Sport
03.03.2022. 14:10
Beta

Još sankcija

Otkazane trke Formule 1 u Rusiji

Formula 1
Izvor: Shutterstock

Komercijalni ogranak Formule 1, koji odlučuje o kalendaru takmičenja, odlučio je da je trkanje u Rusiji nemoguće nakon njenog napada na Ukrajinu, preneo je u četvrtak BBC.

Trka u Sočiju, koja je trebalo da se vozi 25. septembra, otkazana je prošle nedelje, ali raskidom ugovora sa ruskim organizatorima neće biti ni trke u Sankt Peterburgu, koja je planirana za 2023. godinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je najzaslužniji što je Formula 1 došla u Soči 2014. godine.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) u utorak je osudila ruski napad na Ukrajinu, ali je saopštila da ruski i beloruski vozači mogu da se takmiče ove sezone kao neutralni sportisti bez isticanja državnih simbola na trkama.

To je jedan od retkih raskola FIA i Formule 1 i pokazatelj je užasnutosti čelnika Formule 1 stavom upravnog tela, naveo je BBC.

Posle takvog stava FIA, Asocijacija motosporta Velike Britanije zabranila je ruskim ekipama i vozačima učešće u takmičenjima na njenoj teritoriji.

FIA je opravdala svoju odluku navodeći da je u skladu sa politikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

MOK je u ponedeljak pozvao sve sportske organizacije da isključe Rusiju i Belorusiju iz takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini. MOK je naveo da će, u slučaju da to ne bude moguće u kratkom roku ili iz pravnih razloga, relevantnoj organizaciji prepustiti da samostalno donese odluku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verstapenu jedan od najvećih ugovora u Formuli 1
Verstapen

Zasluženo

02.03.2022. 15:05

Verstapenu jedan od najvećih ugovora u Formuli 1

Aktuelni šampion Formule 1 Maks Verstapen potpisaće novi ugovor sa Red Bulom, jedan od najskupljih u istoriji tog sporta, vredan između 40 i 50 miliona evra godišnje, preneli su holandski mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve