Svet
07.12.2023. 21:35

Klimatski protest

Blatom i čoko-mlekom na Baziliku svetog Marka

1
Izvor: BETA/Last Generation / Last Generation

Aktivisti Poslednje generacije polili su fasadu Bazilike svetog Marka u Veneciji blatom i čokoladnim mlekom, u okviru klimatskog protesta, što je gradonačelnik tog italijanskog grada Luiđi Brunjaro osudio kao "sraman i ozbiljan" čin vandalizma.

Policija je ubrzo privela šestoricu aktivista, a informacije o trajnim oštećenjima ove crkve nema, prenosi AP.

Aktivisti pokreta saopštili su da su na fasadu i stubove venecijanskog simbola polili tečnu mešavinu blata i "neskvika", sa zahtevom za "fondom za reparaciju" u visini od 20 milijardi evra za kompenzaciju štete Italijanima izazvane klimom, među kojima su istakli porast nivoa mora u Veneciji, kao i klizišta koja su nedavno izazvala pustoš u nekim italijanskim zajednicama.

Gradonačelnik italijanskog grada kanala i mostova Luiđi Brunjaro osudio je protest kao "sraman i ozbiljan" čin vandalizma. Priznajući pravo aktivista na proteste, Brunjaro je rekao da oni moraju poštovati zakon i italijansko kulturno i versko nasleđe. Aktivisti su se pozvali na nedavni poziv pape Franje da se zaštiti životna sredina. Aktivisti Poslednje generacije su u prethodnim protestima blokirali saobraćaj na autoputu u raznim delovima Italije i lepili ruk za zaštitno staklo Botičelijeve slike u galeriji Ufici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o tome kako Srbija doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena
1

COP28 u Dubaiju

01.12.2023. 15:56

Vučić o tome kako Srbija doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Srbija će nastaviti da doprinosi globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali se postavlja pitanje kako će svet izaći na kraj sa tim problemom ako nije u stanju da reši geopolitičke probleme s kojima je suočen, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić na međunarodnoj konferenciji o klimi COP28 u Dubaiju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve