Sport
27.03.2024. 21:10
dpa/r.e.

Nemačka

Zašto su FUDBALERE OBUKLI U ROZE dresove

1
Izvor: dpa / Daniel Karmann

Nemačka fudbalska reprezentacija prati trendove, pa će ove godine igrači na gostujućim utakmicama nositi roze dresove.

Muškarci koji nose pink izgledaju otvoreno, "korak bliže otvorenom društvu" i pokazuju "komunikativan i prijateljski stav", kaže za dpa stručnjak za boje Aksel Biter.

Izbor roze, ali i ljubičaste za utakmice u gostima izazvao je kontroverze. Činjenica da neki ljudi misle da je izbor neprikladan može imati veze sa onim na šta ih ta boja podseća, navodi Biter.

"Sviđa mi se, mislim da je to hrabra odluka", komentarisao je selektor Julian Nagelsman.

Postoje istraživanja o golmanima, ako imaju upadljive boje dresa, gol izgleda manji. Možda će protivnicima tako izgledati i ostatak terena ako budemo imali dres veselih boja, rekao je Nagelsman.

Ružičasta je zapravo veoma snažno povezana sa delikatnošću, ranjivošću i osetljivošću i stoga više "sa lepšim polom", prema rečima Bitera.

U sportu je roze bila "dugo vremena zabranjena" jer se verovalo da boja treba da se povezuje sa osobinama koje društvo pripisuje muškarcima, a to su snaga, agresivnost i takmičarski duh. 

"Boje imaju ogroman značaj za ljude", objasnio je Biter.

Uticaji boja se mogu objasniti i načinom na koji se one vide u prirodi. Na primer, plavetnilo neba uvek izgleda hladno, široko i otvoreno.

Crvena, s druge strane, doživljava se kao topla, živahna i ponekad agresivna ili seksi.

Uz to, boje imaju svoje značenje i u kulturi, pa se tako pošta povezuje sa žutom, Ferari sa crvenom, a ružičasta je, naravno, i boja barbika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve