Svet
02.06.2023. 21:45
Beta-AP

Sarkastični zahtevi

Navaljnog ne mogu da slome: Objavio prepisku sa upravom zatvora

1
Izvor: EPA / Yuri Kochetkov

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio je odlomke svoje prepiske sa upravom zatvora, u kojoj je naveo svoje sarkastične zahteve, koji su, naravno, odbijeni.

Navaljni je tražio da mu daju flašu najlošije votke, kućne proizvodnje, balalajku i - kengura.

Uprava zatvora odgovorila je negativno.

Odgovori zatvorskih zvaničnika, koje je tim Navaljnog objavio na njegovom nalogu na društvenim mrežama, usledili su pošto je od prošlog leta proveo skoro 180 dana u samici u Kaznenoj koloniji broj 6 u Vladimirskoj oblasti istočno od Moskve.

Navaljni (46) izdržava devetogodišnju kaznu pošto je osuđen za prevaru i nepoštovanje suda. Te optužbe su, kako kaže, izmišljene povodom njegovih napora da razotkrije korupciju i organizovanja protesta protiv Kremlja.

Uhapšen je u januaru 2021. po povratku u Moskvu pošto se u Nemačkoj oporavio od trovanja nervnim otrovom za šta je okrivio Kremlj.

"Kada sedite u kaznenoj izolaciji, možete se zabaviti prepiskom sa administracijom", napisao je Navaljni.

Među njegovim odbijenim zahtevima su da se zatvoreniku u obližnjoj ćeliji da megafon "da viče još jače", i da se drugi zatvorenik koji je "golim rukama ubio čoveka" nagradi najvišim činom u karateu.

Takođe je odbijen zbog zahteva za flašom votke kućne izrade, duvana za motanje cigareta i balalajke.

Međutim, Navaljni je posebno "izrazio ogorčenje" zbog odbijanja upravnika zatvora da mu dozvoli da drži kengura u svojoj ćeliji. Navaljni je rekao da zatvorenici mogu da imaju kućnog ljubimca ako im to dozvoli uprava zatvora.

"Nastaviću da se borim za svoje neotuđivo pravo da posedujem kengura", sarkastično je napisao Navaljni u svom postu na društvenim mrežama.

Navaljni će u nedelju obeležiti 47. rođendan, a njegov tim je pozvao na proteste u Rusiji, ali i van zemlje, kako bi ga podržao.

Moskovski sud odredio je za 6. jun ročište za novo suđenje Navaljnom po optužbi za ekstremizam, koje bi moglo da ga zadrži u zatvoru 30 godina.

Takođe je rekao da mu je istražitelj rekao da će se suočiti i sa odvojenim vojnim suđenjem po optužbama za terorizam koje potencijalno nose doživotnu kaznu zatvora.

Nove optužbe dolaze u trenutku kada ruske vlasti sprovode pojačani obračun protiv disidenta usred borbi u Ukrajini, koje je Navaljni oštro kritikovao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve