Srbija
17.07.2021. 11:33
Tanjug

Iran

Nezapamćena suša: Protesti zbog nestašica vode, ima poginulih

Nestašica vode
Izvor: Shutterstock

Jedan mladić je ubijen tokom druge noći protesta zbog nestašice vode na jugozapadu Irana, izjavio je jutros lokalni zvaničnik i za pucnjavu optužio naoružane demonstrante, javila je državna novinska agencija IRNA.

Iran se suočava sa najgorom sušom u poslednjih 50 godina, a protesti su izbili zbog nestašica vode u nekoliko gradova i mesta u naftom bogatoj provinciji Kuzestan.

U izveštaju Rojtersa se navodi da nestašica vode nije pogodila samo domaćinstva već je opustošila poljoprivredu i stočarstvo i dovela do nestanka električne energije.

"Tokom skupa, izgrednici su pucali u vazduh da bi isprovocirali ljude, ali na nesreću jedan metak pogodio je jednog mladića i ubio ga", rekao je Omid Sabripur, šef gubernije u gradu Šadegan.

Nestašica vode
Izvor: Shutterstock

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama čuju se pucnji, vide se demonstranti koji pale automobilske gume kako bi blokirali puteve i snage bezbednosti koje pokušavaju da rasteraju ogorčene građane.

Tokom protesta ljudi su oštro prozivali vrhovnog verskog vođu Irana ajatolu Alijem Hamneijem i skandirali "Smrt diktatoru" i "Smrt Hamneiju".

Poslednjih nedelja hiljade radnika u ključnom iranskom energetskom sektoru takođe su održali proteste tražeći bolje plate i radne uslove na gasnim poljima i nekim rafinerijama u velikim gradovima juga Irana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve