Svet
23.08.2022. 15:05
Beta-AP

FBI istraga

Afera "Dokumenti na imanju Mar-a-Lago": Tramp traži specijalnog posrednika

1
Izvor: Beta / AP / Jon Elswick

Advokati bivšeg predsednika Donalda Trampa zatražili su od saveznog sudije da spreči FBI da nastavi da pregleda dokumente vraćene sa njegovog imanja na Floridi dok se ne imenuje neutralni specijalni upravnik koji će pregledati evidenciju.

Trampov zahtev uvršten je u sudski zapis o FBI istrazi, u kojoj su otkriveni poverljivi dokumeni u Mar-a-Lagu.

U zapisu se akcija 8. avgusta, u kojoj je FBI rekao da je pronašao 11 skupova poverljivih dokumenata, navodi kao "šokantno agresivan potez" i dodaje da su Tramp i njegovi predstavnici mesecima saradjivali dok su federalni agenti istraživali predsedničku evidenciju i poverljiva dokumenta u Mar-a-Lagu.

"Sprovođenje zakona je štit koji štiti Ameriku. Ne može se koristiti kao oružje u političke svrhe. Tražimo sudsku pomoć nakon neviđene i nepotrebne racije u Mar-a-Lagu", napisali su advokati.

1
Izvor: Beta / The Palm Beach Post / Greg Lovett

U zapisu se izričito traži imenovanje posebnog upravnika koji nije povezan sa slučajem, a koji bi imao zadatak da pregleda dokumenta vraćena iz Mar-a-Laga.

Savezni sudija je priznao da bi redigovanje izjave FBI pod zakletvom u kojoj se navodi osnova za pretragu moglo biti toliko opsežno da bi dokument učinilo "besmislenim" za objavljivanje javnosti.

Sudija je ipak rekao da i dalje veruje u to a ne bi trebalo da dokument ostane tajan u celini zbog "intenzivnog" javnog interesa za istragu.

U pisanom nalogu američkog sudije za prekršaje Brusa Rajnharta uglavnom se ponavlja ono što je rekao na sudu prošle nedelje, kada je naložio Ministarstvu pravde da predloži redigovanje izjave pre objavljivanja.

1
Izvor: Beta / AP / Steve Helber

Zvaničnici Ministarstva pravde nastoje da cela izjava ostane tajna, navodeći da otkrivanje bilo kog njenog dela rizikuje da ugrozi tekuću krivičnu istragu.

Oni su savetovali sudiju da bi potrebne izmene dokumenta bile toliko brojne da bi dokumentu oduzele bilo kakve suštinske informacije i učinile ga

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Strogo poverljiva dokumenta: Šta je sve FBI oduzeo Trampu?
Donald Tramp 19.8.2022.

Predsednik ili zatvorenik

20.08.2022. 08:10

Strogo poverljiva dokumenta: Šta je sve FBI oduzeo Trampu?

Vođa tima od oko četrdesetak agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) nalog za pretres obezbeđenju je pokazao u ponedeljak 8. avgusta oko devet sati ujutru.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve