Sport
16.03.2023. 22:10
Beta-AP

Svetsko prvenstvo

FIFA za fudbalerke baš odrešila kesu

1
Izvor: EPA / KEYSTONE / CHRISTIAN MERZ

Nagradni fond ovogodišnjeg ženskog fudbalskog Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu uvećan je za više od 300 odsto u odnosu na prošli turnir, rekao je predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino.

Ukupno 152 miliona dolara za turnir na kome će učestvovati 32 ekipe pokriva nagradni fond, pripreme reprezentacija i isplate klubovima iz koje dolaze reprezentativke.

To je trostruko više nego na prošlom turniru 2019. i 10 puta veći nagradni fond nego što je bio 2015. godine.

Sindikat profesionalnih fudbalera pozvao je FIFA da obezbedi "globalnu garanciju od najmanje 30 odsto nagradnog fonda koji bi se isplatio igračima".

FIFA je saopštila da ovogodišnje Svetsko prvenstvo neće biti sponzorisano iz Saudijske Arabije. Razgovori o mogućem sponzorstvu uznemirili su pojedine fudbalerke i domaćine turnira u Austrijaliji i na Novom Zelandu.

Vlade zemlje domaćina i organizatori su doveli u pitanje da li bi dogovor sa "Visit Saudi" bio prikladan za žensko takmičenje, posebno zbog pitanja poštovanja ženskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Infantino je rekao da postoje dvostruki standardi koje ne razume, navodeći da australijske vlasti imaju izvoz u Saudijsku Arabiju od 1,5 milijardi dolara svake godine i da "izgleda da to nije problem ili pitanje".

Predsednik FIFA, koji je dobio novi mandat, izrazio je nezadovoljstvo jer su emiteri ponudili malo novca za televizijska prava. On je rekao da FIFA neće prodati prava za turnir u Australiji i na Novom Zelandu po cenama koje su sada ponuđene.

"Žene zaslužuju mnogo, mnogo više od toga i ovde smo da se borimo za njih i sa njima", naveo je on.

Fudbalerke širom sveta se bore za ista primanja i podjednako poštovanje sa kolegama iz muških reprezentacija, uključujući i SAD, Kanadu, Francusku i Španiju.

Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za fudbalere u Kataru, 32 ekipe podelile su 440 miliona dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fudbalerke Mančester sitija više neće nositi beli šorts
fudbalerka

Razlozi su praktični

26.10.2022. 14:10

Fudbalerke Mančester sitija više neće nositi beli šorts

Ženski fudbalski klub Mančester siti saopštio je da igračice od sledeće sezone neće nositi beli šorts, jer su se žalile da to nije higijenski u toku menstrualnog ciklusa.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve