“MIRIŠE NA POLITIKU” Putin: Žalićemo se zbog zabrane takmičenja za ruske sportiste

“MIRIŠE NA POLITIKU” Putin: Žalićemo se zbog zabrane takmičenja za ruske sportiste

EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u Parizu da Moskva ima temelj za žalbu protiv odluke Svetske antidoping agencije o zabrani učestvovanja ruskih sportista na velikim takmičenjima sledeće četiri godine, čime se, ističe Putin krši Olimpijska povelja.

Rusiji je zabranjeno da učestvuje na najvećim svetskim sportskim takmičenjima naredne četiri godine, uključujući naredne letnje Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022., zbog manipulisanja uzorcima i rezultatima testiranja na doping, piše Index. hr.

Putin je najavio da će Rusija analizirati odluku za koju je rekao da “miriše” na politiku i nije u interesu sporta.

“Po mom mišljenju, a mislim da su svi sa tim saglasni, svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nisu napravili prekšaj”, rekao je Putin posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenosi Rojters.

Shutterstock

Shutterstock

Izvršni odbor Svetske antidoping agencije odluku je doneo na temelju zaključka da je Moskva podmetala lažne dokaze i brisala dokumente povezane s pozitivnim nalazima na testiranjima koja pomažu da se otkriju sportisti koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Putin je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon njegovog sastanka s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelinskijem rekao da zaključci Agencije ne sadrže pritužbe upućene ruskom Olimpijskom odboru.

“Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda se ona mora takmičiti pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu”, rekao je Putin.

 EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE GERMANY OUT

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE GERMANY OUT

Svaka kazna mora biti individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba, rekao je ruski predsednik, dodavši da kazna ne može biti kolektivna i da se ne može odnositi na ljude koji nemaju veze s prestupom.

“Donese li neko odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnoga sporta nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskog pokreta”, rekao je Putin.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar