Svet
08.05.2021. 07:21
Tanjug

Bajden ipak optimističan

"Amerika se izvlači iz duboke provalije"

kongres-amerika.png

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da brojka od 266.000 novootvorenih radnih mesta tokom aprila nije razočaravajuća, već dobar pokazatelj da su SAD na pravom putu i da predstoji još mnogo posla.

Bajden se obratio pošto je Sekretarijat za rad objavio brojke na osnovu kojih je deo američke javnosti procenio da je april obeležio trend usporenog zapošljavanja, a istovremeno podaci o broju otvorenih radnih mesta u martu revidirani su na 770.000, umesto prvobitnih prijavljenih 916.000, preneo je Glas Amerike (VOA).

„Čujem komentare da bi trebalo da budemo razočarani. Nismo ni mislili da će sve da se dogodi 60 dana od stupanja na snagu plana za oporavak američke ekonomije. Jasno je da je reč o dugotrajnom procesu, čije rezultate je moguće sagledati nakon godinu dana“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Odgovarajući na primedbe da zbog beneficija u okviru nedavno usvojenog paketa pomoći od 1,9 hiljada milijardi dolara deo građana ne želi da traži posao jer prima naknade koje su veće od minimalne zarade, američki predsednik je rekao da izveštaji pokazuju da je problem veći od toga i da SAD imaju osam miliona radnika manje u odnosu na period pre pandemije.

On je pojasnio da se SAD još izvlače, kako se izrazio, iz duboke provalije.

"Niko ne treba da potceni koliko je ovo ozbiljna borba. Ovog meseca zaposleno je 266.000 ljudi više u odnosu na prošli. Plan za spas američke ekonomije projektovan je da pokrije celu godinu i treba da nas vrati tamo gde smo bili“, rekao je američki predsednik.

Uprkos evidentnim poboljšanjima u sferi ekonomije, koja je po proceni stručnjaka pod najvećim izazovima od vremena Drugog svetskog rata, milioni američkih građana su i dalje nezaposleni, navodi VOA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koga se plaši Amerika
Džo Bajden

Obaveštajne procene

28.04.2021. 16:23

Koga se plaši Amerika

Spisak neprijatelja, rivala i konkurenata najveće svetske sile je poduži, ali je na najnovijem u glavnom fokusu pretnja o kojoj Ef-Bi-Aj novu istragu pokreće – svakih deset minuta.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve