Srbija
02.04.2018. 14:02
R.E./Beta

SVEČANO, POSLE 15 GODINA: Završena rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu, otvaranje na Vidovdan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da su završeni građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja i najavio da će taj muzej biti otvoren 28. juna, na Vidovdan.

"Posle duge pauze od 15 godina, obaveštavamo sa ponosom građane Srbije da su građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja okončani", rekao je Vukosavljević novinarima u zgradi Muzeja.

On je rekao da se sada "intezivno radi na nabavci mobilijara" za stalnu postavku.

"Ovaj muzej će značajno obogatiti turističku ponudu Beograda, imaćemo priliku da turistima pokažemo umetničko i arheološko blago Srbije", rekao je Vukosavljević.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je "ovo pretposlednja faza, a da sledi veliko finale".

Ona je dodala da je rekonstrukcija rađena po projektu "Mašino projekta", po idejnom rešenju arhitekte Zorana Jovanovića, dok je radove na restauraciji, sanaciji i adaptaciji zgrade obavila je grupa izvođača na čijem je čelu preduzeće "Koto".

"Kraj će biti kada budemo u prilici da 28. juna predstavimo našu stalnu postavku koja poslednjih 15 godina nije mogla da bude viđena", rekla je Brešković.

U atrijumu Muzeja će biti arheološki deo, na prvom spratu nacionalna kultura i umetnost, kao i umetnost 18. i 19. veka, a na drugom spratu umetnost 20. veka i strana kolekcija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
23.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve