Svet
11.09.2021. 11:25
Tanjug

11. 9. 2001.

Amerika 20 godina posle terorističkog napada

Amerika, 11. 9. 2021.
Izvor: EPA / WILL OLIVER

Amerika obeležava 20 godina od terorističkog napada pripadnika Al Kaide na kule "bliznakinje" u Njujorku, kao i na zgradu Pentagona, u kojem je poginulo gotovo 3.000 ljudi, dok je više od 25.000 civila povređeno.

Do tada se napad velikih razmera na američko tlo smatrao nemogućim i nezamislivim - ali 11. septembar je šokirao SAD i ceo svet, a taj šok mnogi porede sa onim koji je Amerika doživlela tokom desanta na Perl Harburg. 

Teroristički napad je promenio mnogo toga, a pre svega je započeo globalni rat protiv terorizma.

"Naš rat protiv terorizma počinje sa Al Kaidom, ali se tamo ne završava. Neće se završiti dok svaka teroristička grupa na svetu ne bude pronađena, zaustavljena i pobeđena", rekao je tada američkipredsednik Džordž rekao je Buš.

Nakon napada SAD su zvanično pokrenule rat protiv terorizma i pritisak na Avganistan radi svrgavanja talibana koji su odbili zahtev te zemlje da proteraju vođu Al Kaide Osamu bin Ladena.

Bin Laden je odgovornost za napad 11. septembra preuzeo 2004. godine, a kao motiv napada naveo je podršku Izraelu i prisustvo američke vojske u Iraku i Saudijskoj Arabiji.

Sedam godina kasnije Bin Laden je ubijen u Pakistanu u akciji koju su sprovele američke snage.

Ovaj najveći teroristički napad svih vremena bacio je veliku senku na američki život iz kojeg nacija tek treba u potpunosti da izađe, a promene su se, između ostalog, dogodile u avio-sobraćaju. Ulazak 19 terorista u avione na komercijalnim linijama pokazalo je da avio-kompanijama bezbednost nije bio prioritet.

Formirana je Uprava za bezbednost transporta, potpuno nove savezne agencije koju je Kongres ovlastio u novembru 2001, a američkim putnicima predstvaljeni su novi bezbednosni protokoli - karte i lična karta postali su obavezni kako bi prošli kroz skrining, cipele se izuvaju, kompjuteri i elektronika vade iz torbi.

Patriotski zakon usvojen je samo šest nedelja nakon tog 11. septembra, dok su se kongresmeni trudili da poprave obaveštajne propuste koji su poznatim teroristima omogućili da uđu u Sjedinjene Države i izvrše najsmrtonosniju zaveru u američkoj istoriji.

Kongres je dao FBI i NSA nove mogućnosti za skupljanje i deljenje podataka. Novi zakon u toj oblasti dao je pravo agentima da pretražuju pojedince i kuće bez prethodnog obaveštenja vlasnika, kao i da prisluškuju telefonske razgovore i bez razloga.

U godinama nakon 11. septembra, Amerika je možda postala bezbednija, ali ostaje podatak da su pojedinci inspirani ideologijom džihadista do septembra prošle godine ubili više od 100 ljudi u više terorističkih napada.

Al Kaida je napad izvela sa tri oteta aviona na različitim aerodromima. Avion na letu "Amerikan erlajnsa" uleteo je u severni toranj Svetskog trgovinskog centra na donjem Menhetnu, a dvadesetak minuta kasnije avion "Junajted erlajnsa" udario je u južnu kulu.

Obe "kule bliznakinje" sa po 110 spratova srušile su se za manje od dva sata, što je dovelo i do značajnog oštećenja okolnih zgrada.

Treći avion koji je poleteo sa aerodroma u Dalasu otet je iznad Ohaja pao je na zapadnu stranu Pentagona što je dovelo do urušavanja zgrade.

Četvrti avion leteo je u pravcu Vašingtona, ali se srušio u polje u Pensilvaniji, nakon što su putnici ušli u kabinu i borili se sa otmičarima za kontrolu.

Čišćenje prostora oko Svetskog trgovinskog centra trajalo je godinu dana, kao i popravka Pentagona, a šteta je procenjena na oko 10 milijardi dolara.

Izgradnja novog trgovinskog centra počela je 1. novembra 2006. godine, a nova kula je otvorena krajem 2014., a na tom mestu postavljeni su i brojni memorijali.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Život u senci terorizma
Država Jordan

Vera i ambicije

24.04.2021. 13:12

Život u senci terorizma

Zvanično, Hašemitska Kraljevina Jordan je arapska država na Bliskom istoku formirana 24. aprila 1950. godine spajanjem kraljevine Transjordanije i Palestine. Jordan se strateški nalazi na tromeđi Afrike, Azije i Evrope.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve