Srbija
29.06.2018. 10:52
R.E./Politika

OKONČANO SUĐENJE: 11. jula izricanje presude za pobunu JSO, Legija ne želi da prisustvuje

jso-pobuna.png

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 11. jul izricanje presude pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije zbog optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu, pošto je juče okončano suđenje.

Prvooptuženi nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija ponovio je da ne želi da prisustvuje izricanju presude, odnosno da ne bude doveden iz zatvora u Požarevcu gde služi kaznu od 40 godina zatvora, pored ostalog i zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

Optuženi Zvezdan Jovanović, bivši komandant JSO, koji takođe služi kaznu od 40 godina zatvora, na koju je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Đinđića, rekao je da želi da prisustvuje izricanju presude. Ostali optuženi se brane sa slobode.

U završnim rečima tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo je da svi optuženi budu osuđeni na zatvorske kazne, dok je odbrana predlagala oslobađajuću presudu, zaključivši da nije bilo pobune, već da je reč o protestu.

Za Ulemeka tužilaštvo je predložilo sudu kaznu od 12 godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune, a za Jovanovića deset godina zatvora.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine Jedinica za specijalne operacije otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom. Operativni deo jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put.

NE PROPUSTITE:

POBUNA I POBUDE

ZVEZDAN JOVANOVIĆ: Tužilaštvo u slučaju pobuna JSO nije vodjeno zakonom, već političkim interesima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
16.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve