Sport
21.11.2021. 01:30
R.E.

Verovati im ili ne?

"Teniserka Peng je kod kuće"

Peng Šuai, 20. 11. 2021.
Izvor: EPA / FRANCIS MALASIG

Kineska teniserka Peng Šuai je kod kuće "slobodna" i "uskoro" će se pojaviti u javnosti, rekao je glavni urednik kineskog državnog lista ''Global tajms'' Hu Siđin, koji je na Internetu objavio i fotografije teniserke koja se vodi kao nestala.

"Preko svojih izvora sam danas dobio ove fotografije koje govore o trenutnom stanju Šuai Peng. U proteklih nekoliko dana ona je u svom domu, slobodna je i ne želi da je iko uznemirava. Uskoro će se pojaviti u javnosti, učestvovaće u nekim aktivnostima“, napisao je na Twitteru Hu, prenosi Rojters.

Peng je na društvenoj mreži 2. novembra napisala da je bila primorana na seksualni odnos pre tri godine, iako je uporno odbijala bivšeg zamenika premijera Džanga Gaolija, koji je bio i visoki član vladajuće Komunističke partije.

Njen komentar je brzo obrisan sa društvene mreže Weibo, vodeće kineske drušstvene mreže, ali su se skrinšotovi njenih optužbi pojavili na Internetu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da nije bilo upoznato sa kontroverzama oko Peng (35), koja se vodi kao nestala nakon što je optužila bivšeg visokog zvaničnika da ju je seksualno napastvovao.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je novinarima da pitanje "nije diplomatsko", kao i da nije svestan situacije, preneo je AP.

Ženska teniska asocijacija (WTA) je zahtevala da se tvrdnja Peng "razmotri na odgovarajući način, što znači da navodi moraju da se ispitaju u potpunosti pravedno, transparentno i bez cenzure", a zapretila je i da će se povući sa turnira u Kini.

Zabrinutost zbog navoda kineske teniserke je izrazila i muška teniska asocijacija (ATP), a brojni teniseri pojedinačno su pozvali na istragu povodom njenog nestanka.

Portparolka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi pozvala je u petak na "istragu sa punom transparentnošću oko njenih navoda o seksualnom napadu".

Peng je nekada bila u vrhu svetskog tenisa u dublu, a osvojila je Vimbldon 2013. i Rolan Garos godinu dana kasnije.

Učestvovala je tri puta na Olimpijskim igrama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Torino: Medvedev prvi finalista
Danil Medvedev, 7. 11. 2021.

Tenis

20.11.2021. 16:38

Torino: Medvedev prvi finalista

Ruski teniser Danil Medvedev prvi je finalista završnog turnira sezone u Torinu, pošto je dana u polufinalu savladao Norvežanina Kaspera Ruda sa 6:4, 6:2, u meču koji je trajao 80 minuta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve