Svet
14.04.2022. 16:05
Beta-AP

Sajber rat

Amerikanci otkrili "malver" za industrijske kontrolne sisteme

Hakeri
Izvor: Shutterstock

Više američkih vladinih agencija izdalo je zajedničko upozorenje da su otkrivene zlonamerne sajber alatke - "malver" koje mogu da dođu do punog pristupa kontrolnim sistemima više industrijskih kompanija.

Upozorenje su zajednički izdali ministarstva za Energetiku i domaću bezbednost, Federalni istražni biro (FBI), Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), ne navodeći imena onih koj su uputili pretnje ni detalje onog što su otkrili.

Generalni direktor jedne od kompanija za sajber bezbednost koji je uključen u ovaj slučaj, Robert Li iz kompanije Dragos, rekao je da je "malver" razvila neka država i da je prvobitno smišljen da mu meta budu lokacije za tečni prirodni gas i struju u Severnoj Americi.

Nije želeo da imenuje ko je iza toga i rekao da je to stvar za američku vladu, niti je objasnio kako je malver otkriven, sem što je rekao da je nađen pre no što je napad pokušan.

"Mi smo zapravo korak ispred neprijatelja. Niko od nas neće da oni shvate gde su pogrešili. Velika pobeda", rekao je Li.

Američka vlada je ranije upozorila da bi ključne infrastrukturne industrije mogle da budu na meti sajber napada iz Rusije kao odmazda za teške ekonomske sankcije koje su joj uvedene zbog invazije Ukrajine.

Li je rekao da je "malver" napravljen tako da bude okvir i da cilja mnogo različitih vrsta industrije i da može da se upotrebi više puta. Na osnovu konfiguracije prvobitni ciljevi su tečni prirodni gas i struja u Severnoj Americi, rekao je on.

Rekao je da je ovaj "malver", nazvan "Pajpdrim", tek sedmi takav zloćudni softver koji je identifikovan i koji je napravljen da napadne industrijske kontrolne sisteme.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao
pedofil, internet, haker

Nesvakidašnja krađa

12.08.2021. 10:34

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao

Haker koji stoji iza jedne od najvećih krađa kriptovalute u istoriji, vratio je više od trećine od 613 miliona dolara ukradenog digitalnog novca, saopštila je platforma za decentralizovano finansiranje (DeFi) Poly Network.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve