Sport
30.12.2022. 12:16
Beta

Svetska štampa piše...

Lopta plače, Pele je mrtav (FOTO)

1
Izvor: Beta / AP / Luca Bruno

Mediji širom sveta slave legendarnog Brazilca koji je preminuo u četvrtak u 83. godini, jedinog fudbalera u istoriji koji je tri puta bio svetski prvak.

Fotografije fudbalskog "Kralja" i komentari u vezi sa njim emituju televizije širom sveta, preplavljuju društvene mreže i novinske naslovne strane.

"Žalost za besmrtnim kraljem fudbala", naslovna je strana brazilskog dnevnika Globo, dok Estado de S. Paolo piše da je fudbal izgubio svog kralja i da je "pokazao snagu sporta i pomerio granice slave".

"Nije teško postići hiljadu golova kao Pele, ono što je teško je postići gol kao Pele", dodaje se.

U Argentini, zemlji Dijega Maradone i Lionela Mesija, koji teže da imaju nezvaničnu titulu najboljeg igrača svih vremena, list Klarin u Peleu vidi "prvu veliku fudbalsku zvezdu", "velikana medju velikima".

"Lopta plače: Pele je mrtav", navodi argentinski Ole.

"Izvan rivalstva koje postoji izmedju Argentine i Brazila, niko ne može sumnjati da je Pele bio jedan od najvećih fudbalera u istoriji, za mnoge najbolji", navodi se.

Meksička štampa je favorizovala fotografiju Pelea kako slavi svoju treću titulu prvaka sveta 1970. godine u Meksiko Sitiju. "Fudbal je u žalosti", naslov je meksičkog Universala.

U Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji puno manje fokusiranoj na fudbal, Njujork Tajms evocira nestanak "globalnog lica fudbala" koje je "pomoglo popularizaciji ovog sporta i u SAD".

"Brazil i svet su u žalosti. Postojao je samo jedan Pele", priznaje Vašington Post.

Francuski Ekip je Peleu posvetio 22 stranice. "Iza tuge krije se sreća što sam ga video kako igra, što sam ga video kako pleše, čak i na starim slikama", reči su urednika ovog lista.

Da je Pele bio najveći mišljenje i francuskog Monda. "Kralj, jednostavno. Sa svim svojim atributima. Njegovu krunu nikad nisu osporavali, čak ni Krojf, Platini, Maradona, Zidan, Mesi ili Kristijano Ronaldo", naveo je Mond.

Sportski urednik nemačkog tabloida Bild je istakao da je Pele bio "bolji od Mesija, Maradone i Ronalda zajedno", dok je Džon Karlin iz britanskog Tajmsa napisao: "Mislio sam da je Mesi najbolji svih vremena, ali sada shvatam da je to Pele".

Ričard Vilijams iz Gardijana je zadržao "radost" koja je izvirala iz Pelea, dok je Fil Maknalti sa Bi-Bi-Sija istakao da će Pele uvek biti povezivan sa "lepom igrom". "I niko je nije igrao lepše", naveo je Maknalti.

Sličan ton je u Španiji gde Pais slavi "Pelea, svetski fudbal na četiri slova". Mundo podseća na "dva najlepša gola u istoriji" i žali što ne možemo da ih vidimo zbog nedostatka video zapisa.

Italijanska Stampa žali zbog odlaska fudbalskog kralja i svoj članak o smrti Pelea počinje citatom koji se pripisuje brazilskom piscu Horheu Amadu: "Da se fudbal nije tako zvao, trebalo je da se zove Pele".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Umro Pele
Pele 5.12.2022.

Odlazak legende

29.12.2022. 20:14

Umro Pele

Legendarni brazilski fudbaler Edson Arentes do Nasimento, poznatiji kao Pele, preminuo je u 81. godini u bolnici u Sao Paolu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve