Svet
22.03.2022. 14:18
R.E.

Finansijske malverzacije

Sud u Moskvi osudio Navaljnog

Navaljni
Izvor: EPA / YURI KOCHETKOV

Sud u Moskvi proglasio je vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog krivim za "finansijske malverzacije u velikim razmerama".

"Navaljni je vršio malverzacije, odnosno krađu tudje imovine putem obmane i zloupotrebe poverenja", navodi se u osuđujućoj presudi sudije Margarite Kotove.
 

 

Navaljni, najpoznatiji protivnik Kremlja, osuđen je na devet godina, a kaznu će odslužiti u zatvoru maksimalne sigurnosti udaljenom od Moskve. On će takođe morati i da plati kaznu od 1,2 miliona rubalja (oko 9.000 evra).

Sud je zasedao u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, gde je Navaljni zatvoren zbog malverzacija sa kompanijom Iv Roše.

Krivični posupak protiv Navaljnog je pokrenut krajem 2020. godine, a Istražni Komitet je tada saopštio da je Navaljni potrošio na lične potrebe 356 od 588 miliona rubalja prebačenih na različite fondove, uljučujući i glavni – Fond za borbu potiv korupcije.

Ubrzo nakon izricanja presude na njegovom Twitteru osvanula je poruka:

"Devet godina. Pa, kako je lik iz moje omiljene serije ‘Žica’ znao reći: ‘Služite samo dva dana. To je dan kada uđete i dan kada izađete.’ Čak sam imao i majicu s tim sloganom, ali su je zaplenili u zatvoru. Smatrali su da je poruka ekstremistička.”
 

 

Navaljni
Izvor: EPA / YURI KOCHETKOV
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
31°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve