Sport
20.10.2022. 08:53
Beta-AP

Zašto?

Verovali ili ne - američki klizači još čekaju medalje sa ZOI u Pekingu

Klizanje, klizaljke
Izvor: Shutterstock

Američka reprezentacija u umetničkom klizanju i dalje čeka medalje koje je osvojila u februaru na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Osam meseci nakon što je takmičenje završila na drugom mestu iza Rusije, američka reprezentacija još nije dobila medalje, a čak ne zna ni da li će dobiti srebrne ili zlatne.

Ruska antidoping agencija (Rusada) je nedavno završila istragu protiv Kamile Valijeve, 16-godišnje klizačice čiji su pozitivni rezultati na doping testu objavljeni tokom prve nedelje takmičenja u Pekingu. 

Rusada tada nije objavila rezultate svoje istrage, već je navela da će saslušanja biti obavljena u septembru ili početkom oktobra. Taj rok je prošao, a organizacija se nije oglasila.

"To je verovatno najteži deo, što ne znate kakva je situacija. Uvek dobijemo iste navode - ne znamo šta se događa. To baš nervira", rekao je klizač Nejtan Čen, koji je u Pekingu osvojio zlato u pojedinačnoj konkurenciji.

Olimpijski i Paraolimpijski komiteti SAD bili su ljuti jer nije održana ceremonija dodele medalja i nastavljaju da pritiskaju Međunarodni olimpijski komitet da se donese neko rešenje.

Ako se utvrdi da je Valijeva prekršila doping pravila, verovatno će ići pred Sud za sportsku arbitražu (CAS), a ako pobedi pred tim sudom, onda bi se verovatno Svetska antidoping agencija ili Medjunarodna klizačka unija žalile.

CAS je tokom Igara odlučio da Vlijeva, čiji je pozitivan test obavljen prošlog decembra, došao posle upotrebe lekova za poboljšanje rada srca, može da nastavi da se takmiči u Pekingu. Ona je bila favorit, ali je pala nekoliko puta tokom slobodnog programa i nije osvojila medalju. Pre toga osvojila je zlato u ekipnoj konkurenciji.

Zbog njenih godina ona se, prema antidoping pravilima, smatra "zaštićenom osobom" i mogla bi da izbegne oštriju kaznu. Medjutim, ako se utvrdi da je bila dopingovana i ta odluka ostane na snazi i posle žalbi, ceo ruski tim mogao bi da ostane bez zlatne medalje, pošto je ona imala najviše ocene tokom kratkog i slobodnog programa.

Američki tim bi tada dobio zlato, Japan srebro, a četvrtoplasirana Kanada bronzanu medalju.

"Drago mi je što imam zaista sjajan tim sa kojim mogu kroz ovo da prodjem. Čuvamo ledja jedni drugima", rekao je Nejtan Čen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svečano zatvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu
Zimske olimpijske igre

Kraj!

20.02.2022. 19:45

Svečano zatvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu

Zimske olimpijske igre u Pekingu svečano su zatvorene spektakularnom ceremonijom na čuvenom stadionu "Ptičije gnezdo" u Pekingu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve