Sport
28.10.2019. 20:48
Mihailo Paunović

Rođen na dva točka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iako uvek deluje da je svačija priča jedinstvena, svi veliki sportisti putovanje ka vrhu počeli su na sličan način. Gotovo svi su za inspiraciju imali svog idola. Mesi je obožavao Maradonu, Zlatan se divio Ronaldu... Ronaldo Peleu, Lebron Džordanu, Đoković Samprasu... Ova boljka nije zaobišla ni Marka Markeza.

Mlađani vozač pasionirano je pratio trke Valentina Rosija čijim fotografijama i posterima je izlepio dečačku sobu. Upravo se uz Rosija i zaljubio u motore. I to rano. Kada kažemo rano, mislimo na već sa četiri godine kada je od oca dobio svoj prvi motorcikl. Markez je u to vreme bio samo još jedan klinac koji se loži na brzinu i magiju koju Rosi izvodi na stazi. "Doktor" je takvih fanova imao na milione širom sveta i za najveći broj njih nikada nije ni čuo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ali Markez nije bio kao drugi. Ne samo da će Rosi čuti za njegovo ime i da će voziti istom stazom, već će dve decenije kasnije, od trenutka kada je dobio svoj prvi motrcikl, Markezova ljubav prema idolu iz detinjstva prerasti u jedno od najvećih rivalstava u istoriji Moto GP.

Povezane vesti - "BIĆE TO FANTASTIČNO" Rosi: Hamilton i ja spremamo trampu

Teško je reći da li je Markez sudbinski bio predodređen da bude jedan od najboljih vozača Moto GP. Teško je reći ko je tu koga izabrao - motor njega ili obrnuto. Činjenica je da je Markez poseban i da je toga postao svestan već sa 15 godina kada je debitovao na portugalskom Gran priju u kategoriju 125 kubika. Ne samo da je debitovao već je i postao najmlađi španski vozač koji je zauzeo pol poziciju u svetskom šampionatu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALESSIO MARINI

Za svega tri godine već je bio u Moto2 šampionatu. A onda je na red došao 20. jul 2012. i trenutak kada se menja istorija Moto GP-a.

Repsol Honda je potpisala ugovor sa talentovanim Špancem na dve godine kako bi zamenili dvostrukog šampiona Kejsija Stonera, koji se oprostio od trkanja. Zameniti šampiona za klinca, u najmanju ruku, deluje kao ambiciozan potez. Koliko god da su iz Honde verovali u Markeza, verovatno se nisu nadali da će im samo godinu kasnije Španac doneti novu titulu. Markez je postao najmlađi svetski prvak u istoriji ovog sporta. Od tada mnogo epiteta u njegovoj karijeri mnogo epiteta počinju da se vezuju sa "naj".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALESSIO MARINI

Najmlađi motociklist koji je četiri puta bio svetski prvak u najjačoj kategoriji (2013, 2014, 2016, 2017). Najmlađi u istoriji koji je slavio na prvih pet trka u sezoni... Jedini vozač koji je ostvario devet uzastopnih pobeda... Tu je i onaj negativan - pad sa motora pri brzini od 336 kilometara na sat.

Kako su godine u Moto Gp-u prolazile, kako je Markez postojao dominantniji i kako su se mediji sve više bavili njegovim fenomenom, tako je i njegovo rivalstvo sa Rosijem postajalo veće. Markez nije mogao da mu ukrade publiku i status "besmrtnog" koji je uživao među fanovima širom sveta, ali mu je "otimao" ono što mnogo više boli svakog šampiona - rekorde i pobede, čime mu je ugrožavao budući status u istoriji sporta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALESSIO MARINI

"Markes može da nadmaši moje rekorde, ali me to ne uzbuđuje. Morate da razmišljate o sopstvenoj karijeri, a smatram da je moja izuzetno dobra. Ostvario sam veliki broj pobeda, a mogao sam da osvojim i veći broj titula. Najviše žalim zbog izgubljene titule u Valensiji 2006, kada sam napravio grešku", istakao je jednom prilikom Rosi.

Povezane vesti - VELIKA NAGRADA AUSTRALIJE: Nova pobeda Markeza

Do eskalacije njihovog odnosa, makar kada pitate Rosija, došlo je pre godinu dana tokom trke za veliku nagradu Argentine. Trku je obeležilo "divljanje" na stazi Markeza koji je nesmotrenom vožnjom srušio Rosija. Nakon trke Italijan je bio osoba za izbegavanje. Bes je ključao, kao da je u pitanu kapisla koja je čuvala višegodišnju netrpeljivost.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

"Bolje mu je da mi ne prilazi. Da sam na njegovu mestu, ne bi me ni pogledao u oči'', rekao je Rosi nakon trke i dodao:

"On je opasan. Strah me je da budem na stazi sa njim. Naš sport nije kontaktni i to bi morao da zna. Ipak, udario me između noge i motora i zbog toga sam pao. Bojim se da vozim sa njim, on uništava naš sport. Došao mi je pred kamerama reći da mu je žao, ali nije iskren. Poznajem ga i znam da će opet napraviti isto. Uvek sam za takmičenje i nadmetanje, ali on od trke pravi borbu za život. Što je najgore, ovo sam doživeo od osobe zbog koje sam pre tri godine izgubio svetsku titulu", istakao je Italijan.

Markeza Rosijeve reči nisu preterano potresle. Na sve što je Italijan rekao, Španac je odgovorio:

"Radije ne bih komentirao njegove izjave. Zaboravlja da je i on nekad imao 25 godina."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MICHAEL DODGE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Za razliku od Rosija, ostali vozači nemaju toliko primedba na Markezov stil vožnje. Često se mogu čuti komentari poput - "on je luđi od ostalih, zna kako da se postavi na stazi i ne brine za potencijalne poteze konkurenata".

Koliko je "luđi" od ostalih i o kakvom pobedničkom karakteru se radi, potvrđuje to da ga dva pada sa motora u 24 sata, nisu sprečila da nastupi u trci kojom će doći do nove titule.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALESSIO MARINI

Prilikom treninga za Veliku nagradu Tajlanda Španac je doživeo strašan udes koji je mogao da ima katastrofalne posledice. Hondin motor je bio doslovno raznet, a Markez odvedezen u bolnicu. Sa natečenim leđima i nogom vozio je kvalifikacije i opet pao... Na sreću se nije teže povredio zbog čega je mogao da nastupi na trci kojom je obezbedio osmu titulu prvaka. Želja za pobedom savladala je razum, ali su ga sreća i pobednički instinkt sa kojim se rodio sačuvali.

https://www.youtube.com/watch?v=SLs9dIsXcMw

Uprkos svemu pobrojanom treba podsetiti da Markez trenutno ima svega 26 godina, a već je u samom vrhu i preti da bude najuspešniji vozač u istoriji Moto GP-a. Osvojio je šest titula u kraljevskoj klasi, osam ukupno, a više od njega imaju samo dvojica vozača - Valentino Rosi i Đakomo Agostin. Agostin je i rekorder po ukupnom broju titula, ima ih 15, dok je Rosi devetostruki svetski prvak.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MICHAEL DODGE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ukoliko nastavi u ovom stilu, agresivno, bez straha i respekta, kakav je i njegov stil vožnje, Markez će definitivno biti novi "doktor" Moto GP-a.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve