Srbija
18.07.2018. 10:23
R.E/novosti.rs

PREMIJERKA SRBIJE SE ZAUZELA ZA TRUDNICE I PORODILJE: Rešenje za majke iz ugašenog "Hendija"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Problem stotinak trudnica i porodilja čija su dokumenta zarobljena u propaloj firmi "Hendi tel" biće rešen angažovanjem premijerke Ane Brnabić. Naime, posle pisanja lista "Večernje novosti" predsednica Vlade je kontaktirala sa radnicama ove firme i predstavnice zaposlenih u utorak je primio Zoran Đorđević, ministar za rad i predstavnici njegovog kabineta.

Kako od 31. maja "obijaju pragove" tražeći rešenje za svoj problem, izigrane radnice su pre dva dana protestovale ispred Vlade Srbije, kada su i predale pismo namenjeno premijerki.

Milka Šašić, jedna od porodilja, kaže, za "Novosti", da ju je po objavljivanju teksta u jučerašnjem broju tog lista pozvala lično premijerka Ana Brnabić.

- Obećala je da će učiniti sve da se problem reši, jer ovakve stvari ne smeju da se dešavaju, pogotovu jer Vlada Srbije vodi politiku podizanja nataliteta - kaže Milka Šašić.

- Ni sama ne znam koliko puta sam zvala na fiksne brojeve telefona u Ministarstvu za rad u poslednjih desetak dana, ali tek posle njenog poziva javili su se i u roku od sat vremena zakazali sastanak.

Kako su "Novosti" već pisale, "Hendi tel" je zatvoren 31. maja, a od 15. juna u prostorijama firme nema nikoga. Oko 900 radnika ostalo je bez posla, a radne knjižice oko 100 trudnica i porodilja ostale su kod starog gazde. One su pokušale da reše problem i obraćale su se raznim institucijama, međutim, na njihove molbe za pomoć nije reagovalo čak ni Ministarstvo rada.

- U Ministarstvu su obećali da će u narednih 10 dana inspekcija rada i poreska uprava pokušati da "pritisnu" vlasnika firme da počne da rešava naš problem, jer se firma vodi kao aktivno privredno društvo i sav novac za trudnice i porodilje je država uplatila firmi - kaže naša sagovornica.

- Država će nastaviti da uplaćuje, a firma će prosleđivati novac radnicama.

Problem je, kako kaže Šašićeva, što postoji nekoliko žena koje su na trudničkom bolovanju od maja, a nigde se ne vode kao trudnice i ne zna se ni gde su njihovi papiri.

- Drugo rešenje je da će, ako dođe do stečaja, država nas preuzeti, a svaka će ponaosob da piše zahtev o svojim potraživanjima i tako ćemo iz državne kase dobijati prosečnu zaradu, a ne svoju platu - zaključuje ova bivša radnica "Hendija".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve