SVEČANO, POSLE 15 GODINA: Završena rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu, otvaranje na Vidovdan

SVEČANO, POSLE 15 GODINA: Završena rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu, otvaranje na Vidovdan

Foto: YouTube screenshot


Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da su završeni građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja i najavio da će taj muzej biti otvoren 28. juna, na Vidovdan.

“Posle duge pauze od 15 godina, obaveštavamo sa ponosom građane Srbije da su građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja okončani”, rekao je Vukosavljević novinarima u zgradi Muzeja.

On je rekao da se sada “intezivno radi na nabavci mobilijara” za stalnu postavku.

“Ovaj muzej će značajno obogatiti turističku ponudu Beograda, imaćemo priliku da turistima pokažemo umetničko i arheološko blago Srbije”, rekao je Vukosavljević.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je “ovo pretposlednja faza, a da sledi veliko finale”.

Ona je dodala da je rekonstrukcija rađena po projektu “Mašino projekta”, po idejnom rešenju arhitekte Zorana Jovanovića, dok je radove na restauraciji, sanaciji i adaptaciji zgrade obavila je grupa izvođača na čijem je čelu preduzeće “Koto”.

“Kraj će biti kada budemo u prilici da 28. juna predstavimo našu stalnu postavku koja poslednjih 15 godina nije mogla da bude viđena”, rekla je Brešković.

U atrijumu Muzeja će biti arheološki deo, na prvom spratu nacionalna kultura i umetnost, kao i umetnost 18. i 19. veka, a na drugom spratu umetnost 20. veka i strana kolekcija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar