Sport
16.01.2023. 09:10
M.P.

Reprezentativac.

Klinci, budite kao Nemanja Nedović

Nemanja Nedović
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Kada je Aleksandar Đorđević 2019. godine izostavio sa spiska za Svetsko prvenstvo u Kini Nikolu Kalinića i Nemanju Nedovića, dobar deo domaće javnosti nije razumeo ovaj potez selektora.

Mnogi su bili mišljenja za igraše poput Kalinića i Nedovića mora da ima mesta u košarkaškoj reprezentaciji Srbije. Polemika je, kao i posle svakog skraćivanja spiksa, trajala neko vreme da bi posle prvih pobeda bila zaboravljena. Niša novo. 

Razlozi zbog kojih za Kalinića i Nedovića nije bilo mesta u reprezentaciji na SP do danas nisu postali poznati javnosti. Tako i treba da bude. Ono u šta je domaća javnost imala uvid jesu izjave Đorđevića i Nedovića. 

Nemanja Nedović
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Aleksandar Đorđević je jednom prilikom kratko prokomentarisao da je razgovarao sa igračima o svojoj odluci i istakao da je Nikola Kalinić postupio zrelo i da je razumeo njegovu odluku. 

"Svi igrači znaju zašto ih nema, ali dozvolite da to ostane između nas. Razgovarao sam sa Kalinićem u ponedeljak i on je reagovao izuzetno pozitivno i zrelo. Razumeo je i shvatio priču zašto ga sada nema", rekao je Đorđević svojevremeno za Sportski žurnal, a potom dodao od čega će ubuduće zavisiti poziv igrača u reprezentaciju.  

"U budućnosti, kao i do sada, zavisi od forme, terena, rezultata i ponašanja", poručio je Đorđević.
 

Ponašanje igrača kako na terenu, tako i van njega bilo je ono na šta je Đorđević tokom celog svog mandata obraćao mnogo pažnje. To je bila crta koja ga je krasila kao selektora. Reprezentativac Srbije nije mogao da se ističe samo košarkaškim kvalitetom, već i ponašanjem, jer kao takav predstavlja svoju državu. On je njen ambasador na takmičenju. Zbog ovakvog stava Aleksandar Đorđević je i postavio kult reprezentacije na svoje mesto. 

Nemanja Nedović
Izvor: ANA-MPA / Georgia Panagopoulou

Nedović je na, pre nego što je, Đorđević u javnosti delimično objasnio razloge zbog kojih je precrtao dvojicu pomenutih košarkaša, na društvenoj mreži prokomentarisao kako se oseća povodom odluke selektora. 

"Razočaran sam, ali ne i iznenađen. Mnogo puta do sada sam se susretao s nepravdom i uvek sam iz svega izlazio jači i pametniji, tako će biti i ovog puta. Krivo mi je, pre svega, što sam za spisak saznao na Twitteru, ali šta je tu je. Biću navijač broj 1 naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kini, kao i na svakom predstojećem takmičenju", napisao je tom priliko Nedović. 
 

Od tog "spornog" precrtavanja prošlo je nepune četiri godine. Nemanja Nedović se ovog leta vratio u Crvenu zvezdu u kojoj je, naročito od dolaska Duška Ivanovića, lider ekipe. Međutim, njegovi košaraški kvaliteti, koje niko ne dovodi u pitanje,  neće biti u fokusu ovog teksta, već njegovo ponašanje. 

Ponašanje koje se možda provuklo ispod radara zbog košarke koju ove godine igra KK Crvena zvezda. Ponašanje koje je dostojno jednog reprezentativca. 

Da je reprezentativac džave, u kojoj je košarka više od sporta, pa tek onda igrač Crvene zvezde, Nemanja Nedović nije zaboravio 8. demebra 2022. godine kada je u poslednjim sekundama prvog evroligaškog derbija postigao trojku za pobedu crveno-belih protiv Partizana u Areni koja je u tom trenutku bila obojena crno-belom bojom

Njegova trojka, tik iza klupe crno-belih, utišala je u tom trenutku sve navijače KK Partizan. Međutim, Nedović ni pod naletom strasti i emocija, a bilo ih je sigurno, nije imao nikakvu rekaciju. Nije se okrenuo ka klupi Partizana, nije gestikulirao uvredljivo... Ništa. A mogao je i da dobaci, da se "stegne"  isplezi... Sutradan bi takvo ponašanje pravdao adrenalinom, afektom. 

Ali nije

U maniru reprezentativca Srbije nastavio je i nakon meča, kada je pohvalio navijanje navijača Partizana. 

"Zaista moram da pohvalim i organizaciju utakmice i navijače Partizana. Sve je bilo u granicama normale. Bilo je vređanja i svega, ali nijedna stvar nije bačena na teren, mi smo celu utakmicu bili bez zaštite iza nas i nije nas pogodio nijedan novčić. Naši navijači mislim da su bili izuzetni, bilo je uživanje igrati u toj atmosferi. Pokazali smo da možemo", rekao je Nedović tom prilikom.

Nije Crvena zvezda tog 8. decembra igrala protiv bilo kog kluba, igrala je protiv tima koji dolazi iz iste države, protiv kluba na kom sedi Željko Obradović, protiv igrača koji su bivši ili budući reprezentativci ove zemlje. 

Upravo je na to zaboravio Danilo Anđušić nakon utakmice protiv Baskonije. Podsećanja radi Anđušić je prilikom slavlja sa navijačima uzeo megafon u svoje ruke i zapevao uvredljivu pesmu na račun najvećeg rivala Crvene zvezde. Povremeni reprezentativac Srbije se nakon ovog poteza izvinio putem Twittera. 

"Ne postoji ni opravdanje ni objašnjenje. Očito su me ponele neke emocije koje nisu pozitivne i zbog toga mi sigurno nije drago niti se time ponosim. Ko želi razumeće, ko želi oprostiće, a ko ne želi neće. Ovaj ispad ne potire respekt koji imam prema vecitom rivalu", poručio je Anđušić.
 

Anđušićev potez navijači Crvene zvezde neće zaboraviti. Neće proći ni dovoljno vremena da se strasti stišaju, a Partizan će "gostovati" Crvenoj zvezdi u okviru Evrolige 27. januara ove godine. Svima je jasno u kakvoj će atmosferi navijači Crvene zvezde dočeti Anđušića

Da makar malo zagasi požar pobrinuo se Nemanja Nedović koji je odgovorio Anđušiću na njegovo izvinjenje.

"Ako nemaš gde da spavaš, dođi kod brata", napisao je Nedović, aludirajući na činjenicu da Anđušićeva supruga Ivana Makisomović navija za Crvenu zvezdu.

Neki bi rekli - potez kao i svaki drugi. Međutim, ako se zađe u rivalstvo Crvene zvezde i Partizana i dugogodišnje tenzije koje vladaju između dva beogradska kluba, Nedovićeva javno pružena ruke Anđušiću ipak poprima drugačiji oblik i ima mnogo veći značaj. 

Zbog svega istaknuto Nedović je pravi lider Crvene zvezde, ali pre svega pravi reprezentativac Srbije. Stranci, koji nastupaju u domaćim klubovima, imaju pravo na greške kao što je Anđušićeva, ili Trifunovićeva i Kalinićeva, iz prošle godine, kada su  obojica nesportski gestikulirali prema klupi Crvene zvezde, odnosno Partizana. 

Tenzije između dva najveća srpska kluba stišaće se tek kada domaći igrači, treneri i rukovodstvo klubova počnu da se ponašaju kao Nemanja Nedović. Kada shvate da se to koliki su "grobari" ili "delije" ne dokazuje kroz pogrdna skandiranja, populističke izjave ili nesportske gestikulacije. Kada oni, u koje su oči javnosti uprte stalno, shvate da svi oni pre svega dolaze iz iste države i da navijaju za isti tim - reprezentaciju Srbije - tek onda isto možemo da očekujemo od navijača. 

Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Uroš Trifunović i Danilo Anđušić idoli su mnogim klincima koji njihovo ponašanje i odnos prema suparničkom timu gledaju kao na zvezdu vodilju. Zbog toga, klinci budite kao Nemanja Nedović. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve