Svet
19.09.2023. 22:40
Beta-AFP

25 poginulih

Amerika i Francuska pozvale na prekid vatre u Nagorno-Karabahu

1
Izvor: Beta / Defense Ministry of Azerbaijan

Predsednik Francuske Emanuel Makron i šef američke diplomatije Entoni Blinken su odvojeno zatražili neposredni prekid vatre u Nagorno-Karabahu gde je azerbejdžanska vojska u toku dana pokrenula "antiterorističku operaciju" protiv snaga Jermenije.

Prema poslednjem bilansu jermenskih vlasti u Nagorno-Karabahu 25 ljudi je poginulo, od kojih dva civila.

Makron je oštro osudio azerbejdžansku upotrebu sile u Nagorno-Karabahu, regionu oko kojeg se decenijama spore Azerbejdžan i Jermenija, i pozvao na neposredni prekid vatre, saopštila je Jelisejska palata.

Francuski predsednik, koji se nalazi u Njujorku, u razgovoru sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom je pozvao na nastavak razgovora za pronalaženje rešenja za humanitarnu krizu u Nagorno-Karabahu, za postizanje pravednog i trajnog mira između Jermenije i Azerbejdžana i garantovanje prava i bezbednost stanovnika tog područja.

Sličnu poruku je preneo Blinken koji je pozvao Azerbejdžan da odmah prekinu ofranzivu u Nagorno-Karabahu.

"Takve akcije pogoršavaju ionako tešku humanitarnu situaciju u Nagorno-Karabahu i potkopavaju izglede za mir", rekao je Blinken.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve