Sport
19.11.2019. 16:08
M. P.

PREŽIVLJAVANJE VS BOGAĆENJE: Kako su evropski klubovi zarađivali na Partizanovoj deci

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ne treba biti preterano stručan i zaključiti da je razlika između evropskog i srpskog fudbala velika. Nije to nikakva tajna. Da se radi o dva univerzuma, shvatio je svako ko je makar jednom odgledao utakmicu španske, engleske, italijanske ili nemačke lige... Mnogo je parametara koji utiču da ta razlika bude tako očigledna, a jedan od ključnih jeste način finansiranja klubova. Dok evropski velikani za izvor svog finansiranja imaju sponzore, privatni kapita, novac zarađen od rezultata, srpski klubovi žive od prodaje igrača. Što mlađi i perspektivniji to je veća šansa da se doboro zaradi. Još ukoliko su odigrali makar jednu sezonu za prvi tim i dokazali se, novac je zagarantovan. Međutim, pravo je pitanje o koliko se velikom novcu zapravo radi.

Da li su dva, tri... Pet miliona evra zaista veliki novac za talentovanog igrača koji će verovatno za dve, tri sezone na tržištu vredeti mnogostruko više. Pa nije... Ali kada ste klub iz Srbije, kome je najbitnije da preživi, to i nije toliko bitno. NEmate često priliku da razmišljate o budućnosti. Zato i poslujete od danas do sutra... Sa druge strane nekoliko miliona za Engleze, Italijane, Špance, najčešće, nije veliki izdatak. Pogotovo ne, kada zauzvrat dobiju fudbalera koji će predstavljati budućnost kluba, ili će u narednim godinama biti prodat za daleko veći novac u odnosu na onaj koji se u njega uložio.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Poslednji takav primer jeste Nikola Milenković. Pre dve godine, Milenković je, sa 20 godina, napustio redove Partizana i pojačao Fiorentinu za pet miliona evra. U periodu kada je odlazio iz Paritizana, Mileneković je bio samo jedan od momaka koji obećavaju. Danas je jedan od najtalentovanijih štopera na svetu, reprezentativac Srbije i igrač za koga se interesuje veliki broj evropskih klubova. Najkonkretniji su Mančester Junajted i Barselona. Italijanski "La Nazione" doneo je nedavno vest da je Barselona spremna da plati Fiorentini koliko god je potrebno samo kako bi 22-godišnji odbrambeni fudbaler prešao u redove španskog prvaka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ARMANDO BABANI EDITORIAL USE ONLY

Kako se navodi, suma za koji bi Fiorentina pustila Milenkovića jeste 55 miliona evra. Ukoliko bi do ovog transfera zaista i došlo, Fiorentina bi za samo dve godine na Milenkoviću zaradila čak 11 puta, odnosno to je 11 puta veći novac u odnosu na ono za koliko ga je Partizan pustio u Italiju.

Povezane vesti - Kapiten. Lider.

Međutim, ovo nije prvi put da je Fiorentina se Fiorentini poslovanje sa Partizanom iplatilo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/PIER PAOLO FERRERI

Svima je već poznat slučaj Matija Nastasić. Pre osam godina Fiorentina je kupila Nastasića od Partizana za dva i po miliona evra, kada je imao svega 17 godina. Vest da je klub iz Italije kupio maloletnog fubalera iynenadila je mnoge, pre svega zbog jer do tada šira javnost nije ni čula za Nastasića. Partizan ga nije imao u planovima, igrao je za Teleoptik i Fiorentina je iskoristila situaciju i prilično jefitno dovela u svoje redove talentovanog igrača, na kome će višestruko zaraditi. O celoj situaciji oko Nastasićevog transfera, govorio svojevremeno i menadžer Fali Ramadani.

"Iz drugog tima Partizana sam ga uzeo. Nisu računali na njega uopšte za prvi tim. Otišao sam sa kumom i saradnikom iz Beograda, Nikolom Damjancem, na trening crno-belih da vidim Matiju. Odmah posle odgledanog treninga pozvao sam predsednika Fiorentine i rekao mu: 'Imam igrača za vas, uzmite ga biće top klasa!" rekao je Ramadani i dodao:

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/LINDSEY PARNABY

"Pre nego što sam spojio rukovodstva dva kluba, još jednom sam pitao Partizan da li hoće da proda Matiju, pa klub pitao trenera Aleksandra Stanojevića, a on tada odgovorio: 'Nastasić nije spreman za prvi tim naredne tri godine'" istakao je Ramadani.
Za Partizan nije bio spreman ali za Fiorentinu i Mančester Siti jeste. Koliko je Fiorentina profitirala od Nastasića potvrđuje i to da je već 2012. godine, svega godinu dana koliko je proveo u timu, Nastasića prodala Mančester Sitiju za 15,2 miliona evra. Ogroman novac u poređenju sa onim koliko je Partizan dobio za istog igrača.

Povezane vesti - Forma je prolazna, klasa je večna

Fiorentina je dobro prolazila  i 2008. i 2010. godine u slučaju Stevana Jovetića, odnosno Adema Ljajića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

Obojica su bili među najtalentovanijima u svojoj generaciji i mogli su da predstalvjaju Partizanovu budućnost. Ali nisu. Novac je još jednom odigrao presudnu ulogu. Jovetić je pre 11 godina, sa 19 godina, otišao put Fiorentinie za osam miliona evra, a Viola ga je pet godina kasnije prodala Mančester Sitiju za 26 miliona evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Sličan scenario je bio i u slučaju Adema Ljajića. Fiorentina ga je od Partizana kupila 2010. godine za 6, 8 miliona evra, a tri godine kasnije prosledila Romi za 12 miliona evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Danas najbolji strelac Čempionšipa i ubedljivo najbolji špic reprezentacije Srbije, za crno-bele je odigrao svega 28 utakmica koliko mu je bilo potrebno da privuče pažnju Anderlehta. Belgijski velikan nije oklevao i u leto 2013. godine doveo je Mitrovića za pet miliona evra. Partizan je trljao ruke, ali i Anderleht. Za solidan novac kupili su kvalitetnog špica na kome će za svega dve godine kasnije zaraditi više nego trostruko. Već 2015. godine Mitrović je otišao put Engleske, preciznije u Njukasl za 18,5 miliona evra. O kakvom se napadaču radi, najbolje govore njegove partije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Lazar Marković je jedan od onih igrača koji je mogao mnogo više. Kada je odlazio iz Partizana predviđali su mu svetlu budućnost i veliku karijeru, koju nažalost nije uspeo da ostvari.  Partizan ga je 2013. godine, sa 19 godina, prodao Benfiki za 10 miliona evra. Za naše uslove ogroman novac i jedna od boljih Partizanovih investicija, pogotovo kada se sagleda iz ovog ugla.

Međutim, iako ga je Benfika papreno platila, portugalskom velikanu je trebalo samo godinu dana da na Markoviću zaradi čak 15 miliona evra. Naime, Liverpul je Benfiki talentovanog Srbina 2014. godine platio čak 25 miliona evra.

Povezane vesti - Hvala ti Sale!

Kada se sve sagleda Partizan je od prodaje svojih najtalentovanijih igrača, onih koji su morali da budu budućnost kluba, godinama samo preživljava. Zarađivao je tek toliko da se pregura do naredne sezone. Tako se makar čini... Jer para nikad nema. Sa druge strane, kupovinom, a potom i prodajom istih igrača evropski klubovi su bogato zarađivali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve