Sport
14.04.2024. 02:00
Zoran Šećerov

Analiza

Nikola Jokić, MVP...TREĆI PUT

jokic 13.04.2024.
Izvor: EPA / JOHN G. MABANGLO

Ne stiže se baš lako u društvo asova kao što su Majkl Džordan, Medžik Džonson Šakil OʼNil, Vilt Čejmberlen, Lari Berd ili Dirk Novicki. Ne stiže, ali u svetu košarke postoje, na svu sreću, i oni koji sebi tako nešto mogu da priušte.

Nikola Jokić je zapravo košarkaš koji može sve. Čak i nemoguće. U mnogo čemu je poseban, autentičan, u igri na svoj način fascinantan. Između ostalog, i zato što od kako igra košarku to maestralno radi na svim pozicijama, od pleja do centra.

 

"On je kao predsednik, gradonačelnik, guverner, senator, kako god hoćete da nazovete", tvrdi Eron Gordon, jedan od Jokićevih saigrača.

U izrečeno je teško posumnjati. I drugi iz sveta košarke, bez zadrške, o Somborcu pričaju s puno poštovanja i iskrenog divljenja.

"Jokićeva igra je čista poezija, svaki košarkaški ljubitelj istančanog ukusa zna da uživa u njegovim bravurama i čarolijama".

Na svoj način Jokića i njegov košarkaški kod svetu je predstavio i Kristaps Porzingis, letonski košarkaš i aktuelni krilni centar Boston Seltiksa.

„Najbolji je igrač na svetu, čisti košarkaški mozak čije je lukavstvo neverovatno. Uz fantastičnu preciznost, on ima toliko trikova i toliko stvari koje može da uradi da uopšte nije slučajno što je njegova statistika na granici nadrealnog.“

I za Željka Rebraču, nekadašnjeg NBA asa i legendarnog srpskog reprezentativca, nema dileme koliko Jokić zaista vredi kao košarkaš. Nedavno je u srpskim medijima izjavio da Somborcu nema ravnog.

"Jokić je naš najbolji košarkaš svih vremena, verovatno i evropski. On je trenutno najbolji igrač sveta. Dominira ne samo u asistiranju i skokovima, već čini saigrače boljim i to je nešto neverovatno. Skidam kapu za sve što je uradio i pokazao".

I sezona koja se bliži kraju, Jokićeva osma u NBA, u znaku je srpskog košarkaša. Miljama je u mnogo čemu ispred drugih i na pragu je još jednog velikog ostvarenja. Ukoliko ne bude iznenađenja, pripašće mu, treći put u karijeri, prestižno zvanje MVP sezone.

"On je osvojio MVP 2021. i 2022. i onda 2023. završio na drugom mestu posle centra Filadelfije Seventisiksersa Džoela Embida. Tada je Jokić verovatno trebalo da osvoji treći uzastopni trofej, ali je umesto toga zaradio priznanje MVP finala. Njegove igre su jedne od najdominantnijih četvorogodišnjih u istoriji lige", izjavio je Ben Rorbah, ugledni američki košarkaški komentator koji se tako pridružio Džordžu Karlu koji je prvi javno saopštio da je Jokić pokraden.

Amerikanci očigledno nerado MVP priznanje dodeljuju Evropljanima. Osim Jokića, od igrača sa Starog kontinenta samo se Nemac Dirk Novicki i Grk Janis Adetokumbo mogu pohvaliti da imaju ovo prestižno priznanje.

Svi kojima je kroz istoriju NBA pripao MVP trofej uistinu su velikani košarke. I među njima, naravno, postoje bolji od boljih. Od kako se dodeljuje samo je osam košarkaša tri puta osvajalo u mnogo čemu prestižni MVP trofej. Deveti bi trebalo da bude Nikola Jokić. Istorija dokazuje da Moziz Malon, Lari Berd i Medžik Džonson imaju po tri trofeja, Lebron Džejms i Vilt Čejmberlen četiri, a Bil Rasel i Majkl Džordan pet. Rekorder sa šest osvojenih MVP trofeja je Karim Abdul-Džabar.

Nije nikakva tajna da u sezoni 2023/24. Jokić igra košarku bolje od drugih. Dokaza je milion. Poslednju čaroliju navijačima je darovao u nedavno odigranoj utakmici sa Atlantom. Za 31 minut, koliko je proveo na parketu, upisao je 19 poena, 14 skokova i 11 asistencija. Bio je to njegov 25. tripl-dabl u sezoni ili 130. u NBA karijeri. Sasvim dovoljno za nadimak "tripl-dabl čudovište".

Sledi i podatak koji je možda i zaboravljen. Jokić je u istoriju NBA upisan i kao košarkaš koji je postigao najbrži tril-dabl u istoriji lige. Za tako nešto bilo mu je potrebno samo 14 minuta i 33 sekunde. Ima i još nešto što ga čini boljim od drugih. Prvi je svih vremena u kategoriji evropskih košarkaša pristiglih u NBA po broju tripl-dablova. Bar za sada.

Početak ovogodišnje sezone u kojoj njegov Denver brani titulu, prvu u istoriji kluba, dočekao je sa 105 tripl-dablova. I već u prvoj utakmici, onoj oktobarskoj 2023. protiv Lejkersa, najbolji igrač NBA šampiona upisao je 29 poena, 13 skokova i 11 asistencija. Bio je to njegov 106. tripl-dabl u karijeri.

Koliko je bio moćan na startu dokaz je i to što mu je pripalo zvanje najboljeg igrača Zapadne konferencije za oktobar. Od kako igra u NBA bio je to 13. put da je izabran za najboljeg igrača meseca.

Novim dvocifrenim parametrima u tri statističke kolone Nikola Jokić se na meču protiv Jute izjednačio na četvrtom mestu večite liste sa Lebronom Džejmsom i Džejsonom Kidom. Svet košarke se još tada pitao da li Jokić do kraja karijere možda može da dostigne i prestigne one ispred sebe. Konkretno Medžika Džonsona sa 138, Oskara Robertsona sa 181 ili Rasela Vestbruka, i dalje aktivnog, sa 198 upisanih tripl-dablova. Možda i može, ako ne sve, onda bar jednog od njih.

Naravno, pedantni statističari nisu propustili da naglase i to da je Jokić do svoje brojke stigao sa ubedljivo najmanje odigranih utakmica (600) u odnosu na konkurente, što na svoj način i te kako puno kazuje. Lebron je svoj učinak ostvario u 1424 nastupa, a Kid u 1391. Medžik je imao 906 utakmica, Robertson 1040, a Vestbruk 1097.

U 8. kolu Jokić je zabeležio 108. tripl-dabl (35, 14, 12). U tom meču protiv Nju Orleansa imao je i prvo zakucavanje u sezoni, a viđen je i prvi njegov „ball-swizch“ tj. promena ruke u poslednjem trenutku napada.

U nastavku naporne sezone nizale su se uglavnom sjajne partije srpskog košarkaškog genija. Posle 17. kola mediji su između ostalog obelodanili i podatak da Jokić tog trenutka predvodi ligu po broju postignutih poena (480) i skokova (227), odnosno da je treći na listi po broju asistencija (151) uprkos tome što je centar.

Posle svega, naravno, razvila se i mala polemika. Bolje upućeni tvrdili su da je u istoriji NBA lige i pre Jokića bilo igrača sa pozicije pet s talentom za asistenciju. To su, podsetili su zaboravne, sa velikim uživanjem radili Vlade Divac, Vilt Čejmberlen, odnosno Arvidas Sabonis. Međutim, niko od njih nije bilo toliko ubedljiv koliko Jokić koga je očigledno s razlogom legendarni NFL kvoterbek Pejton Mening tipovao kao košarkaša koji bi bez problema mogao da igra američki fudbal na njegovoj poziciji.

Jokić je i "petica" koja nepogrešivo pogađa trojke. Najviše "bole" one postignute sa jedne noge. Ali to je samo jedan od specijaliteta Nikole Jokića koji upražnjava i ove godine. Jednako kao fintu kojom čuvara izbacuje iz ravnoteže i sebi otvara nove opcije u napadu na protivnički koš. Tu su naravno i Jokićeva dodavanja upakovana u magiju posle kojih se rivalu vrti u glavi.

Neke od pomenutih bravura mogle su se videti i na ovosezonskoj utakmici protiv Hjustona koja će se u budućnosti pominjati kao posebna vrednost. I to zbog Jokića koji je predvodio Denver do pobede sa 32 poena, 15 asistencija i 10 skokova bez ijedne izgubljene lopte za 33 minuta na parketu. Tako je, podsetili su pedantni statističari, treći put u karijeri ostvario tripl-dabl sa najmanje 30 poena bez ijedne izgubljene lopte. Takođe, američki novinar Harison Vind nije propustio da naglasi kako „niko drugi u istoriji to nije uradio više od jednom u poslednjih 40 sezona“.

U decembru 2023. Jokić je proglašen za igrača meseca Zapadne konferencije ili sedmi put u karijeri, što je rekord kad je reč o košarkašima koji su kroz istoriju nosili dres Denvera. Ostvario je i još jedan podvig u tom trenutku. Posle legende Lejkersa Eldžina Bejlora postao je prvi igrač koji je na 12 uzastopnih utakmica imao više od 20 poena i 10 skokova. Na početku poslednjeg meseca 2023. iz NBA sobe za statistiku saopšteno je i to da je na 18 utakmica upisao sedam tripl-dablova, dok su svi ostali igrači u NBA zajedno to uspeli osam puta.

Posle 26. kola saznalo se i da je Jokić postao prvi igrač u istoriji američke profesionalne lige koji je ostvario najmanje 10 tripl-dablova u sedam vezanih sezona. Takođe, i da su pored njega samo još dva igrača uspela u uvodnih 25 kola sezone da ostvare 10 i više tripl-dablova. Rasel Vestbruk dva puta i jednom Oskar Robertson.

Zanimljiva je verovatno i priča zašto navijači Denvera 15. decembar slave kao „Jokmas“. Sledi povratak u 2016. godinu kada se Jokić, do tada sa statusom rezervnog igrača, 15. decembra pojavio na parketu u startnoj postavi. Odigrao je sjajno meč protiv Portlanda i bio jedan od najzaslužnijih za trijumf tima. Tada je zapravo pala i odluka da se igra tima gradi oko Jokića, a ne oko Nurkića ili Mudiaja, što je Denver učinilo nikad boljim. Zbog svega navijači su odlučili da 15. decembar obeležavaju kao „Jokmas“.

Jokić se naravno na pravi način i odužio. U istoriju kluba, po ko zna koji put, upisao se i posle 30. kola ovogodišnje sezone. U duelu protiv Bruklina uhvatio je 11 lopti i tako postao košarkaš sa najviše skokova (6631) u istoriji Nagetsa. Ovom brojkom nadmašio je klupsku legendu Dena Ajsela (6630). Pre toga je „ukrao“ i titulu najboljeg asistenta u timu Denvera. Igrajući do sada za Nagetse sakupio je više od 4000 dodavanja, dok su njegovi prethodnici zastali na cifri od malo više od 3000.

Malo čudo napravio je i sa 116. tripl-dablom (26, 14, 10) u karijeri uz šut od 100 odsto. Konkretno, iz igre je pogađao 11 od 11, od čega 10/10 za dva i 1/1 za tri poena. I na liniji slobodnih bacanja bio je nepogrešiv uz učinak tri od tri. Bio je to njegov, posebno je naglašeno, treći perfektan tripl-dabl u karijeri. Ali fascinacija tek stiže. Nikola Jokić je tog trenutka postao jedini NBA igrač posle legendarnog Vilta Čejmberlena kome je pošlo za rukom da ostvari perfektan tripl-dabl, a da je uputio više od 10 šuteva ka protivničkom košu. Njih dvojica su zapravo jedini košarkaši u istoriji NBA lige sa tri ovakva ostvarenja.

Dogodilo se ove sezone i nešto nemoguće, odnosno to da je Jokić na jednom meču postigao manje od pet poena. Bilo je to na meču protiv Pistonsa (4, 7, 16). Pored neverovatnog broja asistencija, ostvario je i sedam skokova, odnosno pet blokada. Dovoljno da statističari njegovo ime opet upišu u istoriju NBA jer je Jokić zahvaljujući pomenutom učinku postao prvi igrač u najjačem košarkaškom prvenstvu na svetu koji je imao 15+ asistencija, 5+ skokova, 5+ blokada, a da je postigao manje od pet koševa.

U porazu (124:111) Denvera od Jute (40. kolo) Somborac je ostvario dabl-dabl učinak, 27 poena i 11 skokova. Opet sasvim dovoljno da ime upiše u istoriju NBA lige kao najmlađi igrač sa učinkom od 13.000 poena, 6000 skokova i 4000 asistencija. Pre toga sve ovo bilo je u vlasništvu fenomenalnog Lebrona Džejmsa.

Među ovosezonske kuriozitete ulazi i utakmica protiv Portlanda na kojoj je tek od povrede oporavljeni Jokić imao učinak od 27 poena, 22 skoka i 12 asistencija. Bio je to njegov 120. tripl-dabl u karijeri, odnosno 15 u sezoni. Kad su u pitanju brojke, poslastica međutim tek dolazi. Posle ovog meča Jokić je postao igrač sa najviše 20+20+10 tripl-dablova u poslednjih 50 godina NBA lige. Takođe, bio je to njegov 38. tripl-dabl u karijeri koji je ostvario posle samo tri četvrtine.

Na sledećoj utakmici, u pobedi Denvera nad Vašingtonom, ostvario je novi tripl-dabl (21, 19, 15) posle čega je mogao da se pohvali kako je u karijeri ostvario dvocifren učinak u poenima, asistencijama i skokovima protiv svih timova iz NBA lige protiv kojih je igrao. Tako se izjednačio sa Lebronom Džejmsom i Raselom Vestbrukom. Oni su takođe ostvarili tripl-dabl protiv svakog rivala, samo što su oni menjali klubove, a Srbin nije.

Krajem februara oglasio se i Denver. S ponosom je javnosti saopštio gotovo nadrealan podatak.

"Nikola Jokić jedini je otkako je NBA liga nastala, a da je u rasponu od tri utakmice dao 80 ili više poena, ostvario 50 ili više skokova i imao 45 ili više asistencija", saopštili su iz kluba.

Čovek je čudo. I u derbiju protiv Bostona Jokić je učinkom ispisao još jednu stranu svoje NBA istorije. Potpisao je 32 poena uz 12 skokova i 11 asistencija. S novim tripl-dablom postao je tek četvrti košarkaš u istoriji najbolje košarkaške lige planete kome je pošlo za rukom da ostvari više od 20+ tripl-dablova u više od jedne sezone. Rasel Vestrbruk je to uspeo četiri puta. Vilt Čejmberlen i Nikola Jokić su to uspeli po dva puta.

Da je bilo sreće ili da je možda Jokić jurio statistiku, tripl-dablova bi i bilo više. Samo u ovoj sezoni je tri puta imao po devet asistencija ili jednu manje od potrebnih da bi se njegov učinak pretvorio u tripl-dabl. U 9. kolu protiv Čikaga imao je učinak od 26 koševa, 16 skokova i devet asistencija. Dva kola kasnije, u duelu sa Klipersima, zabeležio je učinak od 32 koša, 16 skokova i 9 asistencija koliko je i u 42. kolu imao protiv Indijane uz 25 koševa i 12 skokova.

I u nekim prošlim sezonama dogodilo mu se mnogo, mnogo puta da ostane "kratak" za jedan koš, skok ili asistenciju. Zapravo najčešće mu je nedostajala asistencija. U sezoni 2017/18. to mu se dogodilo na dva meča, naredne na pet utakmica, onda je i u 2019/20. imao dva takva meča. Rekord je sezona 2022/23. sa sedam takvih utakmica. U „igri“ su bili i skokovi. Još jedna uhvaćena lopta do tripl-dabla nedostajala mu je dva puta u sezoni 2018/19, jednom u sezoni 2019/20, sedam puta u sezoni 2020/21. i tri u sezoni 2022/23.

U sezoni koja se bliži kraju Jokić je postao i zvanično najefikasniji srpski košarkaš svih vremena u NBA. Posle trijumfa nad Jutom (142:121) stigao je do cifre od 13.668 poena ‒ više od Peđe Stojakovića (13.647) koji je svojim ostvarenjima NBA ligu učinio nenadmašnom.

Izveštači su posle utakmice Denvera protiv Reptorsa nekako stidljivo podvukli novi Jokićev tripl-dabl (35, 17, 12), ali su i s podosta euforije naglasili i da je u istoj utakmici zabeležio i šest ukradenih lopti. Zašto? Zato što od 1973, kada je krađa lopte postala statistička kategorija, niko osim Jokića nije na jednoj utakmici imao 30+ poena, 15+ skokova, 10+ asistencija i 5+ ukradenih lopti.

I na kraju ove priče u kojoj puno toga čak i nemoguće postaje moguće Jokić je postao i prvi košarkaš u NBA koji je u periodu od pet godina zabeležio više od 8000 poena, odnosno više od 4000 skokova i više od 3000 asistencija ‒ da li postoji neko ko može da ponovi ove brojke?

Definitivno, srpski as igra jednu sjajnu sezonu. Pažljivi pratioci njegove karijere naglašavaju da mu malo nedostaje da 2023/24. završi sa tripl-dabl učinkom u proseku. A koliko je dominantan ili bolji od drugih na neki način potvrđuje i to šta je o Jokiću pre mesec dana govorio jedan od najautoritativnijih američkih košarkaških novinara.

"Nikola Jokić je momak koji uliva strah u srce svima, od izvršnih direktora do trenera i momaka koji donose lopte. On je nesavladiv. Ne umara se, ne upada u problem sa ličnim greškama, nema loše utakmice, dominira ligom bez skakanja. Jednostavno, ne možete mu ništa. Ne dozvoljava da ga sudije izbace iz takta. Ne postoji odbrana koju možete primeniti na njega, a da on ne pronađe rešenje. On je pametniji od vašeg trenera. Zna gde se svi nalaze na parketu, pre nego što se i pomere. Ne postoji nijedan igrač kojeg možete staviti da ga čuva. Kada je u formi, nezaustavljiv je. Kada nije, gotovo je nemoguće pobediti ga. Ne postoji dakle odbrana koja može da se nosi s načinom na koji on može da vas rastavi, bilo da je reč o šutu ili asistenciji. On je ubica kada je u pitanju efikasnost i nema kajanja. To radi bez emocija, bez promene izraza lica. To je zastrašujuće".

Jokić ove sezone beleži 26,4 poena, 12,4 skokova i devet asistencija u proseku, Takođe, i njegov Denver je na prvom mestu Zapadne konferencije. Dovoljno za novi MVP trofej. Rezultati nekih anketa pokazuju da će Jokiću u skorašnjem glasanju pripasti čak 85 od 100 glasova. U istoj priči 14 anketiranih Jokića je rangiralo na drugo mesto, a jedan na treću poziciju. Šej Gidžus-Aleksander iz Oklahome je drugi mogući MVP u istoj anketi, a Slovenac Luka Dončić treći. U konkurenciji su još i Janis Adetokumbo, Džejson Tejtum, Džejlen Branson, Entoni Edvards, Kavaj Lenard, Domantas Sabonis i Džejlen Braun sa jednim bodom.

Jokić je ne samo košarkaška, već i ljudska gromada. Trofeje ne juri, statistika je ono što ga najmanje zanima u igri. Ali, drugi od toga prave priču. Jedna od interesantnijih je ona sa duela između Nagetsa i Sparsa u kojoj su jedan naspram drugog bili verovatno MVP sezone Nikola Jokić i Viktor Vembanjama, favorit za rukija sezone.

Jokić je bio bolji. Meč je završio sa 42 poena, 16 skokova i šest asistencija, dok je Vembanjama upisao 23 poena, 15 skokova, osam asistencija i neverovatnih devet blokada. Izveštači su zabeležili i to da je upravo Jokić zaustavio Vembanjamu na korak od kvadripl-dabla i istorijskog trenutka koji je poslednji put u NBA viđen daleke 1994. godine u maestralnoj utakmici karijere Dejvida Robinsona (34 poena, 10 skokova, 10 blokada i 10 asistencija). Osim njega, beleži istorija NBA, do kvadripl-dabla uspela su da dođu još samo tri igrača: Nejt Tarmond, Alvin Robertson i Hakim Olajdžuvon.

"Ne umara se, ne plaši se, igra snažno i želi biti dobar. Greši, ali to je normalno. Ima samo 19 godina. Vembanjama će promeniti košarku 100 odsto. On je već na tom putu. Uživajte u onom što pokazuje", poručio je Nikola Jokić uz izraze iskrenog poštovanja prema megatalentovanom košarkašu koji najavljuje da će u mnogo čemu biti njegov naslednik i novi zaštitni znak NBA karavana.

I ovih dana američki mediji podsećaju da ukoliko Jokić i treći put u karijeri bude MVP staće uz rame Mozizu Malonu, Lariju Berdu i Medžiku Džonsonu koji su u karijeri tri puta dizali MVP trofej.

Takođe, i da je prošle godine dobio zasluženo priznanje, postao bi prvi igrač ikada koji bi četiri puta uzastopno bio MVP NBA lige. Ali, nije. Sve će se ubuduće, nema dileme, prepričavati kao jedna od najvećih nepravdi u istoriji NBA kad je u pitanju dodela MVP trofeja. Naravno, sve ovo i niz drugih sitnih podmetanja, misli se na sudije koje zaboravljaju da sviraju očigledne faulove na Jokiću ili priče tipa kako je Srbin najgori MVP u poslednjih 40 godina, neće srpskog košarkaša sprečiti da koliko sutra sebe svrsta među najbolje igrače svih vremena u NBA. Uostalom, on to i sada u mnogo čemu jeste, a eventualni treći MVP trofej bio bi samo pečat dodatne vrednosti karijere koja zaslužuje apsolutno poštovanje sportskog sveta utoliko pre jer je opšte mišljenje da je svojim igrama oplemenio NBA košarku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve