AMERIKANCI PRIZNALI: Izrael nas je obavestio da će bombardovati vojnu bazu u Siriji

AMERIKANCI PRIZNALI: Izrael nas je obavestio da će bombardovati vojnu bazu u Siriji

Foto: Printscreen Youtube


Izrael je informisao SAD o planovima da napadne Siriju u noći izmedju nedelje i ponedeljka, izjavila su danas dva američka zvaničnika za En-Bi-Si njuz (NBC News).

Oni su potvrdili da je izraelska vojska izvela napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji, što Izrael nije javno potvrdio u sklopu politike da direktno ne preuzima odgovornost za akcije na sirijskom tlu, navode izraelski mediji.

Prethodno je Rusija javno optužila Izrael za taj napad, osudivši ga.

Izraelski mediji navode da je neuobičajena potvrda američkih zvaničnika, čija se imena ne navode, za akciju za koju Izrael nije preuzeo odgovornost, iako se u vreme prethodnog predsednika SAD Baraka Obame izraelska strana žalila da su u medije procurile informacije da je ona odgvorna za napade u Siriji.

Sirija i Rusija su optužile Izrael da je izveo napad na sirijsku bazu kraj Homsa, nakon što je Damask najpre optužio SAD. Pentagon je porekao da SAD stoje iza napada.

Kremlj je saopštio da Moskva nije unapred bila obaveštena. Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas novinarima da izraelski zvaničnici nisu razgovorali s predsednikom uoči napada iako je moglo biti ruskih vojnih saveznika u bazi. On je to opisao kao „razlog za brigu“.

Ruska vojska je rekla da su dva izraelska aviona tipa F-15 izvela udare iz vazduha na vojnu bazu T-4.

Rečeno je da je ispaljeno osam raketa, da je pet oboreno, a tri su pale u zapadni deo baze, javila je novinska agencija Interfaks. Poginulo je 14 ljudi, uključujući Irance.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na molbu da komentariše optužbe, preneo je AP.

Od 2012. Izrael je napao Siriju više od 100 puta, uglavnom ciljajući konvoje oružja za koje se verovalo da su namenjenje libanskom Hezbolahu.

Gerilci proiranskog šiitskog Hezbolaha bore se na strani sirijskog predsednika Bašara Asada u ratu koji godinama besni u Sriji. Izrael je u februaru napao istu bazu T-4 u nakon što je jedan iranski dron lansiran iz nje doleteo u izraelski vazdušni prostor, podseća američka agencija.

NE PROPUSTITE:

(VIDEO) RAKETE ZASULE VOJNU BAZU T4 PUNU IRANACA: Rusija i Sirija optužile Izrael za novi napad

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar