Sport
14.01.2022. 09:05
Tanjug

Portugal

Otvorena istraga protiv Romana Abramoviča

Roman Abramovič
Izvor: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Portugalska vlast otvorila je internu istragu o davanju državljanstva vlasniku fudbalskog kluba Čelsi Romanu Abramoviču, saopštila je vlada te zemlje.

Biznismen rođen u Rusiji Abramovič je dobio portugalsko državljanstvo u aprilu prošle godine na osnovu zakona koji omogućava naturalizaciju potomcima sefardskih Jevreja koji su proterani sa Iberijskog poluostrva tokom srednjovekovne inkvizicije, prenosi agencija Rojters.

Istraga Instituta za registre i notare (IRN), službe zadužene za dodeljivanje državljanstva i pašoše (IRN), dolazi u momentu kritika nekih aktivista, komentatora i političara koji tvrde da zakon mora da se revidira, jer smatraju da ga koriste oligarsi da bi se učvrstili u Evropskoj uniji.

"Sve ukazuje da je iza dobronamernog zakona stvorena pasoška mafija", napisao je na Twitteru antikorupcijski aktivista Žoao Batalja.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je istraga, koju je potvrdio Rojters bila standardni proces.

"To je normalna procedura koja se usvaja kad god postoje situacije ili vesti koje se odnose na bilo kakvu moguću nepravilnost u sprovedenoj proceduri", navodi se u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Dodaje se da je IRN samo nameravao da utvrdi da li su postojale bilo kakve nepravilnosti.

Abramovičeva portparolka rekla je da on i njegovo osoblje "pozdravljaju svaku reviziju, jer će ona samo pokazati da je državljanstvo dobijeno u skladu sa pravilima".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ja sam Roman Abramovič, Portugalac
Roman Abramovič, 19. 12. 2021.

Novo državljanstvo

19.12.2021. 14:05

Ja sam Roman Abramovič, Portugalac

Milijarder i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovič, postao je portugalski državljanin, dodajući tako pasoš zemlje članice Evropske unije, ruskim i izraelskim pasošima koje već poseduje.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve