PETIT: Igrao sam za rasističku Barselonu koju je razdirao rat Katalonaca i Holanđana

PETIT: Igrao sam za rasističku Barselonu koju je razdirao rat Katalonaca i Holanđana

Shutterstock


Emanuel Petit, nezamjenjivi član Francuske koja je 1998. i 2000. osvojila svetsku i evropsku titulu, kao i Arsenala koji je u isto vreme osvojio u engleskoj duplu krunu, jako je kritički govorio o Barseloni u kojoj je proveo jednu sezonu.

Tamo se iz Arsenala preselio u leto 2000. i, kako otkriva za Radio Monte Karlo, zatekao užasnu, zatrovanu atmosferu.

“U svlačionici Barselone odmah sam osetio rasizam, što me u početku šokiralo, ali onda sam shvatio da je to tamo normalno. Većina belih igrača tako se ponašala, samo što su neki imali rasističke ispade češće od drugih.”

Ali to nije jedino što je bilo toksično u svlačionici Barselone, otkriva Petit: “Sve vreme u svlačionici je besneo rat između dva klana: katalonskog i holandskog.”

AP Photo/Bernat Armangue

AP Photo/Bernat Armangue

Iako Petit ne spominje imenom članove klanova, najistaknutiji Katalonci u to vreme u Barseloni su bili kapetan Gvardiola, zatim Sergi, pa Gabri, dok su mladi asovi Pujol i Ćavi tek postajali prvotimci. S druge strane, jaki holanđanski lobi činili su Koku, Frank de Boer, Klajvert, Zenden i Overmars.

Povezane vesti – FUDBAL I SECESIJA: Zašto je FK Barselona za Katalonce “više od kluba”?

Petit je Katalonce u svim strukturama Barselone optužio za ksenofobiju i nacionalizam:

“Čim sam došao, rekli su mi da ne učim španski, nego katalonski jezik. Odgovorio sam im da sam, koliko znam, došao u Španiju, na šta sam dobio odgovor da Barselona nije u Španiji, nego u Kataloniji. To forsiranje Katalonije i katalonskog u klubu i gradu ubrzo mi se smučilo, jer kada neko toliko insistira na jezičkoj i nacionalnoj čistoći, to više nije patriotizam, nego rasizam.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar