Sport
19.03.2024. 13:07
R.E.

Evroliga

Počinje žurka za crno-bele: Slede utakmice po kojima će se pamtiti sezona

Željko Obradović
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Dosadašnji deo sezone, kako u Aba ligi tako i u Evroligi, bio je prilično šarenolik za KK Partizan. Crno-beli su uspeli da ostvare nekoliko velikih pobeda posle neverovatnih preokreta, ali su isto tako uspeli da izgube neke dobijene utakmice, koje bi na kraju mogle skupo da ih koštaju.

Regularni deo Evrolige ulazi u samu završnicu i do kraja je ostalo još samo pet kola. Crno-beli završnicu dočekuju sa skorom 13-16 deleći desetu poziciju sa Valensijom i Bajernom... Iz Partizanove perspektive, s obzirom na sve okolnosti, deseta pozicija, u ovom trenutku, vredi koliko i prava jer je ona poslednja karta za plej-in, odnosno doigravanje za plasman u četvrtfinale koje će po ugledu na NBA ove godine po prvi put biti odigrano u Evroligi.

Navijači crno-belih se na početku sezone sigurno nisu nadali da će do kraja sezone strepeti da li će njihovi ljubimci igrati četvrtfinale i sigurno su se nadali borbi za jednu od prvih šest pozicija na tabeli... Međutim, velika očekivanja i ambicije su se crpeli iz sećanja na prošlu sezonu koja je bila jedna od najuspešnijih u istoriji kluba.

Trebalo je da prođe dosta vremena da bi navijači Partizana shvatili da ovogodišnji Partizan ne liči toliko na prošlogodišnji iako je okosnica tima ostala manje-više ista – Željko Obradović, Panter, Ledej, Naneli, Avramović... Međutim, igrači koji su došli na početku sezone i koji su promovisani kao pojačanja (Kaminski, Kaboklo, Jaramaz, Doužer, Ponitka), očigledno nisu uspeli da nadoknade prazninu koju su svojim odlascima stvorili Lesor, Egzum i Madar...

Međutim, nije sve gotovo i nema razloga da se sredinom marta sezona proglasi neuspešnom. Koliko će sezona biti uspešna, odnosno neuspešna zavisiće baš od narednih pet utakmica, a žurka za crno-bele počinje već večeras.

Kevin Panter
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Partizan večeras dočekuje Baskoniju koja ima sjajnu sezonu i crno-belima beži, u ovom trenutku, velike tri pobede... Baš kao i Makabi.

Partizan će protiv Baskonije igrati pred svojim navijačima i to je ono što u ovom trenutku treba najviše da raduje. Partizan je u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju skoro sve pobede izboksovao igrajući pred svojim navijačima (pobedu u gostima nema još od novembra) što najbolje govori o tome koliko mu podrška sa tribina znači.

Sa druge strane Baskonija sjajno izgleda pod trenerskom palicom Duška Ivanovića. Najveća opasnost preti od Monekea koji je najprijatnije iznenađenje ovogodišnje Evrolige, ali i od Hauarda, Mekintajera i konstantnog Vanje Marinkovića.

Ono što Partizanu predstavlja najveći problem pred meč sa Baskonijom jeste činjenica da će Zek Ledej zbog smrtnog slučaja u porodici propustiti meč protiv Španaca. Kako nadoknaditi Ledejev izostanak verovatno je najveća enigma kako za Obradovića tako i za navijače crno-belih. Zek u proseku igra ogroman broj minuta i bez ikakve sumnje prva je opcija na pozicji četiri... Sada se postavlja pitanje ko će ga zameniti i da li će u tome iko uspeti... 

Pobeda protiv Baskonije Partizanu bi omogućila da se odlepi na jednu pobedu od Valensije ili Bajerna, pošto upravo dva najveća konkurenta crno-belih za 10. poziciju igraju u 30. kolu Evrolige jedan protiv drugog. Činjenica da baš Bajern i Valensija sastaju ide na ruku Partizanu jer jedan od ova dva tima jednostavno neće imati mogućnost da do kraja upiše svih pet pobeda. Sa druge strane, Partizan pred svojim navijačima igra čak četiri od pet preostalih utakmica dok jedino gostovanje ima u Berlinu.

30. kolo: Baskonija (D)
31: Real Madrid (D)
32: Olimpijakos (D)
33: Alba (G)
34: Valensija (D)

Željko Obravodić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Partizanu bi više odgovarala pobeda Valensije protiv Bajerna jer upravo protiv nje igra u poslednjem kolu i to baš u Areni. Bavarci su zbog šokantne trojke Franciska u nešto boljem položaju u odnosu na Partizan, makar kada je matematika u pitanju, iako imaju daleko teži raspored do kraja od crno-belih.

Pošto su u dva duela ove sezone bili bolji od Partizana, Bavarci će imati prednost u slučaju da oba tima budu imala isti broj pobeda i nakon poslednjeg evroligaškog kola. U teoriji, to znači da crno-beli ne drže sudbinu u svojim rukama i da bi im i svih pet pobeda bilo malo ako Bajern nijednom ne izgubi.

Međuitm, izabranici Pabla Lasa će do kraja igrati tri utakmice u Minhenu i dve na strani… Protivnici u poslednja tri kola su timovi sa vrha tabele - Barselona (D), Panatinaikos (D) i Monako (G). Skoro je nemoguće da Bajern do kraja upiše sve pobede.

Trka sa Valensijom je nešto lakša za Partizan, pre svega zbog pomenute činjenice da će upravo protiv španskog tima igrati u poslednjem kolu. Španski tim ima nešto lakše protivnike Nemaca (Bajern, Monako, Makabi, Asvel, Partizan), ali u poslednjem kolu dolazi u Arenu.

Naravno, uvek postoji i ono čuveno – šta ako…

Šta ako se desi da se u poslednjih pet kola suštinski ništa ne promeni, odnosno ako i nakon 34. kola Partizan, Bajern i Valensija budu izjednačeni po broju pobeda. Ukoliko se to desi, a ne pomogne ni upoređivanje međusobnih duela (odnosno ako je prvi tim bolji od drugog, drugi od trećeg, a treći od prvog, presudiće koš razlika samo na osnovu šest utakmica u kojima su se sastala tri izjednačena protivnika.

Ne može se reći da Partizan sve drži u svojim rukama, ali će četiri od pet utakmica odigrati pred svojim navijačima koji su njegova najveća snaga.

Oni su onaj deo Partizana koji je ostao nepromenjen u odnosu na prošlu sezonu i glavni razlog zbog kog izabranici Željka Obradovića još uvek imaju čemu da se nadaju u Evroligi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve