AMERIČKI KONGRES DONEO ODLUKU: Zločin nad Jermenima je genocid

AMERIČKI KONGRES DONEO ODLUKU: Zločin nad Jermenima je genocid

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom zvanično priznaje da je masovno ubistvo Jermena pre jednog veka bilo genocid.

Masovno ubistzvo počinjeno je u Otomanskom carstvu. Turska je, naravno, tu rezoluciju osudila.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezoluciju u kojoj se ističe da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u današnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid, prenosi Rojters.

Rezoluciju je predložio demokratski poslanik i predsednik jermenskog kokusa, Adam Šif, koji je njeno usvajanje tražio 19 godina.

AP Photo/Felipe Dana

AP Photo/Felipe Dana

“Kada vidimo slike preplašenih kurdskih porodica na severu Sirije, koje pakuju svoje stvari u kola i beže iz svojih domova daleko od turskih bombi i pljačkaških milicija, kako možemo da kažemo da su zločini od pre jednog veka prošlost”, rekao je Šif.

Turska je odmah osudila rezoluciju o genocidu nad Jermenima, kao i rezoluciju o uvodjenju sankcija Ankari koju je Predstavnički dom usvojio na istoj sednici.

Povezane vesti – Kurdkinje – ratnice kojih se teroristi najviše plaše

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jernemskom lobiju i anti-turskim grupama.

Presidential Press Service

Presidential Press Service

Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da počinjen genocid.

Ankara gleda na strano mešanje u ovo pitanje kao na pretnju za suverenitet Turske.

Rezolucija je usvojena posle 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i to u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime ce se dodatno zategnuti odnosi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar