Svet
06.08.2021. 14:31
Tanjug

Koriste superkompjutere

Američki obaveštajci rade na otkrivanju porekla korone

kompjuter, tehnologija
Izvor: Shutterstock

Američke obaveštajne agencije poseduju veliku količinu genetskih podataka koji bi mogli biti ključni za otkrivanje porekla korona virusa - čim ih uspeju dešifrovati, ekskluzivno saznaje CNN.

Ovaj "džinovski" katalog informacija sadrži genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa koji su proučavani u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, a koja bi, prema tvrdnjama nekih zvaničnika, mogla biti izvor epidemije kovida-19, navelo je za CNN više obaveštenih izvora.

Još uvek je, međutim, nejasno kako su i kada američke obaveštajne agencije dobile pristup informacijama, ali CNN navodi da su računari uključeni u kreiranje i obradu ove vrste genetskih podataka obično povezani sa spoljnim serverima baziranim na cloud tehnologiji, što ostavlja otvorenu mogućnost da su podaci hakovani, navode neimenovani izvori.

Ipak, "prevođenje" ogromne količine sirovih podataka u upotrebljive informacije povlači za sobom niz izazova, uključujući korišćenje dovoljno računarske snage da se sve to obradi.

U tu svrhu, obaveštajne agencije se oslanjaju na superkompjutere u nacionalnim laboratorijama Ministarstva energetike.

Međutim, postoji problem i sa radnom snagom. Obaveštajnim agencijama nisu potrebni samo vladini naučnici dovoljno vešti da tumače složene genetske podatke o sekvenciranju i koji imaju odgovarajuće bezbednosne dozvole, već moraju da govore i mandarinski, pošto su informacije napisane na kineskom jeziku sa specijalizovanim rečnikom.

Obaveštajci koji vrše 90-dnevnu analizu nadaju se da će ove informacije pomoći da se dobije odgovor na pitanje kako je virus sa životinja prešao na ljude.

Otkrivanje te misterije ključno je za konačno utvrđivanje činjenice da li je kovid-19 "procureo" iz laboratorije ili je sa životinja prešao na ljude prirodnim putem, navelo je za CNN više izvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pronađeni virusi stari 15.000 godina

Tibet

24.07.2021. 19:05

Pronađeni virusi stari 15.000 godina

Naučnici su otkrili u uzorcima leda sa glečera na tibetanskoj visoravni do sada nepoznate viruse koji potiču od pre 15.000 godina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve