Sport
10.12.2019. 14:43
R. E. / Index. hr

"MIRIŠE NA POLITIKU" Putin: Žalićemo se zbog zabrane takmičenja za ruske sportiste

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u Parizu da Moskva ima temelj za žalbu protiv odluke Svetske antidoping agencije o zabrani učestvovanja ruskih sportista na velikim takmičenjima sledeće četiri godine, čime se, ističe Putin krši Olimpijska povelja.

Rusiji je zabranjeno da učestvuje na najvećim svetskim sportskim takmičenjima naredne četiri godine, uključujući naredne letnje Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022., zbog manipulisanja uzorcima i rezultatima testiranja na doping, piše Index. hr.

Putin je najavio da će Rusija analizirati odluku za koju je rekao da "miriše" na politiku i nije u interesu sporta.

"Po mom mišljenju, a mislim da su svi sa tim saglasni, svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nisu napravili prekšaj", rekao je Putin posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Izvršni odbor Svetske antidoping agencije odluku je doneo na temelju zaključka da je Moskva podmetala lažne dokaze i brisala dokumente povezane s pozitivnim nalazima na testiranjima koja pomažu da se otkriju sportisti koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Putin je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon njegovog sastanka s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelinskijem rekao da zaključci Agencije ne sadrže pritužbe upućene ruskom Olimpijskom odboru.

"Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda se ona mora takmičiti pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu", rekao je Putin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE GERMANY OUT

Svaka kazna mora biti individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba, rekao je ruski predsednik, dodavši da kazna ne može biti kolektivna i da se ne može odnositi na ljude koji nemaju veze s prestupom.

"Donese li neko odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnoga sporta nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskog pokreta", rekao je Putin.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve