Svet
07.02.2024. 20:48
Beta

"To je naš posao"

Ko je to intervjuisao Putina i izazvao burne reakcije Zapada

1
Izvor: Shutterstock

Kontroverzni američki novinar Taker Karlson intervjuisao je ruskog predsednika Vladimira Putina, potvrđeno je iz Kremlja, što je izazvalo burne reakcije na Zapadu.

Prema pisanju briselskog portala Politiko, Karlson, koji je do sad više puta javno dovodio u pitanje zapadnu pomoć Ukrajini, je u utorak uveče najavio njegove planove da intervjuiše ruskog predsednika u video snimku koji je do danas ujutro prikupio više od 60 miliona pregleda. 

U video poruci Karlson je naveo da je intervjuisao Vladimira Putina "jer je to naš posao".

"Mi smo novinari i naša dužnost je da informišemo ljude", rekao je, dodavši da će interjvjuu biti objavljen "nemontiran" na njegovom sajtu. 

On je dodao da "se nijedan zapadni novinar nije potrudio da intervjuiše predsednika druge zemlje uključene u ovaj sukob Vladimira Putina, većina Amerikanaca nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili šta su mu ciljevi". 

Ruski državni mediji su opširno propratili Karlsonovu posetu.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je potvrdio da je do intervjua već došlo, ali nije rekao ništa o tome kada bi trebalo da bude objavljen. 

Međutim, Karsonova najava je izazvala veliki broj negativnih reakcija kod kuće, američka novinarka i istoričarka En Apelbaum je napisala na društvenoj mreži Iks da je "Karlsonov intervju drugačiji jer on nije novinar, on je propagandista".

Iako je tačno da će Karlson biti prvi američki novinar koji će intervjuisati Putina od početka ruske invazije na Ukrajinu mnogi zapadni novinari su podsetili da to nije zato što oni nisu hteli.

Sam Peskov je već potvrdio da su oni dobili mnoštvo zahteva zapadnih medija da intervjuišu ruskog predsednika, ali da su svi do jednog odbijeni zato što su prema njiegovim rečima oni "jednostrani" i ostrašćeni prema ruskoj strani.

Karlson je dobio dozvolu jer je njegova pozicija drugačija, rekao je Peskov. "Nije proruski, nije proukrajinski, već proamerički. To je u oštroj suprotnosti sa stavom većine tradicionalnih anglosaksonskih medija".

Zapadni novinari nisu jedini koji izražavaju ogorčenje na Karlsonovu nameru. Ruski izveštači su takođe kritikovali konzervativnog novinara.

Medijski radnici su podsetili na Putinovu represiju ruskog i stranog novinarstva, koja se samo pojačala od početka invazije na Ukrajinu februara 2022. godine.

Najmanje 1.000 ruskih novinara pobeglo je iz zemlje zbog oštrih zakona o cenzuri koji kriminalizuju kritičko izveštavanje o ratu u Ukrajini.

Asošijeted pres navodi da su zapadni novinari pozvani na Putinovu godišnju konferenciju za novinare, što je bio prvi put od početka rata, ali je samo dvojici bilo dozvoljeno da postave pitanja.  

Vladimir Solovjev, jedan od najpoznatijih ruskih televizijskih voditelja, rekao je da će intervju "probiti blokadu i narativ koji postoji" u zapadnim medijima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve