Sport
20.02.2022. 09:47
R.E.

Istorija ispisana

Najbolji dokaz koliko je košarka evoluirala

Karl Entoni tauns
Izvor: EPA / DAVID MAXWELL

All star vikend svake godine privlači mnogo pažnje. Predstavlja pravi mali praznik u Americi, ali i za sve ljubitelje košarke. Dok sa nestrpljenjem čekamo utakmicu najvećih košarkaških zvezda, takmičenja u zakucavanjima i trojkama su tu kao deo pratećeg programa. Ali daleko od toga da nisu zanimljiva. Stvar su prestiža i svi igrači žele priznanje najboljeg.

All star nam je kroz godine priređivao nezaboravne momente. Neke i dan danas prepričavamo. U red takvih "nezaboravnih" stalo je i ovogodišnje nadmetanje za najboljeg trojkaša, jer je možda i najbolji dokaz koliko je igra pod obručima evoluirala

Za najboljeg trojkaša nadmetali su se Dezmond Bejn, Luk Kenard, Zek Lavin, Si-Džej Mekolum, Pati Mils, Karl-Entoni Tauns, Fred Vanvlit i TrejJang.

20.2.2022.
Izvor: EPA / DAVID MAXWELL

U finale su otišli Kenard, Jang i Tauns. Plejmejker Atlante je po svoj logici bio favorit, ali je na kraju pobedu odneo centar Minesote. 

Tauns je u konkurenciji sa sjajnim šuterima uspeo da ostvari fenomenalan rezultat i potpuno zaseni rivale. Zasluženo je odneo trofej namenjen najboljem šuteru i na taj način postao prvi centar u istoriji koji je pobedio u trojkama

Tauns je 29 poena u svom nastupu u finalu, što je rekord otkad je na All staru uveden novi način brzog šutiranja trojki.

Centri u NBA ligi odavno nisu predodređeni samo da se "tuku" pod obručima. Njihov napadački asortiman je sve veći, što verovatno najbolje, iz utakmice u utakmicu, pokazuje Nikola Jokić. 

Taunsova pobeda još jedan je dokaz koliko se košarka u NBA promenila. Nekada su centri koji su bili odlični šuteri bili na nivou statistička greška.

Nekada igra od njih to nije ni zahtevala. Šek je u svoje vreme bio najbolji centar lige, a nije šutirao trojke. Od njega se to nije ni tražilo.  

Danas je to drugačije. Podrazumeva se, makar u NBA, da "visoki" momci umeju da pogode za tri poena. Taj trend je počela da prati i Evropa, pa i u evropskim klubovima sve više imamo centre koji su dobri šuteri.  

Košarka se menja i menjaće se... Dokle god u njoj uživamo to ne bi trebalo da nam smeta. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve