Sport
01.05.2022. 09:21
Beta

Reagovanja

Saopštenje Košarkaške lige Srbije o Statutu i "privatizaciji"

KOŠARKA
Izvor: Shutterstock

Košarkaška liga Srbije (KLS) saopštila je da se prednost domaćeg terena određuje na isti način već godinama, što su podržali svi klubovi pa i Partizan i odbacila navode predsednika crno-belih Ostoje Mijailovića da se ne poštuje Statut i da je KLS privatizovana.

 

Mijailović je rekao da Partizan neće igrati u KLS ako bude primoran da igra finale u kome će prednost domaćeg terena imati "neko ko je jedan deo takmičenja ABA lige završio kao bolje plasirani". Mijailović je mislio na Crvenu zvezdu, koja je ligaški deo regionalnog takmičenja završila na prvom mestu ispred Partizana. 

"Što se tiče navoda koji se odnose na odigravanje završnice takmičenja KLS, ističemo da su članovi Skupštine UK KLS doneli odluku o kalendaru, a da se prvenstvo domaćeg terena određuje na isti način kao i godinama unazad, u skladu sa Propozicijama takmičenja KLS (član 5 stav 6 'Prednost domaćeg terena u plej ofu utvrdjuje se na osnovu sledećih kriterijuma: plasman u grupi, plasman u Prvoj ABA ligi, pa plasman u KLS')", navodi se u saopštenju KLS.

U završnici KLS takmičiće se tri najbolja srpska kluba iz ABA lige, Zvezda, Partizan i FMP i najbolja ekipa iz preliminarne faze, a do neslaganja je došlo zbog odredjivanja ko će biti domaćin polufinala i finala.

"Na kalendar KLS je direktno uticala odluka ABA lige, da svoj plej-of proširi, koju je KK Partizan podržao. Ističemo i to da predlog KK Partizan da se završnica KLS igra po sistemu fajnal-fora nije naišao na podršku nijednog člana Predsedništva UK KLS", ističe se u saopštenju koje su potpisali predsednik Udruženja klubova KLS Darko Jovičić i direktor takmičenja KLS Aleksandar Grujin.

KLS je navela da se odredbe Statuta UK KLS ne odnose na određivanje formata takmičenja, pa da samim tim taj Status ne može biti prekršen.

"Skupština Košarkaške lige Srbije, u čijem radu učestvuje i KK Partizan, pre početka svake takmičarske sezone usvaja kalendar takmičenja i Propozicije takmičenja. Napominjemo da je kalendar KLS uslovljen kalendarima regionalnih i evropskih takmičenja kao i aktivnostima košarkaške reprezentacije Srbije", piše u saopštenju.

KLS je odbacila navode da je privatizovana i navela da je njen cilj da se kvalitet košarke konstantno podiže.

"Napominjemo da Košarkaška liga Srbije nije 'privatizovana' kako navodi gospodin Mijailović, već da podjednako pripada svim klubovima članovima UK KLS. Sve odluke u okviru KLS se donose većinom glasova članova Skupštine UK KLS. Cilj KLS je da svim učesnicima takmičenja omogući isti tretman kao i to da se kvalitet košarke konstantno podiže. Žao nam je što KK Partizan to ne prepoznaje", navela je KLS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mladi košarkaši Mege osvojili juniorsku ABA ligu
košarka

Ljubljana

30.04.2022. 07:42

Mladi košarkaši Mege osvojili juniorsku ABA ligu

Mladi košarkaši Mege osvojili su juniorsku ABA ligu, pobedivši u Ljubljani Studentski centar sa 88:74 (16:18, 22:19, 31:24, 19:23).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve