Sport
23.07.2019. 13:46
R.E./Index.hr

PREDSEDAVAJUĆI ABA LIGE: Nema više milosti. Oni koji ruše ligu biće izbačeni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Domagoj Čalović, novi predsedavajući ABA lige, najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na ovim prostorima, izričit je da se više neće tolerisati nemili događaji koji su se dogodili na kraju prošle sezone u finalu između Crvene zvezde i Budućnosti.

Prvi čovek Cibone ujedno ističe da je cilj da sezona protekne u fer i sportskoj atmosferi te da naglasak treba biti na košarci, a ne na stvarima izvan parketa, prenosi Index.hr.

"Prvo bih hteo da istaknem da sam jako počastvovan što sam deo ekipe koja će voditi računa o ABA ligi. Prvi cilj nam je da liga počne na vreme, radimo na tome, a iskreno se nadam da će sve biti u najboljem mogućem redu", kazao je Domagoj i dodao:

"Verujem da ćemo biti uspešni i nadam se da regionalno takmičenje može biti još bolje, što je sigurno cilj svih nas koji smo deo ovoga. Još nismo odlučili ko će biti novi generalni menadžer, na poslednjoj Skupštini nismo nikoga izabrali na tu funkciju koja je jako bitna za ABA ligu. Verujem da će se to uskoro dogoditi, ali sebi ne dajemo nikakve rokove i ne vršimo nikakav pritisak po tom pitanju jer nam je prioritet izabrati najbolje reešenje."

Povezane vesti - KO POSLE TEA, BJELICE..? Treba li Srbija da brine za budućnost košarke i zašto treba?

Predsedavajući regionalnog takmičenja ističe da je nekoliko poslednjih utakmica prošle sezone pokvarilo sliku cele lige, napominjući da se ubuduće takve stvari više neće tolerisati.

"Meni je žao što je cela prethodna sezona pokvarena s nekoliko utakmica koje stvarno nisu pokazale pravu sliku ABA lige. Celo takmičenje je bilo zanimljivo, odlično, viđeno je dosta kvalitetnih utakmica, ali kraj sigurno nije nešto na što možemo biti ponosni. Svi smo svesni toga šta se sve događalo na tih nekoliko mečeva, ali isto tako smo saglasni da se takve stvari više ne smeju ponoviti. U suprotnom, učesnici incidenata biće rigorozno kažnjeni, kako propozicije nalažu, jer to nije dobro za košarku i navijače koji dolaze gledati ABA ligu. Pravila će biti još rigoroznija, iako su ona 90 posto usuglašena s Evroligom, čak ćemo u nekim stvarima biti još stroži jer nećemo dopustiti da se ponovi ono što se dogodilo u finalu play-offa", poručio je Čalović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Čavlović je rekao da su svi klubovi svesni strože kaznene politike i da moraju zajedno raditi na tome.

"Toga su svesni u klubovima i nadam se da u budućnosti više nećemo pričati o incidentima, već samo o košarci i igračima. Ono s finala nikome ne ide u prilog, moramo svi zajedno da se trudimo da više ne dođe do onakvog intenziteta nereda. U startu treba sprečiti slične pojave tako što ćemo reagovati odmah. Ako se slučajno ponove incidenti, može doći i do strožih kazni, pa čak i do izbacivanja iz lige. Ali nadam se da do toga neće doći i da će naredne sezone sve proteći u sportskoj atmosferi", naglasio je Čavlović.

Direktor Cibone nije iznenađen odlukom Evrolige da ABA liga više nema direktno mesto u ovom takmičenju.

"Za nas ta odluka nije iznenađenje, bili smo spremni na takav epilog. Smatram da to nije ništa novo, sada se čak može iz više takmičenja izboriti mesto u Evroligi. Odluka je odavno doneta, neke druge kvalitetne lige su još gore prošle, poput španske i mnogih drugih....Očigledno novac dosta diktira stvari. Mi ćemo pojačati komunikaciju s Evroligom i tražiti svoje mesto u tom takmićenju. Sve ćemo učiniti da barem jedno mesto ostave za nas i posle 2021. godine. Što se tiče FIBA-e i Evrolige i njihovog sukoba, to je sasvim druga priča, ne bih želeo da se mešam, pričekajmo da vidimo što će biti s tim. Mislim da je to jedan viši interes i da će se na nekom drugom mestu odlučivati."

Povezane vesti - MIJAILOVIĆ: Dug Partizana je 2,7 miliona evra

Čavlović ističe da će ABA liga, kao najkvalitetnije klupsko takmičenje na ovim prostorima, naredne sezone biti jako atraktivna za publiku.

"Igrački će biti mnogo zanimljivija i jača liga. Dosta se klubova pojačava, i to zvučnim imenima, ima dosta kvalitetnih povratnika, tako da nas očekuje dosta uzbuđenja. Mislim da je to najvažnije", istakao je pa nastavio:

"Što se tiče Cibone, mi smo 2014. kada smo osvojili ABA ligu, bili pred gašenjem, sada smo u procesu konsolidacije i to nije tako jednostavna stvar. Potrebno je vreme i polako izlazimo iz krize. To se ne može dogoditi preko noći i naš cilj za narednu sezonu je da budemo u gornjem delu tabele. Prošle sezone jedno mesto nam je nedostajalo da budemo šesti, što je za nas veliki uspeh, a pritom smo osvojili hrvatsko prvenstvo pobedom nad Cedevitom koja je bila veliki favorit u odnosu na nas", objasnio je predsedavajući regionalne lige.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve