 2,4 asistencije. U glasanju za novajliju godine bio je treći. Izabran je i u najbolju petorku rukija uz Karl-Entonija Taunsa, Kristapsa Porzingisa, Devina Bukera i Džahila Okafora. Jedan podatak je zanimljiv: Tauns je bio prvi izbor NBA drafta 2015, Okafor treći, a Porzingis četvrti... Setite se, Nikola je godinu dana ranije bio tek 41.

Nikola Jokić
Izvor: EPA / JOHN G. MABANGLO

Sledeća sezona bila je Nikolina sezona iz snova. Opet je sve počelo u februaru. Trećeg dana drugog meseca u godini Jokić je zabeležio prvi tripl-dabl u NBA karijeri (20 koševa, 13 skokova i 11 asistencija). Bilo je to na meču sa Milvokijem. Samo sedam dana kasnije ostvario je rekord karijere po broju postignutih koševa. U meču protiv Njujorka, pred prepunim Medison skver gardenom, ubacio je 40 koševa. 

Jedini Srbin, saopštili su mediji presrećni što mogu da upoređuju, koji je pre Jokića postigao 40 i više poena na NBA meču bio je Predrag Stojaković. U istom mesecu Jokić je zabeležio i drugi tripl-dabl u karijeri (17 poena, 21 skok i 12 asistencija) da bi odmah zatim na Ol-star vikendu sa 12 koševa, 11 skokova i osam asistencija bio jedan od boljih igrača u timu sveta koji je slavio protiv SAD rezultatom 150:141.

Njegovu igru su posle toga komentarisali mnogi. Kevin Durent, as Golden stejta, tada je izjavio:

„Veoma je impresivno ono što Jokić radi. On igra poput igrača iz stare škole. Ima odličan šut, dodavanja su mu fenomenalna, nepogrešivo pogađa sa tri. On je neverovatan.“

Stef Kari, dokazana NBA zvezda, nije štedeo komplimente na račun srpskog košarkaša.

„Jokić voli da ima loptu u svojim rukama kao da je plejmejker. Iz utakmice u utakmicu igrao je sve bolje i apsolutno podizao nivo svoje igre. Volim takve igrače, zna kako se igraju utakmice.“ 

I legendarni Čarls Barkli, po pravilu uvek i u svakoj prilici kritički raspoložen, kada je u pitanju Jokić deli komplimente:

„Jokić je fenomenalan! Čeka ga svetla budućnost.“

Možda je budućnost već i stigla na njegovu adresu iako sa Jokićem nikad nije jasno koliko zapravo može. Majkl Malon neke stvari ovih dana slikovito objašnjava:

„On je neverovatan već godinama. Pored toga što je sjajan igrač, on je i veliki čovek. Nikola ne voli da bude u centru pažnje, nije ga briga za ego i slične stvari. Možeš da uzmeš bilo kog našeg igrača iz tima, ali ako je Jokić na terenu pošalji i članove stručnog štaba na parket i petorka će naći načina kako da se bori. On je bez ikakve dileme, a zarad milion razloga, ovogodišnji MVP.“

Neki od tih milion razloga, zarad kojih je Jokić jednostavno morao da dobije nagradu, jesu i minuti koje je proveo na terenu. Pored njegovog imena je cifra od 2.488 minuta u igri. 

„Ono što Nikolu čini MVP igračem jeste to da nije propustio nijednu utakmicu. Iako smo imali neke ozlede, on je vodio ovu ekipu do mesta među najbolje četiri ekipe na Zapadu. I pored toga, kad pogledate njegovu statistiku i efikasnost, to su istorijske brojke. Srećni smo što ga imamo“, rekao je Malon.

Kandidati za ovogodišnju MVP nagradu bili su u ovoj obradi podataka daleko iza njega. Stef Kari je odigrao 2.153 minuta ili 335 manje od Jokića. Kris Pol je na parketu bio 2.199 minuta, a Džoel Embid samo 1.585. Ili 19 utakmica manje od Nikole Jokića koji je odigrao svaki meč. Kad se sve zna i sabere, Jokić je apsolutno zaslužio da se nađe u društvu igrača poput Majkla Džordana, Kobija Brajanta, Karla Malona i Kevina Garneta, koji kao ni Jokić nisu propuštali utakmice, ali su karijeru obeležili MVP priznanjem.

„NBA je zahtevna, nije šala i moraš da budeš robot. Nikoli se sve potrefilo, počev od odlične ekipe do dobrog trenera koji mnogo očekuje od njega. Trenutno ne vidim Nikoline granice. On može da bude najbolji srpski košarkaš koji je ikad igrao u NBA“, uveravao je svojevremeno Darko Miličić, nekadašnji NBA as. 

Bilo je podosta srpskih košarkaša koji su okušali sreću u NBA. Najuspešniji od svih bio je Vlade Divac. Jokić je jedan od onih koji bi mogli da ga nadmaše. Još u svojoj drugoj NBA sezoni Jokić je imao bolju statistiku od proslavljenog srpskog reprezentativca. U meču protiv San Antonija, 21. januara 2017, Jokić je imao učinak od 35 poena što je bio tad rekord njegove karijere. Za jedan poen nadvisio je Divca koji je u januaru 2001. protiv Finiksa u dresu Sakramenta sa 34 koša ostvario rekord svoje briljantne NBA priče. Na taj utakmici Divac je imao i 12 skokova i isto toliko realizovanih slobodnih bacanja. I da ne nabrajamo dalje. Posle svega Jokić je od sada NBA Srbin broj jedan.

Nikola Jokić
Izvor: EPA / CJ GUNTHER

Još jedan podatak razlikuje Nikolu od mnogih NBA igrača. Po nepisanom pravilu, on igra najbolje partije protiv najboljih. Postoji podosta detalja iz karijere u utakmicama sa NBA velikanima koje su novinari opčinjeni čarolijom Jokićeve igre ovekovečili.

Kralj asistencija

„Način na koji se oslobodio Drejmonda Grina, zvanično najboljeg NBA defanzivca, učinio bi Hakima Olajdžuvona ponosnim. Način na koji je delio asistencije učinio bi Medžika Džonsona ponosnim“, pisali su predstavnici „sedme sile“ u Denveru početkom januara 2018. o igri Nikole Jokića posle utakmice protiv Golden stejt Voriorsa. 

U centru pažnje medija bio je ovoprolećni duel Denvera i Milvokija. Okarakterisali su ga kao sudar titana jer je na jednoj strani bio Janis Adetokumbo, aktuleni MVP, a na drugoj Nikola Jokić koji, kako je u najavi pisao „Gardijan“, ima nameru da ga nasledi. Naravno, bolji je bio srpski as. 

„Janis je završio sa 27 poena i osam skokova, dok je Nikola Jokić postigao 37 poena, uz 10 skokova i 11 asistencija. Bilo je to uobičajeno veče na poslu za Jokića“, saopštio je u izveštaju „Gardijan“.

Nikola Jokić je i košarkaški šoumen, centar van svih šablona, neko ko na terenu igra svoju igru za svoju dušu uz povelik bakšiš. Po potrebi je i plej, ali i centar koji s lakoćom blokira protivnika. Isto tako pogađa trojke ili pošalje pas koji nikad posle nema reprizu. Sva njegova dodavanja su zapravo unikatna.

„Nisu samo unikatna, već su i zarazna. Onaj ko igra na takav način košarku prosto zarazi i ostale. Sada svi, ugledajući se na Jokića, žele da budu na pravom mestu, da dodaju saigraču čim ga ugledaju. A kada svi igrači jednog tima žele da budu deo nečega onda imate kolektiv i mogućnost za razne dobre stvari“, uz osmeh priča Majkl Malon. 

Odgovor zašto više voli da asistira nego da pogađa koš Amerikance je zapanjio. Posle i zadivio. 

„Kad tako radim, dvoje ljudi činim srećnim. Prvo sebe zbog preciznog dodavanja, a onda i saigrača koji poentira“, izgovorio je Jokić.

Da je „kralj asistencija“ ne samo među centrima dokazao je mnogo puta. Njegova bravura sa odlučujućeg meča protiv Portlanda dugo će se prepričavati. Zbog svega toga novinar po imenu Džerad Dabin je Jokića prvo nazvao „apsolutnim košarkaškim genijem“, a onda i opisao kako je jedan potez srpskog asa presudio Portlandu. 

„Bilo je nerešeno, Jokić na desnom rubu suparničkog reketa udvojen, sa loptom u posedu, a onda je, koji treptaj oka kasnije, usledila trojka iz levog ugla, kojom je Majkl Porter Junior odveo domaćine do, ispostavilo se, nedostižne prednosti. Ta Nikolina asistencija nije bila samo precizno bacanje lopte s jednog dela terena u onaj drugi, već i dodatna bravura. Jokić je prvo pokazao desnom šakom Gordonu da utrči u sredinu. Tim utrčavanjem je automatski odvučena pažnja Roberta Kovingtona jer je odjednom morao da motri i na utrčalog Gordona i na Majkla Portera Juniora koji je strpljivo čekao loptu u levom ćošku. Iako je malo nedostajalo da se pomenuto dodavanje spreči, pošto Kovington ne spada u naivne defanzivce, Jokić je tako bacio loptu da je ona, pomalo u lob stilu, savršeno brzo i savršeno precizno stigla do mladog MPJ-a koji je presudio Portlandu.“

Bio je to epski trenutak jedne inspirativne košarkaške večeri ulepšane veličanstvenim trijumfom Denvera. Ali i još jedan dokaz, opipljiv i teško oboriv, da Nikola Jokić u ovom času igra košarku svog života. Snagom svoje mašte raspršio je za tili čas kreativnu pustoš na terenima NBA lige, podigao zabavu pod krovom NBA cirkusa na viši nivo i učinio da se zbog njega dolazi na tribine.

Vest da je osvojio najprestižniju nagradu, da je MVP sezone, srpskog centra je zatekla u hotelu sa saigračima dan uoči druge utakmice polufinala Zapada sa Finiks Sansima. Uz osmeh na licu i nekoliko prigodnih reči, govor je završio rečenicom „sve vas volim“ posle čega su usledile ovacije saigrača apsolutnom geniju košarkaške igre. Sutradan ga je slavio i ostatak košarkaškog sveta. Ako posle svega postoje i oni koji misle da je MVP priznanje san svih košarkaških snova Nikole Jokića, u velikoj su zabludi. Jokić, pokazaće vreme, može, na svoj način, i mnogo više...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zbog tebe su centri ponovo bitni"
Šekil Onil

Šek čestitao Jokiću

09.06.2021. 09:17

"Zbog tebe su centri ponovo bitni"

Legendarni centar Šekil O''Nil čestitao je košarkašu Denvera Nikoli Jokiću na osvajanju MVP priznanja.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve