Sport
03.03.2022. 10:45
Beta

Peking

Nove sankcije ruskim i beloruskim sportistima

Olimpijske igre
Izvor: Shutterstock

Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je učešće na predstojećim Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu zbog njihovog učešća u ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, saopštio je Međunarodni paraolimpijski komitet (MPK).

MPK je to saopštio manje od 24 časa nakon je naveo da će Rusija i Belorusija kao neutralne ekipe, bez državnih simbola i himne učestvovati na Zimskim igrama koje u petak počinju u Pekingu.

MPK je zbog te odluke dobio oštre kritike, a odluka je nazvana i izdajom koja je poslala pogrešnu poruku rukovodstvu Rusije.

U saopštenju se navodi da je jasno da će mnogi sportisti odbiti da se takmiče protiv kolega iz Rusije i Belorusije, što će "napraviti haos na Paraolimpijskim igrama i naneti štetu reputaciji".

Predsednik MPK Endru Parsons je u sredu, kada je saopštio da će Rusija i Belorusija učestvovati na takmičenju, izrazio podršku ukrajinskom narodu, ali je rekao i da su njegovi postupci ograničeni pravilima organizacije i da postoji strah od pravnog postupka.

On je danas rekao suprotno.
 

"U poslednjih 12 sati kontaktirao nas je ogroman broj članova. Rekli su nam da će biti ogromnih posledica ako ne preispitamo odluku. Jasno je da nas je situacija, koja brzo eskalira, dovela u jedinstvenu i nemoguću situaciju tako blizu početka Igara", naveo je Parsons.
 

 
MPK se time priključio brojnim sportskim federacijama u isključivanju ruskih i beloruskih sportista iz takmičenja.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je u ponedeljak sve sportske organizacije da isključe Rusiju i Belorusiju iz takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini. MOK je naveo da će, u slučaju da to ne bude moguće u kratkom roku ili iz pravnih razloga, relevantnoj organizaciji prepustiti da samostalno donese odluku.

"Parasportisti, veoma nam je žao što ste pogođeni odlukama koje su vaše vlade donele prošle nedelje i prekršile olimpijsko primirje. Vi ste žrtve postupaka vaših vlada", naveo je Parsons.
 

Zimske paraolimpijske igre trajaće do 13. marta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odlučila da novac osvojen na turniru pokloni ukrajinskoj vojsci
Elina Svitolina

Elina Svitolina

02.03.2022. 10:57

Odlučila da novac osvojen na turniru pokloni ukrajinskoj vojsci

Ukrajinska teniserka Elina Svitolina plasirala se u osminu finala turnira u Montereju pobedom protiv Ruskinje Anastasije Potapove posle dva seta 6:2, 6:1, a sav novac koji zaradi na turniru u Meksiku pokloniće ukrajinskoj vojsci.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve