Sport
14.10.2019. 18:03
M. Paunović

FUDBAL I SECESIJA: Zašto je FK Barselona za Katalonce "više od kluba"?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ne mešajte politiku i sport. Lepo zvuči, u teoriji. Sportske manifestacije oduvek su bile idealna arena za političke obračune ili priliku da se ujedinjeno pokaže otpor. Takvih primera je na pretek. Kada "vaš" klub predstavlja uporište vašeg otpora. Kada je simbol nacionalizma i ideje stare dva veka, onda je to "više od kluba".

Onda je to za Katalonce - FK Barselona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Priča o Bareseloni, klubu koji je rođen 22. oktobra 1899. usko je povezana sa političkim prilikama u Španiji. Zvanična krilatica koja se vezuje za FK Barselonu jeste "više od kluba", jer klub za Kataloniju predstavlja najboljeg ambasadora u svetu, simbol borbe i jedinu instituciju u kojoj su Katalonci oduvek mogli da budu Katalonci, a ne Španci.

Povezane vesti - Kad politika sportu kaže – NE

Trenutak kada se FK Barselona u potpunosti poistovetila sa Katalonijom, bilo je za vreme diktature Franciska Franka. Zastav im je bila zabranjena, Barselonin stadion je trebalo da se koristi kao garaža, a režim je birao svakog člana uprave kluba. U tom periodu je i stvoreno veliko rivalstvo između Real Madrida - Frankovog čeda, i Barselone. Ova dva kluba simbolično su predstavljale dve Španije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/QUIQUE GARCIA

Baš u trentuku kada je Franko zabranio katalonsku zastavu, demonstranti protiv njegovog režima su kao simbol otpora počeli da koriste Bareseloninu zastavu, a Nou Kapm je bio jedino mesto gde su Katalonci mogli da bez straha budu to što jesu. Baš na tom mestu često se čulo da u 17. minutu utakmice navijači skandiraju "nezavisnost" kao aludiranje na 1714. kada Katalonija gubi autonomiji i kada na presto dolazi dinastija Burbon.

https://www.youtube.com/watch?v=itO_AwaJlj8

Katalonski separatisti najvećim delom dolaze iz srednjeg sloja, a mnogi predsednici FK Barselone su bili članovi katalonskih političkih stranaka koje su se borile za nezavisnost. Najbolji primer je Laporta koji se na čelu kluba nalazio od 2003. do 2010. Nakon što se povukao iz FK Barselona osnovao je političku stranku - Katalonska solidarnost za nezavisnost.

Među onima koji su glasno podržavali nezavisnost Katalonije jesu i nekadašnji trener Barselone Pep Gvardiola i legenda kluba Džerard Pike. Upravo je Pike bio na oštrom udaru špankse javnosti kada je 2017. pozvao građane Katalonije da glasaju na referendumu.

"Nemojte da im pružite izgovor. Oni to žele. I pevajte glasno i jasno. Glasaćemo", napisao je Pike na Twitteru.

FK Barselona i njeni najvatreniji navijači 5. novembra 2017. zatražili su oslobađanje smenjenih članova katalonske vlade koji su uhapšeni zbog "pobune". Na stadionu je bilo razvijeno više transparenata sa natpisom " Sloboda za političke zatvorenike" i "Evropo, sram te bilo".

Slično se desilo i nakon odluke Vrhovnog suda Španije da osudi 12 katalonskih političara i aktivista zbog njihove uloge u neuspelom proglašenju nezavisnosti 2017, navodeći da "zatvor nije rešenje".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Alejandro Garcia

FK Barselona je saopštila da odluka u dijalogu o nezavisnosti Katalonije mora doći "isključivo kroz politički dijalog".

Zbog svega navedenog, mnogi Barselonu posmatraju kao nacionalni tim Katalonije i simbol identiteta ove regije. Fudbal je na prvom mestu, ali sport i politika će uvek biti neraskidivo povezani na Kamp Nou. Zbog toga je Barsa Kataloncima "više od kluba". I biće.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve