Svet
12.06.2022. 10:46
Beta

Kalifornija

Amerika beleži rekordno visoke temperature

Rekordno visoka temperatura u Americi
Izvor: Beta/AP / Rich Pedroncelli

U više gradova američkog jugozapada, Finiksu, Las Vegasu, Denveru, kao i u Dolini smrti u Kaliforniji zabeležene su rekordno visoke junske temperature.

U toplotnom talasu koji je zahvatio taj deo SAD, Nacionalna meteorološka služba u Finiksu, u državi Arizoni, prijavila je temperaturu od 46 stepeni, čime se izjednačio rekord za taj datum zabeležen 1918. godine.

Las Vegas je sa 43 stepena dostigao rekordnu temperaturu za taj dan zabeleženu 1956, a meteorološka služba je navela da bi visoke temperture u oba grada mogle još da rastu.

U Denveru, u američkoj državi Kolorado dostignuto je 100 stepeni Farenhajta (38 stepeni Celzijusa), čime je izjednačen rekord postavljen 2013. godine. To je bio i dosad kalendarski "najraniji" dan u godini s dostignutom temperaturom od 100 stepeni Farenhajta.

Temperature u unutrašnjosti Kalifornije dostigle su i do 50 stepeni Celzijusa u Dolini smrti. 

Upozorenja na opasnosti od vrućine izdata su za delove Severne Kalifornije kroz centralnu dolinu do jugoistočnih pustinja. 

Nacionalna meteorološka služba takođe je prognozirala oko 46 stepeni Celzijusa u Palm Springsu i temperature oko 38 stepeni duž Dolina San Hoakin i oblast Sakramenta.

Očekuje se da će visoke temperature da se prošire na untrašnje delove Zaliva San Franciska ali većina priobalnih zona u Kaliforniji nije imalo upozorenja na toplotni talas.

Meteorolozi su očekivali da će se vrućina smiriti u Severnoj Kaliforniji do sinoć, ali su za danas upozorenja objavljena u delovima Južne Kalifornije. 

Posle nas - potop

Klimatske promene

Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

Meteorolozi su upozorili na vrlo visoko "rizik od toplote" u južnoj i centralnoj Arizoni tokom vikenda. Očekuje se da će visoke temperture stići blizu rekorda između 43 i 46 stepeni Celijusa, i javnost je pozvana da ograniči aktivnoste na otvorenom.

Delovi država Novi Meksiko i Teksas takođe će, kako se očekuje, imati temperature preko 38 stepeni. 

Naučnici kažu da je u budućnosti verovatnije da će biti češći i intenzivniji toplotni talasi zbog klimatskih promena i veće suše.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
21°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve