Sport
05.01.2023. 16:16
R. E. / Arena sport

Partizan vs Zvezda

Pre 76 godina odigran je prvi večiti derbi

partizan-i-zvezda.jpg

Prvi duel fudbalera Partizana i Crvene zvezde odigran je 5. januara 1947. godine na stadionu Centralni dom Jugoslovenske armije u Beogradu.

Utakmice Partizan i Crvene zvezde praznik su fudbala u Srbiji, događaj koji okuplja ljubitelje fudbala iz svih krajeva sveta, a često ga nazivaju i jednim od nekolicine preostalih "derbija sa dušom" u celom svetu.

Rivalitet dva najveća srpska kluba odavno privlači pažnju navijača i izvan granica naše zemlje, a sve je počelo na današnji dan pre tačno 76 godina.

Tog dana su Partizan i Zvezda odigrali prvi međusobni duel, a susret je odigran na stadionu Centralnog doma Jugoslovenske narodne Armije i to na neverovatnih minus 19 stepeni Celzijusa, prenela je Arena sport.

Kažu da je tog dana čak padao i sneg, na tribinama je bilo oko 4.000 navijača, a Crvena zvezda je slavila 4:3 golovima Jezerkića, koji je postigao het-trik, i Đajića, dok je jedan gol za Partizan dao Bobek, a dva su bila autogola igrača Zvezde Kašanina i Đajića.

Partizan, koji je sa klupe predvodio legendarni Ilješ Špic je na tom susretu nastupao u sastavu Glazer, Brozović, Popesku, Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihajlović, Palfi, Bobek, Rupnik i Šereš, a u dresu Zvezde su pod vođstvom Svetislava Glišovića bili Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Spajić, Kašanin, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Aranđelović i Šećerov.

Za ovih sedam i po decenija odigrano je ukupno 168 večitih derbija, Partizan je slavio na 47, 55 puta je bilo nerešeno, a Crvena zvezda je bila bolja u 66 navrata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Večiti derbi: Tuča navijača (VIDEO)
policija, 19. 9. 2021.

Ipak ne može mirno

19.09.2021. 16:20

Večiti derbi: Tuča navijača (VIDEO)

Uoči 165. večitog derbija između fudbalera Partizana i Crvene zvezde došlo je do tuče navijača u Južnom bulevaru, javlja reporter Tanjuga. Policija interveniše.
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve