Sport
26.05.2023. 14:54
Zoran Šećerov

Šerif NBA karavana

Nikola Jokić i magija bizarne genijalnosti

Nikola Jokić 26.5.2023
Izvor: EPA / ALLISON DINNER

O Nikoli Jokiću, čini se, sve je napisano. Ipak, iza ovog utiska, ako je uopšte istinit, nema tačke iz prostog razloga jer magični Srbin ima nameru, prkoseći mnogim silama, da i dalje na svoj način igra košarku. I da pobeđuje. Naravno, u dresu Denvera.

Čudesna su simbioza – Jokić bi bez Denvera moguće i dalje bio Jokić, ali Denver bez Jokića nikad ne bio isti. Ili toliko košarkaški moćan koliko je danas.

Zahvaljujući neverovatnom Somborcu, danas apsolutnom šerifu NBA karavana, Denver Nagetsi su u sezoni koja još traje uradili što nikad nisu. U utorak ujutro (23. 5. 2023 – ipak je ovo za NBA košarku istorijski datum) srpski mediji su izvestili da je tim iz Kolorada nakon velikog preokreta savladao Los Anđeles Lejkerse sa 113:111 i tako ostvario nezabeležen klupski uspeh. Prvi put u istoriji franšize Denver Nagetsi plasirali su se u veliko finale NBA lige koje nudi šansu da sezonu završe kao šampioni s šampionskim prstenom na ruci.

"Za mene, on nije dokazao ništa novo. To kažem zato što sam već znao kakav je igrač. Mislim da sada pokazuje svima da je stvaran, da je stvarno ono što radi, da su MVP titule i tripl-dablovi stvarni. Pokazuje da su svi narativi blesavi. Jokić je sada prošao kroz tri plej-of serije gde beleži tripl-dabl u proseku. Jeste li videli to? Dosta sa blesavim naslovima. Sjajan je igrač i ukažite mu poštovanje koje zaslužuje“, poručio je posle sjajnog uspeha svog tima trener Denvera Majkl Malon.

Ispisali su izveštači i ono što su mnogi Srbi u direktnom TV prenosu u noći bez sna videli: Nikola Jokić još jednom je bio najbolji igrač svog tima uz učinak od 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija. Dovoljno za konstataciju tipa da je "Jokić novom partijom u plej-ofu za anale nastavio s nerealnim učinkom u najvažnijem delu sezone“.

"Uvek se smejem se kada se setim njegove prve Letnje lige u Las Vegasu. Imao je preko 135 kilograma i bio je van forme. Mislim se, ’dobar je igrač’. Nemojte da se šalimo, niko nije mogao pretpostaviti da će biti dvostruki uzastopni MVP i da će oboriti rekord Vilta Čemberlena. Ako vam neko kaže drugačije, znajte da ne govori istinu“, uverava Malon.

Ima u svemu i malog nesuglasja. Zapravo mnogo je onih koji veruju da uprkos sjajnim ostvarenjima i za mnoge nedokučivom košarkaškom umeću Jokić nije na pravom mestu u pravo vreme. Zaključak se svodi na to da bi u nekoj drugoj NBA ekipi, s daleko više poštovanja i uticaja, Jokić prema onom što pokazuje do sada bio bar tri puta MVP lige i neko ko bi se hvalio sa bar dva šampionska prstena.

"Ako ne bude šampion, protraćiće celu karijeru na osrednju franšizu“, zaključuju (ne)dobronamerni.

Sasvim je moguće da se ovako nešto neće dogoditi. Uostalom, i jedan Medžik Džonson, čiji je mišljenje nemoguće ignorisati, decidirano tvrdi "da je Denver na putu do titule nezaustavljiv jer ima Jokića“. Takođe, i masa Amerikanaca, fanova NBA košarke, sada sve glasnije uveravaju i sebe i druge da više nije sramota izgubiti od Denvera, odnosno tima koji predvodi Nikola Jokić.

A ako se gore pomenute prognoze i ne ostvare, sasvim je izvesno da će Jokić jednog dana, sa prstenom ili bez njega, karijeru završiti kao NBA legenda, kao najbolji centar svih vremena i kao jedan od najboljih igrača NBA svih vremena. Dovoljno za zaključak da je francuski filozof Anri Bergenson u pravu kad tvrdi da "ne postoji apsolutni zaborav“.

Neko će možda primetiti da uoči velikog finala uz sve drugo Jokić ima i dodatni motiv. Od 30 srpskih košarkaša koji su se do sada dokazivali ili oprobali u NBA klubovima, samo se četvorica mogu pohvaliti da su osvojili šampionski prsten. To su Darko Milačić, Peđa Stojaković, Ognjen Kuzmić i Nemanja Bjelica. Da li će Jokić možda u toj priči biti peti, saznaće se do sredine, a možda i pre, sledećeg meseca.

Nagetse u finalu čeka zahuktali Majami koji je isprašio Seltikse. Imaće Denver, ako bude zatrebalo, utakmicu više kod kuće. Ima i onih koji tvrde da je NBA poprilično besna zbog svega jer je izostalo planirano finale, odnosno željeni duel LA Lejkersa i Boston Seltiksa, koji bi navodno za ljubitelje NBA košarke predstavljao mnogo veće zadovoljstvo.

Postoji podosta isečaka iz medija s impresijama i teško opisivim slikama Jokićevih čarolija iz mečeva protiv Lejkersa. Jedna od najupečatljivijih zasigurno je i ona priča sa naslovom kako je Džoker (Nikola Jokić) već posle četvrtog deljenja handirao (partija remija) slavnog Kralja (Lebron Džejms), odnosno kako su potcenjeni Nagetsi u pretpremijeri završne scene, finala NBA lige, počistili favorizovane "jezerdžije“.

Naraciju o tome koliko je Jokić bio dominantan protiv Lebrona bolje je prepustiti drugima. Za početak njegovima saigračima koji sa parketa neke stvari zasigurno vide mnogo bolje nego oni sa tribina.

"Jokić čini da sve izgleda zaista jednostavno. U isto vreme, čini da to izgleda čudesno“, pričao je Eron Gordon, Jokićev saborac sa parketa.

U četiri utakmice – četiri pobede Nagetsa. I samo jedna partija Nikole Jokića protiv "jezerdžija“ u kojoj nije imao tripl-dabl učinak, ali jeste odlučujući šut za prvu pobedu nad Lejkersima na njihovom parketu, odnosno treću u ukupnom skoru. Ipak, sve to nije bitno uticalo na neke Džokerove statističke pokazatelje poput onog da je srpski reprezentativac prvi košarkaš u istoriji NBA lige koji ima više od jedne plej-of utakmice sa skorom od najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija. Ako se svemu doda i procenat šuta iz igre od 70 odsto, onda i laiku postaje jasno koliko su njegova ostvarenja zapravo veličanstveno delo. Zapravo su u plej-ofu partiju sa 30+ poena, 20+ skokova i 10+ asistencija u istoriji NBA lige osim Jokića imali samo Karim Abdul-Džabar i Vilt Čemberlen, odnosno Jokić, ali dva puta.

Da sa Jokićem neće biti šale i da od Jokića puno toga zavisi, videlo se već na startu okršaja Nagetsa i Lejkersa. Jokić je u toj prvoj utakmici, u prvoj deonici prvog meča finala Zapada, ušao u istoriju NBA lige. Na pitanje kako odgovor glasi: već u devetom minutu meča došao je do svog desetog skoka. Tako je uz pet asistencija i dve blokade postao prvi igrač u poslednjih 25 godina kome je to uspeo u bilo kojoj četvrtini uključujući i regularnu sezonu i plej-ofa.

Iz iste utakmice je i zadivljujući podatak da je prvo poluvreme završio sa neverovatnih 19 poena, 16 skokova i sedam asistencija, što je opet značilo da je postao prvi košarkaš u istoriji NBA sa 15 poena, 15 skokova i pet asistencija za poluvreme u plej-ofu.

U toj prvoj utakmici oni koje žive za statistiku i od statistike podsetili su i na to da je Jokiću u protivničkom taboru jedini ravan bio Entoni Dejvis. Centar Lejkersa zabeležio je 40 poena i 10 skokova pa je tako sa Jokićem ispisao istoriju najjače lige na svetu.

Tokom poslednjih 50 godina, Entoni Dejvis i Nikola Jokić su treći par protivničkih startnih centara koji su imali po 30 poena u plej-ofu. Njih dvojica su se tako pridružila Hakimu Olajdžuvonu i Šakilu O’Nilu, odnosno Hakimu Olajdžuvonu i Dejvidu Robinsonu.

Iz puno razloga vredi istaći i utisak Lize Salters, reporterke ESPN-a, koja je prisustvovala prvoj utakmica Denvera i LA Lejkersa.

"Ovo je bio prvi put da sam imala priliku da ga gledam kako igra Nikola Jokić i moram da priznam da je spektakularan. On je neverovatno dobar“, izgovorila je Saltersova dan kasnije u šou programu Rika Ajzena.

Koliko je i uistinu spektakularan mogu da potvrde i naslovi viđeni u danima kada se igralo veliko finale Zapada. Od onog "ovog momka vredi gledati“ preko istine da "izgleda šašavo dok mu lopta ne dođe u ruke“ pa sve do onog koji možda najviše kazuje o košarkaškim vrednostima Nikole Jokića, a glasi "nikad NBA nije imala toliko dominantnog igrača“.

Jokićevu karijeru mnogi karakterišu kao neverovatnu. Mnogi takođe o srpskom košarkašu govore i pišu s neskrivenim i iskrenim poštovanjem. Jedan od njih je i američki novinar Korbin Smit koji Jokića doživljava kao u mnogo čemu atipičnog, ali i apsolutno fascinantnog košarkaša.

"On je džinovsko srpsko čudovište. On je visok, on je širok. Nije tradicionalno mišičav, nesposoban je da skače tako visoko, ali je prirodno svestan svega što se dešava oko njega. Njegove magične ruke spremne su da udišu, driblaju, da ’pucaju’ na otvorenog čoveka, bilo da se radi o dodavanju preko celog terena ili jednostavno negde gde ne stoje defanzivci. Na neki način, Nikola Jokić je potomak Sabonisa, Voltona, svakog krupnog čoveka koji je ikad nekome ’slomio’ mozak sjajem naizgled nemogućeg pasa prkoseći novom poretku.“

Posle dve veličanstvene sezone u kojima je Jokić zasluženo poneo MVP priznanje Smit je ukazao i podsetio da su "njegova vizija i veština igre toliko neverovatne da zahtevaju da Nagetsi igraju svaki posed preko njega“.

"On je apsolutno drugačiji od bilo kog drugog igrača koji je ikada kročio na NBA teren. Gledati ga kako se ističe je kao da je marsovski lovac na ljude došao na Zemlju, pročitao jednu ili dve knjige koje su opisivale košarku, a da je nikada nije gledao, transformisao se u veliko, čvrsto telo i potom dominirao, iz noći u noć, sa potpunim razumevanjem ’stvarnosti’ i gotovo nikakvim razumevanjem ’košarke’ kakvu su ljudi igrali poslednjih četrdesetak godina.“

Jokić je Amerikancima atipičan u još mnogo čemu. Toliko da "priče o Jokićevom ranijem životu i karijeri nemaju smisla“.

"U mladosti nije igrao za veliki klub, kao većina evropskih sportskih zvezda. Spavao je u Srbiji kada je draftovan, duboko u drugom krugu, dok je ESPN puštao reklamu za ’Tako Bel’. Nakon što je igrao na Najk ’Hoop’ Samitu 2014. godine, jedan skaut je pohvalio njegov dodir, IQ, radnu etiku, ali ga je i osudio na ’niski rast’ zbog njegovog zapanjujućeg nedostatka sirovog atletskog talenta“, primetio je Smit.

Nikola Jokić 26.5.2023
Izvor: EPA / TANNEN MAURY

Taj i takav Jokić uspeo je da u 80 mečeva ostvari 58 tripl-dablova, da Finiks Sansima ubaci rekordna 53 koša ili da bude prvi igrač u istoriji NBA sa četiri uzastopna tripl-dabla u plej-ofu. Njegova igra je sve više i sve češće mnogo više od igre. Nešto nalik na košarkašku poeziju.

O ovom previše zdepastom i nedovoljno brzom košarkašu, a uprkos svemu fascinantno nadarenom, Korbin Smit je, citiramo, napisao i to "da njegova bizarna genijalnost ima pun sjaj na NBA mečevima“.

"Onda, uzima loptu i petlja, dribla niz teren, sve dok momak kojeg je blokirao pokušava da shvati šta se dešava oko njega. Zatim, bez ikakvog razloga, osim moći čiste besmislice koja mu teče kroz vene, baci pas bez gledanja igraču koji je kampovao ispod koša, tačno gde treba. Tri događaja, koja bi samo on pomislio da uradi, dešavaju se jedan za drugim, u savršenom, neprekidnom nizu.“

U utakmicama sa Lejkersima Jokić je često terao izveštače da napišu rečenicu tipa kako je napravio potez kojim je zadivio najjače, srušio Lejkerse...

"U Jokićevim rukama i nogama, košarka se iz noći u noć pretvara u nešto potpuno drugačije i čudno. Dramatični blok koji štedi igru, ličeći na šamar krilom džinovskog pingvina. Okreti se dešavaju usporeno i završavaju se sa stopalima pričvršćenim za pod. Jedini konvencionalni moderni aspekt njegove igre je njegov šut za tri poena, koji je pod jedan rečenica koja bi zvučala suludo pre desetak godina i pod dva još uvek čudan jer ne skače kada šutira.“

Bilo bi suludo nabrajati koje je sve rekorde srušio ili nove postavio u NBA karijeri Nikola Jokić. On, međutim, brojke ne ceni ili bolje rečeno ne precenjuje. I oni koji ga gledaju i uživaju u njegovoj igri vide sve drugo samo ne brojke. Danas uz njegovo ime ide i rečenica kako je "zasenio čitavu planetu svojim suvim talentom, ali i da je košarkaš koji još nije pokazao sve što može“.

Jednog dana Srbija će se ponositi Jokićem, a Jokić, možda, podatkom da je prvi Srbin koji je proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige. I to ne jednom, već dva puta. Trebalo je isto da se dogodi i treći put, ali nije. Oni koji su glasali zapravo su se obrukali. Jokić je opljačkan, zahvaljujući njihovoj pristrasnosti Embid mu je uskratio šansu, ili bolje rečeno oni koji su glasali za Embida, da postane tek četvrti košarkaš u istoriji NBA koji je tri godine zaredom proglašavan MVP igračem ligaškog dela sezone. Sada to ostaju samo Leri Bird, Bil Rasel i Vilt Čemberlen.

Istina, Embid je sezonu završio kao najbolji strelac NBA lige sa 33,1 poenom po utakmici. U proseku je ostvarivao i 10,2 skoka, 4,2 asistencije, 1,7 blokada, uz impresivne procente šuta za dva poena – 54,8 odsto, dok je za tri pogađao u 33 odsto slučajeva.

Jokić je na drugoj strani imao jednako impresivne brojke. Čak i bolje u mnogim parametrima. Zatim tu je i podatak da je Jokić sa svojim timom u finalu, a Embid... Niko ne spori, Embid je zver, ali je Jokić pravi MVP sezone 2022/23. i to svi znaju. I u NBA, a i šire. To što treći put Jokić nije naj, naj zapravo je jedna od najvećih pljački u istoriji NBA lige od 1956. od kada se ova nagrada dodeljuje. I možda najveća sramota 125 američkih novinara koji po tradiciji glasaju i tako biraju najboljeg. Istina je zapravo da bi oni koji su ovog puta glasali trebalo da budu suspendovani, da ne gledaju NBA utakmice bar godinu dana i da se, ako ništa, zbog svega bar malo zastide. Neki i jesu. Izvesni Kendrik Perkins, znan i kao najveći mrzitelj Nikole Jokića, uputio je javno izvinjenje srpskom asu.

"Ako tražite super atletu da osvoji MVP, on nije vaš kandidat. Međutim, ako tražite sjajnog igrača koji utiče na pobedu na svaki mogući način, onda je Nikola Jokić vaš čovek. Iskreno, briga me šta ljudi misle. Znam da je i ove godine on MVP i njegovi saigrači to znaju, i svi navijači ovde u Denveru i kod njegove kuće u Srbiji“, izjavio je trener Denvera Majkl Malon.

Trener Denvera ponudio je i moguće objašnjenje, naravno uz dozu primerenog cinizma, zašto se dogodilo to što jeste.

"Možda su se umorili od igrača koji u tri poslednje godine dominira najjačom ligom sveta, neatletskog igrača iz Sombora koji ih sve razbija. Možda je ljudima to postalo teško, ne znam.“

Istina, samo je jedan igrač u istoriji NBA ovu nagradu osvojio jednoglasno. Dogodilo se to Stefu Kariju 2016. godine. Takođe, samo su trojica košarkaša u istoriji NBA lige osvajala MVP nagradu tri puta zaredom, a to su nedavno preminuli Bil Rasel (1961–1963), Vilt Čemberlen (1966–1968) i Leri Bird (1984–1986). Nikola Jokić im se zahvaljujući pristrasnim novinarima nije pridružio, ali je sasvim moguće da će jednog dana biti u društvu Karima Abdul-Džabara koji je ovu nagradu osvojio šest puta. Još bliži je društvu Majkla Džordana i Bila Rasela koji su po pet puta bili MVP, odnosno usamljenog Lebrona Džejmsa, kome su pripale četiri MVP titule u pet godina (2009, 2010, 2012. i 2013).

Stiče se još jedan nesvakidašnji utisak. Zbog nepravde prilikom izbora MVP igrača svi su ljuti – samo Jokić nije. Još jedan dokaz da je čovek iznad nepravdi, istinski džentlmen jer činjenica je da nepravde doživljava i na parketu u momentima kada sudije ne vide ono što svi drugi. On na sve, uglavnom i po nepisanom pravilu, reaguje uz osmeh dovodeći, čini se, do ludila Amerikance koji ne mogu nikako da shvate kako to da postoji čovek kome sopstveni uspeh nije na prvom mestu. Uostalom, na kraju su mu priznali, i po tome je drugačiji od drugih.

"On je unikatna osoba koja ne želi pažnju, ne želi priznanja. On želi da se bavi svojim poslom i da pomogne ekipi da osvoji prvu NBA titulu“, opisuje ga Majkl Malon.

Nikola Jokić 26.5.2023
Izvor: EPA / D. ROSS CAMERON

Treneru Denvera posebno prija skromnost sjajnog Somborca. i još više saznanje da se ne ponaša kao zvezda uprkos tome što mu danas svi priznaju da je košarkaš iz ranga jednog Majkla Džordana, Karima Abdul-Džabara ili Medžika Džonsona.

"Posle jednog meča sa Hjustonom na kojem je ostvario tripl-dabl poklonio sam mu u svlačionici loptu za uspomenu. Po njegovoj reakciji, videlo se da mu ne prija što ga izdvajam od saigrača“, priseća se Malon.

Jokićeva karijera je danas besprekorna. Punih osam godina je neko ko u najboljoj košarkaškoj ligi sveta postavlja nove standarde. Da li slučajno? Kolege koje se ozbiljno bave karijerom Nikole Jokića iščeprkale su desetak i malo više misli na čijim krilima Jokić plovi kroz život i karijeru. Jedna od njih je i rečenica kako "veruje da su jedini mišići koji su vam potrebni u košarci oni koji se nalaze u mozgu“. Amerikance koji sve gledaju kroz prizmu novca bacio je u očaj kad je uprkos tome što sa Denverom ima potežak milionski dolarski ugovor izjavio:

"Ovo nije moj posao. Mi samo igramo igru ovde. Ja uživam u igri. Svaki meč igram kao da je u pitanju basket u mom gradu.“

On nije jak na rečima, već i na delu. Da je timski igrač, dokaz su i njegove brojne asistencije uz priču da igrači kad dele loptu čine srećnim jedni druge. A da sebe ne stavlja ispred drugih, pogotovo iznad trenera, pokazao je milion puta i dokazao izjavom:

"Ja samo želim da igram ozbiljno i da uradim stvari koje trener traži od mene.“

Danas bolji poznavaoci lika i dela Nikole Jokića uveravaju sve oko sebe da njegova ostvarenja zapravo nisu rezultat nadahnuća, već su epilog uverenja, odanosti i rada. Zato, kako kažu, njegova košarka nije obična, već je poezija na parketu, velika demonstracija raskoši, inteligencije, neuhvatljivosti i apsolutne posebnosti. I kad se učini da ne postoji neki novi superlativ za igru Nikole Jokića, onda osvane i rečenica, istinita od prvog do poslednjeg slova, kad je reč o igraču "čija je košarka simfonija izobilja“.

Nikola Jokić 26.5.2023
Izvor: EPA / ALLISON DINNER

"Ono što volim kod njega to je da se nikad nije promenio. Slava, novac, ništa ga nije promenilo. To je retkost u ovom poslu. Volim ko je kao čovek, osoba, otac, muž. On je sjajan predstavnik Denvera“, uverava svet Majkl Malon.

Na temu blaga zvanog Nikola Jokić više nego zanimljiva je i nedavna opservacija Božidara Maljkovića, košarkaškog stručnjaka od autoriteta i prvog čoveka srpskog Olimpijskog komiteta.

"Imamo veliku sreću, kao niko, samo slabo to poštujemo, da imamo najboljeg košarkaša na svetu. Ono što radi Nikola Jokić to nije normalno. On u glavi, kad primi loptu, zna gde će da je pošalje ili šta će da uradi s njom. On se zabavlja kao veliki pijanista, kao veliki slikar“, naglasio je trofejni trener Božidar Maljković uz konstataciju da je Somborac pomerio mnoge košarkaške granice, neke i postavio na nedodirljive visine.

O Nikoli Jokiću, njegovom košarkaškim partijama i ležernosti dok drugi čupaju kosu, napisaće se još puno, puno toga. Tačka na ono što je do sada učinio, sasvim namerno ili zato što se samo možda zaigrao, mogla bi da bude misao Korbina Smita koji svoj doživljaj Nikole Jokića svodi na rečenicu da se "ništa što Jokić živi, igra i radi ne čita kao normalno u svetu“.

"On je čudo, bez presedana, najčudniji košarkaški velikan u istoriji igre, ’sui generis’ sportista, čije samo postojanje sugeriše da tek treba da vidimo evoluciju koju igra može da pretrpi u budućnosti“, poentira Smit.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo kako je kažnjen Jokić, ipak
1

NBA saopštila

09.05.2023. 10:08

Evo kako je kažnjen Jokić, ipak

Košarkaš Denvera Nikola Jokić kažnjen je sa 25.000 dolara, pošto je u četvrtoj utakmici u Finiksu odgurnuo vlasnika tog kluba Meta Išbija, saopštila je NBA liga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve