KAKO JE STAROSLAVENSKI BOG PERUN ZAVADIO VRNJAČKU BANJU: Eparhija žička PROTIV, investitor ZA, opština čeka sednicu i raspravu

KAKO JE STAROSLAVENSKI BOG PERUN ZAVADIO VRNJAČKU BANJU: Eparhija žička PROTIV, investitor ZA, opština čeka sednicu i raspravu

Foto: Printscreen Youtube


Javnost i zvanične državne i verske institucije u Vrnjačkoj Banji podeljene su u vezi s predlogom da se na novom kružnom toku u blizini banjskog parka postavi statua staroslovenskog boga Peruna. Toj ideji oštro se suprotstavila Eparhija žička, koja je u svom zvaničnom saopštenju istakla da je neprimereno da se u Vrnjačkoj Banji, svega nekoliko stotina metara od novog pravoslavnog hrama, postavi spomen-obeležje paganskom božanstvu.

Ideja da se postavi statua boga Peruna potekla je od investitora koji gradi novi hotel u Vrnjačkoj Banji. U toku javne rasprave reagovali su lokalni sveštenici, koji smatraju da pravoslavne hrišćane i većinsko stanovništvo u Vrnjačkoj Banji vređa i sama pomisao na to da se slavi i veliča jedan paganski bog. Eparhija žička je mišljenja da je mnogo primerenije postaviti spomenik koji je u duhu pravoslavlja.

“Zašto mi danas ne bismo posetiocima Vrnjačke Banje nudili nešto iz svoje istorije, iz svog identiteta što bi oni mogli da ponesu. I, na kraju, tako je u svim evropskim velikim gradovima gde čovek koji dođe, nešto novo ponese i ne negira tuđi identitet, već ga poštuje. Mislim da bi i u ovom slučaju trebalo tako razmišljati”, smatra protonamesnik Eparhije žičke Aleksandar Jevtić.

U predlogu koji je dostavljen opštini navedeno je i to da bi investitor snosio i sve troškove oko uređenja kružnog toka i postavljanja statue.

Spomenik staroslovenskom bogu Perunu, prema predlogu i zamisli donatora, bio bi postavljen nasred raskrsnice gde se nekoliko vrnjačkih ulica ukršta sa alejom Gavrila Principa i gde će biti građen kružni tok.

Lokalna samouprava neće doneti odluku bez zakonske procedure i rasprave u lokalnom parlamentu.

“Ja sam dobio informaciju da je na javnoj raspravi Srpska pravoslavna crkva, odnosno njeni predstavnici, uložila su jednu vrstu amandmana da su protivni da se statua boga Peruna postavi na kružnom toku. Naravno, s druge strane postoje oprečna mišljenja, ali ne bismo mi od toga pravili debatu. Mi ćemo uraditi ono što je ispravno i što je prihvatljivo i što će biti na dobrobit građana Vrnjačke Banje”, kaže predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Rok za početak izgradnje novog kružnog toka u Vrnjačkoj Banji pomeren je za kraj turističke sezone, tako da će odbornici u Skupštini opštine o tom predlogu morati da se izjasne i pre letnje pauze.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar