Sport
10.06.2022. 00:05
Beta

Dobra vest

Odlučeno: Izraelci mogu u Katar tokom SP u fudbalu

Svesko prvenstvo u Kataru
Izvor: Shutterstock

Državljani Izraela moći će da uđu u Katar tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u novembru, najavili su izraelski ministri spoljnih poslova, odbrane i sporta.

Izraelski mediji ističu da će Izraelci prvi put moći da uđu u Katar sa izraelskim pasošem, iako dve zemlje nemaju diplomatske odnose.

Šef diplomatije Izraela Jair Lapid ocenio je to političkim dostignućem koje "ispunjava srca navijača", a rezultat je višemesečnih pregovora sa Međunarodnom fudbalskom federacijom (Fifa).

Pošto kupe ulaznice ljubitelji fudbala iz Izraela će moći da zatraže "Fan ID" onlajn i ako to bude odobreno poslužiće im kao ulazna viza za rezervacije smeštaja i letova.

"Sport ima moć da pređe kontinente i povezuje narode i države. Srećan sam zbog tih važnih sportskih i političkih vesti, koje takodje omogućavaju izraelskim ljubiteljima da učestvuju u najvećoj proslavi fudbala u svetu. Mnogi izraelski navijači su danas srećni", rekao je ministar sporta Hili Troper.

Da li će Izraelci moći da prisustvuju ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u fudbalu spekulisalo se otkako je objavljeno da je Katar domaćin jer ta zemlja ne daje vize za izraelske pasoše i Izraelci su mogli da uđu u nju samo ako imaju i drugo državljanstvo.

Britanska konsultantska kompanije Kornerston global asosijets (Cornestone Global Associates) je 2019. godine ocenila da zabrana prisustva navijača na osnovu nacionalisti predstavlja kršenje etike Fife.

"Katar je važna zemlja koja takođe doprinosi stabilnosti našeg regiona. Nadam se da će poseta Izrelaca toj zemlji doprineti jačanju bliskosti stanovnika dve države", rekao je ministar odbrane Izraela Beni Ganc.

Svetsko prvenstvo na programu je od 21. novembra do 18. decembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svetsko prvenstvo u Kataru: Eksploatisano hiljade radnika
katar

Fifa prozvana

19.05.2022. 19:45

Svetsko prvenstvo u Kataru: Eksploatisano hiljade radnika

Međunarodna fudbalska organizacija (Fifa) pozvana je da uspostavi kompezacioni fond od najmanje 440 miliona dolara za radnike migrante koji su pretrpeli "kršenje ljudskih prava" tokom izgradnje objekata za Svetsko prvenstvo u Kataru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve