Sport
01.01.2023. 11:50
Beta / AFP

Nova i stara lica

Teniska 2022: Bilo je uzbudljivo, baš, baš

Tenis
Izvor: Shutterstock

Penzionisanjem Rodžera Federera, Serene Vilijams i Ešli Barti tenis je u 2022. godini dosta izgubio, ali je i dobio dašak svežeg vazduha koji su brzo doneli Karlos Alkaras i Iga Švjontek.

Ali, pazite - Rafael Nadal nije sasvim otišao, a Novak Đoković je i dalje željan uspeha.

Prva teniserka sveta Ešli Barti otvorila je oproštajni bal u martu, na opšte iznenađenje. Imala je samo 25 godina, tri grend slem titule na svoje ime (Rolan Garos 2019, Vimbldon 2021. i Australijan open 2022), ali želje više nije bilo.

Usledio je istorijski, ali dugo očekivani oproštaj od Serene Vilijams, osvajačice 23 grend slem titule, koja je iskoristila magiju terena Artuš Eš na Flešing Medousu u septembru da sebi ponudi spektakularan početak - i to u tri runde - nekoliko dana pre svog 41. rođendana, pred publikom načičkanom velikim zvezdama.

Nekoliko dana kasnije, ona je na društvenim mrežama objavila poruku u kojoj je Rodžeru Federeru poželela dobrodošlicu u "klub penzionera".

Na kraju je poklekao i Švajcarac, kojeg dugo nije ni bilo na terenu zbog povreda. Oprostio se od tenisa u 41. godini, na Lejver kupu u Londonu, što je izazvalo talas emocija širom sveta.

Suze osvajača 20 grend slem titula, a možda još više suze njegovog prijatelja Nadala koji je video kako njegov najveći rival odlazi sa scene, dobro su ilustrovale kraj blagoslovene ere tenisa.

Ipak, pojavili su se neki novi igrači kao heroji protekle godine.

Poljakinja Iga Švjontek, koja je de fakto postala broj jedan nakon odlaska Barti, vrlo brzo se afirmisala kao nova predvodnica ženskog tenisa, sa 21 godinom, sa osam osvojenih titula u sezoni od ukupno 11.

Ona je između februara i jula zabeležila niz od 37 pobeda i šest titula zaredom, uključujući Rolan Garos, sve do poraza u trećem kolu na Vimbldonu. Zatim je osvojila svoj prvi Ju Es Open i završila godinu sa 6.030 bodova prednosti na WTA rang-listi u odnosu na drugoplasiranu Uns Džabir. Na kraju sezone postojao je veći jaz između prve i druge na svetu, nego između drugoplasirane i poslednjeplasirane teniserke.

Kod muškaraca, niz mladih igrača animirao je sezonu za nama.

Danil Medvedev je 28. februara preuzeo prvo mesto na ATP listi i tako postao prvi igrač na toj poziciji koji nije član takozvane "velike četvorke (Federer, Nadal, Đoković, Endi Marej) još od Endija Rodika u februaru 2004. godine.

Nakon toga, Karlos Alkaras je osvojio Ju Es Open i sa 19 godina postao najmlađi svetski broj jedan u istoriji.

Tokom 2022. godine pojavili su se i Janik Siner, Kasper Rud, Feliks Ože-Alijasim, Holger Rune. Svi su najmanje 12 godina mlađi od Đokovića, ali su njihovi pojedini dueli tokom 2022. godine već postali antologijski (Siner-Alkaras na Vimbldonu i Ju Es Openu).

"Dobro je videti ove mlade ljude kako preuzimaju vlast. Oni će biti sledeći Federer, Nadal i Đoković", rekao je nedavno Džimi Konors.

Međutim, možda je rano govoriti o tome, jer kada se pogledaju odigrani mečevi - Đoković (86 odsto) i Nadal (83 odsto) su igrači sa najviše pobeda u 2022. godini.

Nadal je osvojio svoj drugi Australijan open i svoj 14. Rolan Garos za rekordne 22. grend slem titule. Stigao je do polufinala Vimbldona gde je poražen. Đoković, na drugoj strani, lišen učešća na dva grend slem turnira i četiri mastersa zbog odbijanja da se vakciniše protiv korona virusa, osvojio je pet turnira od 11 odigranih, uključujući Vimbldon i završni masters.

"Kada je Novak igrao, bio je najbolji", rekao je Tejlor Fric posle poraza od srpskog tenisera u polufinalu završnog mastersa u Torinu.

Đoković sa 35 godina "trenira kao da ima 22", uveravao je njegov trener Goran Ivanišević posle tog turnira.

To je potvrdio i sam Đoković: "I dalje imam ogromnu glad za trofejima".

Njegova gozba mogla bi da počne već u januaru, pošto mu je dozvoljeno da igra na Australijan openu, koji je propustio prošle godine kada je posle diplomatsko-sudske sapunice deportovan iz Australije. Pokušaće da osvoji desetu titulu u Melburnu i tako izjednači Nadalov rekord od 22 grend slem trofeja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve