Svet
14.10.2021. 10:28
Tanjug

Kampanja

"Ako pobedim...": Nova obećanja Marin Le Pen

Marin le Pen
Izvor: EPA / CAROLINE BLUMBERG

Francuska kandidatkinja za predsednika, pripadnica krajnje desnice Marin Le Pen, obećala je da će ako bude izabrana za predsednicu sledeće godine, ukinuti sve subvencije za obnovljivu energiju i srušiti vetroturbine u Francuskoj.

"Vetar i solarna energija nisu obnovljivi, oni su naizmenični. Ako budem izabrana, staviću tačku na svu izgradnju novih vetroparkova i pokrenuću veliki projekat za njihovu demontažu", navela je Le Pen za RTL radio.

Dodala je da će ukinuti subvencije za vetar i solarnu energiju, koje, prema njenim rečima, iznose šest ili sedam milijardi evra godišnje, što vrši veliki teret na račune za struju potrošača.

Le Pen je obećala da će pružiti snažnu podršku nuklearnoj industriji Francuske, dopuštajući izgradnju nekoliko novih nuklearnih reaktora, finansirajući veliku modernizaciju postojeće flote Francuske i pružajući podršku izgradnji malih modularnih reaktora kako je predložio predsednik Emanuel Makron.

U "strategiji za francusku ekonomiju 2030" predstavljenu ove nedelje, Makron je predložio milijarde evra podrške za električna vozila, nuklearnu industriju i zeleni vodonik - proizveden nuklearnom energijom - ali je malo pominjao obnovljivu energiju.

Francuska proizvodi oko 75 odsto svoje energije u nuklearnim elektranama, što znači da njena proizvodnja električne energije ima među najnižim emisijama ugljen-dioksida po glavi stanovnika u nekoj od razvijenih ekonomija.

Međutim, daleko zaostaje za Nemačkom i drugim evropskim državama po ulaganju u vetar i solarnu energiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve