Srbija
25.07.2018. 13:48
R.E./Novosti

ĆIRILICA, SRPSKO PISMO: Vladi stigao predlog o izmenama Zakona o službenoj i javnoj upotrebi jezika i pisma

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarstvo kulture i informisanja prosledilo je Vladi Srbije zvaničan predlog o izmenama i dopunama "Zakona o službenoj i javnoj upotrebi jezika i pisma".

Potvrdu da je Predlog zvanično poslat, izneo je i ministar Vladan Vukosavljević, tokom potpisivanja protokola o saradnji između Ministarstva kulture i Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Vukosavljević je izjavio da će taj dopunjeni zakon uskoro biti usvojen, ali da je spreman i očekuje polemiku koja će nesumnjivo da usledi u javnosti zahvaljujući izmenama zakona.

Novi predlog zakona se postavlja kao svojevrsni štit čirilice, ali i kao promocija njene upotrebe u natpisima reklama, nazivima komapanija i medijima.

"U svim zemljama službena i javna upotreba jezika su sinonimi, samo kod nas je napravljena hibridna podela da je službena upotreba jedno, a javna drugo. Naš cilj je da zaštitimo ćirilicu, koja i jeste i nije ugrožena. Nije utoliko što je svi uče od prvog razreda, a jeste jer se u javnoj upotrebi latinica gura u prvi plan", istakao je Vukosavljević, dodavši da su optužbe kako je pokušaj očuvanja ćirilice masikrani napad na latinicu, obična detinjarija i besmislica.

Čitajte i:

ĆIRILICOM DO POPUSTA ZA FIRME: Nova promocija srpskog pisma

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve